G4Media.ro

Ar putea cifrele economice bune să îl ajute pe Trump să se…

Sursa Foto: The White House

Ar putea cifrele economice bune să îl ajute pe Trump să se mențină la Casa Albă?

Cifrele surprinzător de bune privind economia Statelor Unite, prezentate joi de Departamentul Comerțului de la Washington, ar putea să-l ajute pe președintele Donald Trump în eforturile sale de a convinge alegătorii americani că merită un al doilea mandat la Casa Albă, deși unii analiști cred că ele au fost publicate mult prea târziu în campania electorală pentru a influența decisiv rezultatul final.

Cu toate acestea, comentatorii se așteaptă ca liderul republican să folosească statisticile care indică cea mai mare creștere din istorie a Produsului Intern Brut (PIB) al SUA ca să demonstreze că își ține promisiunea de revigorare rapidă a economiei americane, afectată grav de pandemia de coronavirus și de restricțiile care au însoțit-o.

Departamentul Comerțului a anunțat că PIB-ul SUA – valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse de economia americană – a crescut cu aproximativ 7,4% din iulie până în septembrie, pe măsură ce consumatorii și companiile au depășit blocajele impuse de pandemie care au condus la o contracție de 9% în al doilea trimestru din 2020.

Această creștere echivalează cu o rată anuală de 33,1 la sută, de departe cea mai mare de când a început publicarea acestor date în 1947 și aproape de două ori mai mare decât recordul anterior de 16,7 la sută, înregistrat în primul trimestru al anului 1950, potrivit datelor Departamentului de Comerț al SUA. Economiștii se așteptau la o creștere anualizată de 31,9%, după scăderea cu 31,4% din cel de-al doilea trimestru al anului. (O anchetă realizată de Dow Jones printre economiști prognoza creșterea PIB la 32% în al treilea trimestru).

Dar recuperarea nu este completă – PIB-ul trimestrului trecut de 21,1 trilioane de dolari era încă cu aproximativ 2,7% sub valoarea de 21,7 trilioane de dolari înregistrată în al patrulea trimestru al anului trecut, înainte ca pandemia să declanșeze cea mai gravă recesiune economică de la Marea Depresiune.

„O creștere record a PIB-ului din al treilea trimestru va marca probabil începutul redresării, după o recesiune care a început brusc în al patrulea trimestru al anului trecut și s-a încheiat probabil în al doilea trimestru,” a spus Yelena Shulyatyeva, senior economist la Bloomberg Economics . „Cu toate acestea, amploarea și natura fără precedent a recesiunii provocate de COVID-19 vor lăsa cicatrici persistente în timpul recuperării economice.”

New York Post a scris că drumul către o revenire economică completă pare dificil, în condițiile în care creșterea constantă a infecțiilor și a spitalizărilor cu coronavirus la nivel național a intensificat temerile că anumite regiuni din Statele Unite ar putea intra din nou în lockdwon, așa cum au făcut-o Franța și Germania în ultimele zile.

Mai mult, măsurile de stimulare economică luate în primăvară (inclusiv oferirea de cecuri săptămânale americanilor afectați de pandemie, ajutând astfel la consolidarea cheltuielilor consumatorilor) au ajuns la final, iar politicienii din cele două partide nu au reușit să se înțeleagă în legătură cu un nou pachet de cheltuieli. Peste 12 milioane de americani sunt în continuare șomeri, iar numărul disponibilizărilor a crescut constant în ultimele luni, în contextul în care marile corporații se confruntă cu impactul de durată al virusului. Disney, American Airlines, Boeing, Charles Schwab și Royal Dutch Shell s-au numărat printre companiile care au anunțat, la începutul lunii septembrie, concedierea sau trimiterea în șomaj tehnic a mii de angajați. Cele 661.000 de noi locuri de muncă create în septembrie au făcut ca șomajul să scadă la 7,9%, o cifră care însă este încă foarte mare. În aprilie, șomajul atinsese un nivel record de 14,7%.

