G4Media.ro

Aproape un sfert din Generația Z nu muncește, consideră că salariile sunt…

sursa foto: Unsplash

Aproape un sfert din Generația Z nu muncește, consideră că salariile sunt prea mici – Sondaj BestJobs

Prima experiență pe piața muncii reprezintă o provocare pentru tinerii încadrați în Generația Z (între 18 și 24 de ani), arată un sondaj realizat de BestJobs. 64% dintre respondenți au declarat că salariile li se par prea mici, iar 40% au spus că primul job nu a fost în domeniul pe care l-au studiat.

Rata de șomaj în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani a fost de 22% în primele trei luni ale anului, potrivit Institutului Național de Statistică. Mai bine de jumătate dintre candidații din Generația Z (54%) consideră că mediul de lucru este unul stresant și aproximativ o treime (34%) că șefii au așteptări prea mari. Pentru mai bine de un sfert dintre ei (27%), volumul de lucru este perceput ca fiind unul substanțial.

„Noua generație de candidați începe să ocupe o parte tot mai mare din volumul total de angajați și astfel își fac simțit tot mai mult impactul. Ei evoluează foarte rapid și au încredere mult mai mare în propriile instincte și valori, motiv pentru care mulți dintre ei nu ajung să lucreze în domeniul studiat dacă ofertele sau condițiile nu le sunt pe plac. În plus, pretențiile lor financiare sunt mai mari în ciuda lipsei de experiență, iar mentalitatea conform căreia e nevoie să îți sacrifici stilul de viață pentru a dobândi cunoștințe profesionale nu li se potrivește. 

Vedem totodată și cât de mult s-au schimbat așteptările privind viața profesională de la o generație la alta și anticipăm schimbări semnificative în modelul actual de muncă, ca urmare a evoluției Gen Z pe piața muncii”, a explicat Ana Vișian, BestJobs România.

Cei mai mulți dintre ei și-au propus să rămână la primul job între unul și doi ani, pentru a căpăta experiență și pentru a completa corespunzător CV-ul. Ei aplică predominant la internship-uri și joburi entry-level, din Vânzări,
Marketing, Financiar și IT.

Totuși, dacă întâmpină nemulțumiri, 52% dintre ei au de gând să le adreseze superiorilor în speranța de a vedea schimbări, 31% vor încerca să se adapteze, 11% își vor da demisia, iar 6% vor încerca să negocieze pentru un salariu mai mare. În eforturile de găsire a jobului potrivit, tinerii au descoperit că abilitățile de comunicare și cele digitale sunt esențiale.

Cum e văzută Generația Z de către angajatori și colegii lor puțin mai în vârstă

Părerile sunt împărțite în rândul angajaților trecuți de 25 de ani, care au în echipă colegi mai tineri. Pe de-o parte, aceștia apreciază că lucrând alături de persoane din Generația Z au parte de viziuni noi (37%), că pot învăța din modul lor de viață (23%) și că pot rămâne adaptați tendințelor (40%). Pe de altă parte, colegii tineri le-au dovedit și că le este greu să respecte programul strict de lucru (34%), că nu sunt mereu responsabili cu sarcinile lor (25%) și că nu se implică foarte mult în activitățile menite să crească coeziunea echipei (35%).

Și angajatorii se așteaptă la anumite provocări în recrutarea tinerelor talente. Printre cele mai des menționate se numără lipsa pregătirii profesionale și nevoia de a aloca resurse mai mari formării lor (29%), pretențiile prea mari în raport cu nivelul lor de experiență (27%) și adaptarea mai dificilă la mediul de lucru, comparativ cu colegii experimentați (17%). 

Totuși, ei văd și avantaje, printre care enumeră dorința și energia pentru a învăța lucruri noi (35%), impactul pozitiv asupra colegilor privind actualele tendințe tehnologice (44%) și noile abordări asupra muncii (22%).

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai, cu 1.997 de utilizatori de internet, dintre care 55% angajați cu vârsta până în 25 de ani, 30% angajați cu vârsta peste 25 de ani și 15% recrutori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Dacă nu muncesc, înseamnă că, cel mai probabil stau cu părinții. În acest caz, decât să stai ca o lepră pe spatele părinților, oare nu e mai de bun simț să accepți un salariu mai mic, dar care înseamnă un venit în plus în casă? Pe deasupra, mai și capeți experiență și ai ocazia să avansezi în timp spre salarii mai mari.

    • ….. ex: daca muncesti si ai salariul 2000 lei nu iti ajung nici sa te duci la munca….

    • Au dreptate sa știi. Daca noi am acceptat toate mizeriile angajatorilor pe unde am fost nu inseamna ca trebuie sa facă toți la fel.

  2. Eu cred că ar trebui să citiți din nou comentariul meu pentru că se pare că n-ați înțeles nimic.

    1. Dacă puștanul nu are loc de muncă, înseamnă că automat stă cu părinții sau în altă parte pe banii lor.
    2. Dacă tot stă cu părinții, nu mai bine acceptă un 2000 lei și ușurează povara părinților în timp ce capătă experiență și până va avea salariu mai mare? Ar fi un venit în plus în acea familie.
    3. Dacă stă singur, dar întreținut de părinți, logica rămâne, căci acel 2000 lei ar scădea din povara părinților.

    Așa că generația Z să aștepte în continuare salarii mari în timp ce își împovărează părinții care probabil deja au o vârstă.

  3. Dar ce știu face de 2000 de lei, în afară de a semna condica ? Cafeaua ?

    • Poate la stat ca la privat de 2000 de lei trebuie sa faci multe.

  4. Generația zât se va transforma în generația f de la foame

  5. N-au invatat cat au fost la scoala si n-au nicio baza teoretica, cat despre o minima practica nici atat. In general au impresia ca banii vin din cer si ca nu trebuie sa muncesti ca sa-i castigi. Generatii ratate.