G4Media.ro

Aproape toate locurile din pensiunile din Maramureș sunt ocupate de Paști /…

sursa foto: captura video

Aproape toate locurile din pensiunile din Maramureș sunt ocupate de Paști / ”Acum avem solicitări pentru Crăciun și pentru Revelion, chiar dacă încă nu a trecut Paștele” / Ce poți face în minivacanță, în Maramureș

Proprietarii de pensiuni au venit cu oferte atractive încă de acum câteva luni, așa că în acest moment cu greu se mai găsește vreun loc liber în Maramureș, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.
Unul dintre locurile preferate de turiști este satul Breb, pentru că e o zonă care oferă multe, tradiție, locuri și oameni frumoși. Un loc unde parcă timpul stă în loc, în care la tot pasul găsești case tradiționale din lemn care încă mai păstrează farmecul timpului de altă dată.
”Noi așteptăm cu mare, mare dor și drag această perioadă frumoasă de Paște, când căsuțele noastre vor fi pline. Din fericire, cei interesați au decis să și le rezerve cu mult, mult timp înainte, respectiv chiar din luna noiembrie a anului trecut. Așa că așteptările sunt mari. Pentru asta noi ne pregătim intens. Vom avea o multitudine de activități. Vom avea un târg în sat, o ediție a târgului în sat pe care noi îl organizăm periodic, unde turiștii, unde localnicii sau vizitatorii de o zi din împrejurimi vor putea întâlni sau reîntâlni, după caz, meșteri populari, artiști plastici, creatori de produs, pe scurt, oameni foarte harnici care aleg să-și urmeze pasiunea și să creeze niște produse unicat. Așadar, oaspeții vor putea pleca cu suveniruri în ziua de sâmbătă.

Apoi, ca să se contureze cumva toată experiența de să-i spunem așa, detoxifiere, de viață de oraș, oaspeții noștri vor avea multe activități în natură și care îi vor conecta cu tradițiile acestui loc.
Așadar, într-una din zile îi vom duce într-o gospodărie tradițională pentru a îmbrăca portul popular și pentru a face poze. Este o activitate foarte îndrăgită de de oaspeții noștri. Mesele se vor servi într-o gospodărie tradițională, la una din doamnele drăguțe din sat, pentru că noi considerăm că așa este firesc, să dăm înapoi satului, în semn de mulțumire că ne-a primit așa frumos, astfel încât toată lumea să să fie mulțumită, să aibă de câștigat, să se creeze interacțiuni directe între oaspeții noștri și locuitorii satului. Într-una din zile, după Paște, vor veni și ceterașii cu care i-am obișnuit pe pe oaspeții noștri și vor cânta pe una dintre scenele de la casa din vale Breb. Bineînțeles, va fi activitatea de făcutul costurilor tradiționale pe care oaspeții noștri o vor face împreună cu una dintre doamnele din sat care îi va îndruma, apoi vor participa la slujba de înviere”, spune Roxana Vale, de la Casa din Vale Breb.
Cunoscută la nivel mondial, comuna Săpânța este și ea un punct de atracție pentru cei care aleg Maramureșul ca destinație pentru această minivacanță. Cunoscută pentru Cimitirul vesel și Mănăstirea Peri, locul atrage anual zeci de mii de vizitatori din întreaga lume.
Daniela Alb, deține pensiunea Plai cu Peri din localitate și explică ce le pregătește turiștilor pentru sărbătoarea de Paști.
”De regulă, ca și de Crăciun și Revelion, dispunem de pachete pachete de cazare cu masă cu cântec, joc și voie bună, foc de tabără, miel la proțap ș.a.m.d.

Oaspeții vor să cunoască ceea ce avem noi într-adevăr tradițional în Maramureș și pe ceea ce am observat eu că ei pun accent efectiv pe partea de cântec, pe partea de muzică live, să învețe să danseze, să joace. Îi mai îl mai iau pe câte un turism la dans ca să îl învăț cum se dansează și vreau să spun că de fiecare dată, în fiecare seară când avem ceteraș din zonă, că lucrăm cu ceterașii din Săpânța mai exact, mereu este extraordinar de bine, adică toată lumea se simte bine”, spune Daniela Alb.
Ea spune că a început să vândă pachetele de Paște încă din 10 ianuarie.
”Acum avem solicitări pentru Crăciun și pentru Revelion, chiar dacă încă nu a trecut Paștele”, spune Daniela Alb.
În afară de Cimitiru Vesel și Mănăstirea Peri, turiștii care ajung în aceste locuri au și alte lucruri de făcut.

”Le punem la dispoziție un ghid și ei se decid și anume pot să viziteze. Aleg în special Memorialul din Sighetu Marmației, Muzeul Satului Maramureșan, unde le spunem să vadă elementele tradiționale esențiale ale construcțiilor, ale arhitecturii caselor țărănești ale noastre din zonă, unde vor vedea foarte multe asemănări de proiectare cu pensiunea noastră.
Potențialul locului ar putea crește, dacă investițiile în zonă s-ar îndrepta mai mult către sectorul turistic”, mai explică Daniela Alb.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eh, ce poti face…crapeala si trascau…ca acesta este turismul romanesc…si suit in masina si facut zeci sau sute de km pe zi sa vezi vreo atractie…doar nu se duc oamenii acolo pentru traditii, plimbari in natura, drumetii, etc.
    P.S. dar am fost la munte si am respirat aer curat si mi-am incarcat bateriile:)