Rezerva Federală, care a solicitat Congresului de la Washington să adopte un alt plan de stimulare economică, se așteaptă ca PIB-ul SUA să se micșoreze cu 3,7% în acest an, după o creștere de 2,3% în 2019.

Bucuria republicanilor

Așa cum era de așteptat, președintele Donald Trump s-a grăbit să sărbătorească cifrele economice încurajatoare. La doar câteva săptămâni după ce a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus și în condițiile în care numărul infecțiilor crește la nivel național, liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter: „Datele PIB tocmai au fost anunțate. Cel mai Mare și cel mai Bun din Istoria Țării noastre și nici măcar nu este apropiat. Anul viitor va fi FANTASTIC !!! Mă bucur că aceste numere mari ale PIB au apărut înainte de 3 noiembrie.”

Echipa sa de campanie sa a publicat, de asemenea, o avalanșă de reclame pe Facebook, în care laudă „cea mai rapidă creștere a PIB din istorie,” „marea revenire americană” și o economie „în creștere.”

La rândul lor, aliații președintelui s-au referit la datele economice pozitive pentru a lăuda performanțele economice ale liderului de la Casa Albă. „Politicile economice ale președintelui Trump continuă să facă miracole, în ciuda tuturor îngrijorărilor, scepticismului și negativității provenite de la democrați și aliații lor din mass-media liberală,” a scris  Andy Puzder, fost director executiv al CKE Restaurants și actual bursier la Școala de Politici Publice a Universității Pepperdine.

Expertul a afirmat că datele sunt cu atât mai meritorii, cu cât SUA continuă să fie afectate de pandemia de coronavirus și unele state încă impun restricții activităților economice. Statisticile sunt „o dovadă atât a vitalității sectorului privat american, cât și a politicilor pe care administrația Trump le-a pus în aplicare, mai întâi pe o bază bipartizană, împreună cu Congresul, și apoi pe cont propriu, după ce guvernele unor state au închis zone mari din economiile lor.”

În opinia lui Pudzer, există două motive principale „pentru care asistăm la acest miracol economic. În primul rând, politicile orientate spre creștere ale administrației Trump, inclusiv reducerile de impozite pentru clasa de mijloc și o reducere istorică a reglementărilor care ucideau locurile de muncă, au dat economiei SUA un impuls fără precedent înainte de pandemie.” 

În al doilea rând, analistul s-a referit la legislația de ajutor economic aprobată de președintele Trump, care a inclus așa-numitul Paycheck Protection Program, indemnizațiile de șomaj și asistența directă pentru contribuabil, despre care a afirmat că „au contribuit la creșterea cheltuielilor de consum, care reprezintă aproximativ două treimi din creșterea economică” a Statelor Unite. 

„Pentru a doua oară în mai puțin de patru ani, președintele Trump a scos cu succes economia SUA din stagnare, găsind soluții la două crize foarte diferite,” a concluzionat expertul, referindu-se atât la cifrele publicate joi, cât și la datele economice pre-pandemie. Reamintim că, în februarie, economia americană înregistra cele mai bune cifre privind piața muncii din ultimii 49 de ani și o rată mică a șomajului (3,6%), iar noul acord comercial cu Mexic și Canada era văzut ca un moment esențial pentru economia SUA. Nu era astfel de mirare că, în acel moment, 63% dintre adulții americani apreciau condițiile economice ca fiind excelente sau bune (doar 9% le evaluau ca fiind proaste), în timp ce 61% dintre respondenți au spus pentru Gallup că economia mergea mai degrabă spre bine decât spre rău.

Efectele pentru cursa electorală

Datele economice publicate joi de Departamentul Comerțului reprezintă un imbold electoral important pentru Trump în competiția pentru Casa Albă împotriva rivalului său democrat, Joe Biden. Dar sunt ele decisive? Analiștii americani se îndoiesc că aceste cifre favorabile vor reuși să schimbe foarte mult dinamica rezultatului final al alegerilor din 3 noiembrie.

