Aprozar virtual înființat de comuna Ciugud (Alba), pentru micii producători locali. Platforma poate fi folosită gratuit de orice comunitate din țară
Comuna Ciugud din județul Alba a înființat un aprozar virtual pentru ca producătorii locali să-și poată vinde marfa în vremuri de criză. Între timp, administrația locală a decis să pună modelul la dispoziția producătorilor din întreaga țară.
”Credem că, în aceste vremuri grele, trebuie să ne gândim, mai mult ca oricând, și la micul producător de la sat, care din produsele obținute de el își asigură traiul zilnic. Oamenii acești demni și harnici nu strigă după ajutor, nu se plâng, ci continuă să muncească în speranța că noi, consumatorii, vom alege să punem pe masă produsele lor. Fiecare produs de acest fel cumpărat înseamnă o picătură de speranță pentru fermierul sau producătorul de la țară”, a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu, unul dintre inițiatorii proiectului.
Aprozarul virtual are mai multe secțiuni, de la legume și fructe, până la produse apicole, conserve, sucuri, murături și dulcețuri, toate produse în gospodăriile oamenilor. Fiecare secțiune are mai multe sub-secțiuni.
Fiecare producător, din orice colț al țării, poate să se înscrie gratuit în platforma on-line și va avea propriul său aprozar virtual unde va putea adăuga fotografii cu produse, va putea completa oferte sau actualiza continuu stocul de marfă. De asemenea, fiecare comunitate sau administrație locală din România poate, dacă vrea, să aibă propria piață virtuală, unde micii producători vor putea să își promoveze mărfurile și să interacționeze cu clienții.
”Ne-am înscris, ne-am învățat și pe Facebook, punem pe un grup al producătorilor de la noi, ce să facem? Că acasă cine te caută pe vremurile astea? Încercăm să vindem ce producem în gospodărie, ouă, pâine, lapte, a fost și perioada cu răsadurile… Dar să știți că e greu. Dăm oul cu 90 de bani, un leu… ou de casă. Unii zic că îi scump. Cât o țigară. Ducem la oraș, de două ori pe săptămână”, spune Maria Oargă din Șeușa, un sat al comunei Ciugud.
La rândul lor, cumpărătorii au la dispoziție posibilități multiple prin care să-și aleagă produsele dorite, dar și posibilitatea de a-și găsi producătorii cei mai apropiați de zona în care locuiesc.
Cumpărătorul poate lăsa mesaje cu aprecieri privind produsele cumpărate și totodată poate recomanda aceste produse și către prietenii sau cunoscuții săi.
Până acum, pe platformă s-au înscris producători din 19 județe.
”Sperăm ca inițiativa noastră să fie multiplicată în întreaga țară și Guvernul să ia măsuri și pentru micul fermier. Noi am implementat această idee doar cu doi oameni și am reușit, astfel încât credem că poate fi aplicată oriunde în țară. Și, ca primar al unei comunități de la țară, vreau să vă mai rog ceva din tot sufletul: cumpărați produse românești și produse de la micii fermieri din zonele voastre! Doar așa putem să trecem împreună peste orice situație de criză” a transmis primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, pe contul său de Facebook.
NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii