G4Media.ro

Aproximativ 150 de geniști ai armatei britanice vor fi trimiși pentru a…

foto: gov.uk

Aproximativ 150 de geniști ai armatei britanice vor fi trimiși pentru a ajuta la întărirea graniței Poloniei cu Belarus, un punct de intrare în UE unde sunt masați imigranți

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că o mică echipă de geniști, formată din 150 de persoane, este deja în zonă pentru a evalua situația. Nu sunt trupe combatante, ci “băieți cu escavatoare”, a adăugat el. Ministrul Wallace a spus că ceilalți militari vor fi trimiși “în câteva zile sau săptămâni”, dar a spus că mai întâi va informa parlamentul despre desfășurarea planificată.

“Ceea ce vom face este să trimitem niște geniști regali – care sunt parte a Armatei terestre și au ca misiune construirea de ziduri sau drumuri sau instalarea infrastructurii. Vom folosi acea parte a forțelor noastre pentru a ajuta polonezii și eventual alte state baltice să-și securizeze granița” a declarat la BBC ministrul Wallace, adăugând: “Aceasta nu este o misiune de luptă, ci sprijin pentru polonezi”.

“Sunt îngrijorat în special pentru femeile și copiii și pentru oamenii vulnerabili care sunt traficați de belaruși în acest joc pe care par să-l joace. Este un lucru îngrozitor de a forța migranții să fie un instrument într-un joc cu vecinii” a mai spus el.

În timpul vizitei sale, ministrul Wallace a vizitat trupele britanice deja staționate în Polonia, ca parte a prezenței avansate a NATO. El a semnat, de asemenea, un acord de principiu pentru a vinde rachete de apărare aeriană Poloniei.

Ministrul Wallace a privit cum militarii britanici au luat parte la un exercițiu de trageri cu muniție de război cu aliații lor polonezi, americani și români, simulând un atac în vehicule blindate și trăgând asupra unui inamic fictiv. Scopul celor patru grupuri de luptă este de a descuraja Rusia să atace o țară NATO.

Liderul autoritar al Belarus, Alexander Lukașenko, neagă că a facilitat sosirea migranților și că i-a trimis la granița cu Polonia, ca răzbunare pentru sancțiunile UE impuse în iunie.

Criza s-a adâncit marți, când forțele poloneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i respinge pe cei care încearcau să treacă în Polonia. Unii migranți au încercat să forțeze o trecere puternic fortificată și au aruncat cu obiecte în forțele poloneze, rănind câțiva militari.

Migranții trăiesc în tabere în condiții de îngheț și cu puțină hrană sau apă pe teritoriul Belarus, blocați între grănicerii polonezi pe de o parte și grănicerii belaruși pe de altă parte. Miercuri, după mai bine de o săptămână de impas, Belarus a declarat că a oferit adăpost temporar pentru aproximativ 1.000 de persoane.

BBC, Sky News

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Genisti , dar ce fac aia pun bombe?
    Observ in ultima vreme o ofensiva militara a UK in UE de la declaratii pana la trimis detrupe.
    Foarte ciudat.

    • Nu este nici o „ofensiva militara britanica”, ci un semnal ca Polonia are incredere in aliatii sai militari strategici mult mai mult decat in francezi sau nemti. Frontex n-are atributii de a construi garduri monitorizate la frontiera cu UE, pentru ca UE nu „sponsorizeaza” garduri pentru migranti, conform spuselor sefei CE. Asadar, se ocupa armata de problema asta.

  2. Regula azilului in UE spune: cei care doresc azil trebuie sa mearga la un punct de frontiera si sa se inregistreze ca azilant. UE nu poate refuza cererea de azil a peroanei respective. Migrantii adusi de Lukashenko n-au cerut azil pentru ca au fost adusi cu alt scop. Ar trebui sa fie un semnal pentru UE, pentru ca astfel de evenimente pot sa mai apara si in viitor. Daca au putut s-o faca acum, vor putea s-o faca si mai puternic in viitor cand vor trimite cateva sute de mii eventual. Apoi, vrem si noi sa stim ce au negociat Merkel, Macron si Putin din moment ce a doua zi a si decolat un avion spre Irak, iar belarusii i-au mutat pe oameni in alt loc. Practic, a negociat Germania, nicidecum UE.