Deși PIB-ul SUA a cunoscut în ultimul trimestru cea mai mare creștere din istorie, recuperarea completă a economiei este încă îndepărtată, aceasta funcționând în continuare cu mult sub nivelul pre-pandemie. De exemplu, Produsul Intern Brut este cu 670 miliarde de dolari mai mic decât era la sfârșitul anului 2019. 

„Per ansamblu, recuperarea inițială a PIB-ului după ridicarea primului val de blocaje a fost mai puternică decât am anticipat inițial,” a declarat Paul Ashworth, economist-șef la Capital Economics, citat de BBC. „Dar, cu infecțiile cu coronavirus care au atins un nivel record în ultimele zile și cu orice stimul fiscal suplimentar puțin probabil să ajungă până cel mai devreme la începutul anului viitor, progresele ulterioare vor fi mult mai lente.”

„Pe măsură ce depășim dinamica de închidere și redeschidere (a economiei) care a condus la schimbări violente în activitate între martie și septembrie, realitățile sobre ale situației economice vor deveni mai evidente,” a declarat și Brian Coulton, economist-șef la Fitch. „Creșterea va încetini brusc, suntem încă departe de normalizare, iar creșterea cazurilor de virus înseamnă că distanțarea socială și toate implicațiile sale economice conexe sunt aici pentru a rămâne.”

Creșterea numărului de infecții cu coronavirus complică așadar planurile de recuperare economică ale Administrației Trump, iar impunerea de noi restricții – vizată de unele state – nu va avea nici pe departe darul de a consolida statutul electoral al președintelui. Experții notează că infecțiile reprezintă nu doar o criză sanitară majoră, ci și una economică, care va face ca revenirea economică a SUA să nu se producă înainte de 2021.

În plus, numărul mare de americani aflați în șomaj – SUA au pierdut circa 10 milioane de locuri de muncă după izbucnirea pandemiei – continuă să fie o bătaie de cap pentru actuala administrație. Departamentul Muncii a anunțat miercuri că peste 750.000 de persoane au depus noi cereri pentru prestații de șomaj săptămâna trecută și peste 22 de milioane continuă să colecteze o formă sau alta de ajutoare financiare.

De asemenea, lipsa unui nou pachet de stimulare economică are efecte negative asupra strategiei lui Trump de a convinge alegătorii americani de faptul că este capabil să gestioneze recuperarea economiei. Democrații au solicitat cheltuieli suplimentare de peste 3 trilioane de dolari, însă republicanii spun că un pachet de ajutor atât de mare va afecta revigorarea economică. „Națiunea noastră mai are un drum lung de parcurs înainte de a depăși această criză de sănătate publică și economia noastră să își revină pe deplin,” a declarat joi Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, după anunțarea cifrelor economice. „Trebuie făcut mult mai mult.”

Toate acestea sunt motive care îi fac pe analiști să se declare convinși că Trump nu va fi ajutat de datele economice în lupta sa electorală cu Biden. „Nu cred că cifrele PIB-ului vor conta pentru alegeri,” a declarat Michael Barr, economist la Universitatea din Michigan, pentru FOX Business. „Ceea ce ele ne vor spune practic este că economia a crescut rapid în trimestrul trecut. Dar ea a crescut rapid după un trimestru devastator și brutal”, a mai spus el.

În acest moment, democratul Biden pare să aibă cele mai mari șanse de câștig a cursei prezidențiale, potrivit sondajelor. De luni de zile, fostul vicepreședinte american îl conduce constant pe Trump în sondajele de opinie, atât la nivel național, cât și în statele swing, cele care vor decide scrutinul.

