G4Media.ro

Aproape o mie de tone de deşeuri, confiscate de poliţişti în urma…

sursa foto: ISU

Aproape o mie de tone de deşeuri, confiscate de poliţişti în urma unor controale făcute alături de comisari ai Gărzii de Mediu / Au fost aplicate 118 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 1.052.815 lei

Poliţiştii şi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au confiscat, în urma unor controale desfăşurate joi în toată ţara, aproape o mie de tone de deşeuri, fiind date amenzi în valoare de peste un milion de lei. Controlul a vizat firme, persoane fizice şi transportatori implicaţi în operaţiuni cu deşeuri, transmite News.ro.

Potrivit Poliţiei Române, poliţişti din cadrul unităţilor teritoriale (structurile Arme, explozivi şi substanţe periculoase, Investigaţii criminale, Investigarea criminalităţii economice, Ordine publică şi Rutieră), coordonaţi de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, au acţionat, joi, simultan, la nivel naţional, pentru verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate în domeniul gestionarii deşeurilor şi substanţelor periculoase şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia.

Controlul a vizat agenţi economici, persoane fizice şi mijloace de transport implicate în operaţiuni cu deşeuri.

În cadrul acestei acţiuni, au fost făcute verificări la 178 de persoane juridice şi 238 de persoane fizice, precum şi la 394 de vehicule care transportau deşeuri sau substanţe periculoase.

În urma acestor controale, au fost descoperite şi documentate 69 de infracţiuni, dintre care 37 de fapte au fost săvârşite prin încălcarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 25 de infracţiuni în baza OG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor şi 7 infracţiuni constatate în baza altor acte normative.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării şi neutralizării, peste 16 tone şi 647 de litri de substanţe periculoase şi nepericuloase.

Totodată, au fost indisponibilizate peste 981 de tone şi 35.469 de litri de deşeuri periculoase şi nepericuloase, inclusiv deşeuri metalice, din plastic şi sticlă.

În plus, au fost aplicate 118 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 1.052.815 lei.

Dintre acestea, 11 sancţiuni au fost aplicate pentru încălcarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 39 pentru nerespectarea O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor şi 5 pentru transportul ilegal de deşeuri conform H.G. nr. 1061/2008. Alte 63 de sancţiuni au fost aplicate pentru încălcarea altor acte normative.

Activitatea a făcut parte din acţiunea naţională ”DEŞEURI 2024” şi reprezintă un element esenţial în combaterea infracţionalităţii din domeniul gestionării deşeurilor şi substanţelor periculoase.

Faptele documentate aduc atingere mediului înconjurător şi pot avea efecte grave asupra sănătăţii populaţiei şi siguranţei publice.

”Este important de subliniat faptul că gestionarea incorectă a deşeurilor periculoase şi a substanţelor toxice poate duce la contaminarea gravă a solului, apei şi aerului, afectând ecosistemele şi comunităţile umane pe termen lung”, a arătat Poliţia.

De exemplu, poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman au făcut un control în oraşul Videle, judeţul Teleorman, la punctul de lucru al unui operator economic care are ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

”În urma verificărilor, au fost descoperiţi ca fiind generaţi şi colectaţi din activitatea desfăşurată aproximativ 3.000 de litri de uleiuri auto uzate, care au devenit deşeuri periculoase şi pentru care persoana juridică nu a luat măsurile legale în vederea eliminării totale printr-un agent economic autorizat în acest sens. Astfel, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, iar cantitatea de deşeuri periculoase descoperită a fost indisponibilizată şi lăsată în custodia persoanei juridice, fiind stabilite măsuri de predare către un agent economic autorizat, în vederea eliminării”, a menţionat sursa citată.

La rândul lor, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, cu sprijinul reprezentanţilor Registrului Auto Român şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Ilfov, au făcut mai multe controale în judeţul Ilfov.

Astfel, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din oraşul Chitila, au fost descoperite 23 de tone şi 4.800 de litri de deşeuri periculoase, faţă de care nu a fost luată măsura eliminării. A fost deschis dosar penal pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

În Timiş, a fost descoperită o groapă de gunoi în care s-ar fi aflat aproximativ 70 de tone de deşeuri, constând în electrocasnice, resturi provenite din construcţii şi materiale plastice. În acest caz, a fost întocmit dosar penal pentru colectarea deşeurilor cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...