G4Media.ro

Aproximativ 900 de angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică au întrerupt lucrul/…

Foto: News.ro

Aproximativ 900 de angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică au întrerupt lucrul/ Protestatarii reclamă salarizarea discriminatorie îndelungată

Aproximativ 900 de persoane din cadrul Institutului Naţional de Statistică, din Bucureşti şi din ţară, au întrerupt lucru, luni, ca protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic, transmite News.ro

”Astăzi, 11.12.2023, şi-au declarat şi asumat prin semnătura intenţia de a nu-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central şi teritorial, în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic. Precizăm că intenţia de blocare a activităţii, pentru cel puţin o zi, este rezultatul ignorării de către decidenţii politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani şi reprezintă doar un avertisment al salariaţilor în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul decisiv al INS, alegerile nu pot fi organizate”, a transmis Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Angajaţii de la sediul central al INS şi de la Direcţiile Teritoriale de Statistică au declanşat proteste spontane în 23 noiembrie.

”După zece zile de protest spontan, revendicările noastre nu au fost soluţionate”, au afirmat reprezentanţii Sindicatului din Direcţia de Statistică Dâmboviţa.

”Nu vom mai colecta şi furniza date statistice din judeţul Dâmboviţa! Nu vom asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Naţional şi transmiterii la Eurostat”, au transmis aceştia.

Nemulţumirile angajaţilor DJS Dâmboviţa se referă la salarizarea discriminatorie îndelungată, având în vedere faptul că salariile nu au fost nici măcar indexate cu rata inflaţiei (a depăşit 43% în octombrie 2023 faţă de ianuarie 2018), neaplicarea Legii nr.153/2017 în ceea ce priveşte calculul salariului de bază, prin aplicarea salariului minim brut pe ţară în vigoare; salarizarea discriminatorie faţă de alte instituţii publice de acelaşi nivel; neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”.

Revendicările salariaţilor DJS Dâmboviţa sunt stabilirea salariilor de bază ale funcţionarilor publici cu funcţii de execuţie şi conducere, precum şi ale personalului contractual din cadrul DJS Dâmboviţa la nivelul administraţiei publice centrale; acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul DJS Dâmboviţa; mărirea schemei de personal a DJS Dâmboviţa datorită volumului mare de activitate şi a gradului de încărcare cu unităţi de observare pe salariat; exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

”Solicităm Guvernului asumarea Memorandumului semnat şi aprobat pentru a putea fi pus în aplicare. Exprimându-ne nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, solicităm respect, echitate şi plată egală pentru muncă egală!”, au transmis aceştia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Institutului Naţional de Statistică are 900 de persoane care protesteaza…Da’ cate mii de angajati are aceasta institutie si cam ce salarii? Presupun ca se ocupa cu statistica…e nevoie de mii de angajati? Intreb si eu.

  2. Statististice realizate conform ordinelor, nu sunt reclamate ?!