Joi, agregatorul de sondaj RealClearPolitics indica o diferență între cei doi de 7,4 puncte procentuale, cu 51,1% în favoarea lui Biden și 43,7% pentru Trump. Cea mai mică diferență – de doar un procent – apărea în sondajul Rasmussen Reports,  în timp ce ancheta CNN arăta un decalaj uriaș, aproape insurmontabil, de 12 puncte în favoarea democratului.

Concluzia. Comentatorii se așteaptă ca în ultimele câteva zile rămase până la alegerile de marțea viitoare, președintele Trump să vorbească constant de „miracolul” economic pe care l-a realizat în Statele Unite și să ceară, justificat sau nu, ca alegătorii să-i încorde încrederea pentru a continua gestionarea revigorării economiei Statelor Unite.

În condițiile creșterii infecțiilor cu COVID-19, strategia republicanului va fi astfel să vorbească de abilitățile sale de a recupera economia americană și nu de a controla pandemia. Dacă va avea sau nu succes, scrutinul de săptămâna viitoare ne-o va demonstra cu siguranță.

Puține sunt însă vocile care mai pariază pe republican. Cei mai mulți analiști cred că, cel mai probabil, cifrele economice recente par să fi venit too little, too late pentru președintele Trump în încercarea sa de a obține un nou mandat la Casa Albă.

Surse: CNBC, CNN, FoxNews, FoxBusiness, New York Post, BBC, Washington Post, RealClearPolitics, bea.gov, Twitter 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Cifrele nu tin de foame unui redneck.

  2. Oricum, nu ne putem aștepta la rezultate sigure, decât între 4-10 Noiembrie. Asta pentru că fiecare stat are competența proprie să stabilească modul de desfășurarea a votului, inclusiv a votului prin poștă. Așa că sunt mari diferențe, pornind de la data cea mai târzie a ștampilei de trimitere de către votant, până la momentul în care sortarea și numărarea se poate începe. Dar o regulă este unanimă ( cu excepția, totuși a statului Maine și Nebraska ) : ”the winner takes it all”, adică câștigătorul din toate celelalte state, are toți electorii din acel stat și NU numărul de electori proporțional cu procentul pe care l-a obținut !. ( alegerea președintelui este indirect și anume prin electori, care sunt delegați ai statului respectiv ) Acesta-i motivul pentru care poate existra diferență între numărul de electori câștigați și numărul voturilor ”populare”. ( În 2016 ”votul popular” a fost de partea lui Clinton H. )

    Și pentru că sunt 17 state ”democrate” ți 17 ”republicane” ( cu comportament cenzitar aproape sigur ; nu am să le enumăr, din lipsă de spațiu ) cel mai important e numărul de voturi ( mai concret : numărul de electori ) pe care cei doi candidați îl obțin în statele ”swing” ( 15 la număr, + 2 circumscripții electorale din statul Maine și una din statul Nebraska ). Dintre acestea, probabil cele mai importante vor fi rezultatele obținute în Michigan, Wisconsin și, cel mai important : Pennsylvania. În 2016, Trump a câștigat în Wisconsin cu puțin. De exemplu, dacă în Michigan, Minnesota sau Pennsylvania câștigă Trump, Biden nu mai are nici o șansă. Dar tot așa, pentru Trump, sunt vitale rezultatele din Florida, el trebuie să câștige acolo. La fel, dacă pierde în Georgia sau Carolina ( state, istoric republicane ) Trump pierde tot. Pe lângă punctele ”tari”, pe care amândoi candidații le vor repeta în cele trei 4 zile, amândoi fac eforturi mari ca să balanseze simpatia votanților latino în favoarea lor.

