Aproape un musulman din doi este discriminat în UE, arată un raport al Agenţiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Cel mai mare nivel de discriminare în Austria (71%), Germania (68%) şi Finlanda (63%) între cele 13 state membre UE analizate
Aproape un musulman din doi este discriminat în viaţa sa cotidiană în Uniunea Europeană (UE), arată Agenţia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) cu sediul la Viena, într-un raport publicat joi, transmite News.ro.
Această anchetă – denumită ”A fi musulman în Europa” -, a treia la scară europeană cu privire la descendiţii imigranţilor, este realizată în 13 state membre UE – Austriua, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Spania, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.
Aproximativ 47% dintre musulmani declară că au fost victime ale discriminării în ultimii cinci ani, faţă de 36% în 2016.
Cel mai mare nivel al discriminării se înregistrează în Austria (71%), Germania (68%) şi Finlanda (63%), se arată în raport.
Femeile care poartă haine religioase – în principal vălul islamic – sunt ”şi mai mult discriminate rasial decât cee care nu poartă, mai ales atunci când caută un loc de muncă (45% la 31%)”, se arată în raport.
”Acest procent creşte la 58% în cazul tinerelor femei (din categoria de vârstă 16-24 de ani) care poartă veşminte religioase”, se arată în raport.
Studiul ”Traiectorii şi Origini” (TeO2) al Institutului Naţional francez de Studii Demografice (INED) arăta în 2024 că 17% dintre descendetle imigranţilor, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, poartă vălul islamic. Categoria de vârstă care poartă cel mai mult vălul islamic este cea de 25-34 de ani.
Aceste discriminări afectează de asemenea raportul cu forţele de ordine, întrucât 49% dintre persoanele arestate în 2023 denunţau o ”profilare rasială”.
Alţi 27% dintre musulmani dau asigurări că au fost hărţuiţi rasist în ultimii cinci ani.
Aproximativ 30% dintre musulmanii sondaţi declară că au abandonat o şcoală timpuriu, faţă de o medie de 9,6% în UE.
Aproximativ 31% dintre gospodăriile chestionate se confruntă cu dificultăţi financiare până la sfârşitul lunii, faţă de o medie de 19% a gospodăriilor.
Totodată 40% trăiesc în locuinţe supraaglomerate, faţă de o medie de 17% în populaţia europeană.
Studiul relevă o agravare a discriminărilor la căutarea unui loc de muncă sau la locul de muncă.
În 2016, 31% dintre musulmani se declarau discriminaţi la căutarea unui loc de muncă, daţă de 39% în prezent.
În 2016, 23% dintre musulmani se declarau discriminaţi la locul de muncă, iar în 2024 35% se declară discriminaţi la locul de muncă.
”În plus, doi din cinci musulmani (41%) sunt supercalificaţi să-şi îndeplinească meseria, faţă de 22% în populaţia generală”, se arată în raport.
Peste o treime (35%) dintre persoanele intervievate declară că nu a putut închiria o locuinţă din cauza discrimnării, faţă de 22% în 2016.
Aceste date au fost colectate începând din octombrie 2021 şi până în octombrie 2022, înaintea atacului mişcării islamiste plaestiniene hamas în sudul Israelyului la 7 octombrie 2023.
”Asistăm la o creştere îngrijorătoare a rasismului şi discriminării musulmanilor în Europa. Această situaţie este alimentată de războaiele din Orientul Mijlociu şi agravtă de retorica antimusulmană dezumanizantă ape care o observăm pe întregul continent”, dă asigurări directoarea FRA Sirpa Rautio.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.