  3. Unde vedeti voi „cifre economice bune”? In plus, bursa a atins valori mai mari pe vremea lui Obama.

    https://edition.cnn.com/2020/10/29/economy/gdp-report-trump-biggest-best-factcheck/index.html

    • Pentru vremurile actuale e o revenire buna si stii si tu ca inainte de pandemie economia mergea foarte bine si al 2-lea mandat era asigurat pt Trump (dar tu nu vrei sa stii nimic pt ca Trump e rau, un pericol pt omenire etc)

  4. Să mai menționăm că numărul statelor ”swing” ( state în care oricare dintre candidați poate câștiga ) s-a mărit de la începutul anului. Asta și datorită faptului că, în logica alegerii, aici se cheltuiește cel mai mult în campanie de către candidați, datorită importanței lor. Dar fiecare stat, în care la alegerile din 2016, diferența dintre Trump și Clinton a fost mai mică de patru puncte, este în calcul și poate fi potential decident : Arizona, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Pennsylvania și Wisconsin.

    Am vorbit mai devreme de electori. Colegiul electoral în SUA se referă la grupul de electori prezidențiali, prevăzuți în Constituția americană, colegiu care se constituie la fiecare patru ani numai și numai pentrui a alege președintele și vicepreședintele statului.Constituția prevede ( Art II, secțiune 1, clauza 2 ) că fiecare stat trebuie să numească electorii, după procedura statului respectiv, care nu pot avea funcții federale obținute prin alegeri sau prin numire în funcție. Numărul de electori din stat este în funcție numărul cetățenilor cu drept de vot din statul respectiv. În prezent sunt un număr total de 538 electori, din care, pentru victorie, este necesară majoritate absolută ( 50 % + 1, deci 270 ) sau mai mulți.

  5. @Gica Ce rau te chinuie TDS-ul!
    Vine Novac cu o analiza serioasa, documentata din 10 surse americane, atat de stanga, cat si de dreapta, cu cifre si procente concrete, toate cu link-uri spre sursa.
    Iar pe tine nu te duce capul decat sa-l acuzi ca e partizan.
    Dovedeste asta. Adu si tu argumente, cifre. Zbate-te si tu sa scoti ceva inteligibil daca crei sa-ti depasesti nivelul de NPC si sa te ia cineva in serios.

  6. Iti bati gura degeaba, Ralph. Novac a primit acest „label” mai demult. Gica doar a vazut titlul si cine a semnat articolul. Nu s-a mai obosit sa citeasca continutul (prea mult efort).

  7. Pennsylvania
    Universitatea Quinnipiac
    08/28 – 10/27
    51 % 44 %
    08/28 – 10/27
    Florida
    NBC News / Marist
    08/31 – 10/27
    51 % 47 %
    08/31 – 10/27
    Wisconsin
    ABC News / Washington Post
    09/08 – 25/10
    57 % 40 %
    09/08 – 25/10
    Michigan
    ABC News / Washington Post
    20/10 – 25/10
    51 % 44 %

  8. Atât Trump, cât și Biden intenționează să treacă prin statele cu mare miză din Midwest astăzi, fiecare având planificate câte trei apariții. Amândoi vor apare în Minnesota și Wisconsin, iar Biden în Iowa și Trump în Michigan. Vicepreședintele Pence va apare în Arizona, în timp ce Kamala Harris în Texas ( unde Trump a câștigat acum 4 ani cu ușurință ) – Sursa Washington Post

  9. Mincinosul asta e clar ca va castiga alegerile, datoria numarului mare de neputinciosi mintal care il cred pe el simbolul democratiei. Si dupa 500 de ani Alexandru Lapusneanu are dreptate: prosti dar multi. Periculos mai este faptul ca el nu realizeaza asta si persista in prostia si marlania lui, un individ cu vocabular redus care face numai ce crede el, un dictator in devenire, periculos pentru democratia adevarata americana. Mai vine si ca un imputit ce e sa spuna oamenilor sa nu le fie frica de covid, el care beneficiaza de zeci de doctori 24 de ore pe zi si acces la tratament de top (in timp ce peste 50 de milione de americani nu-si permit nici macare asigurare medicala de baza). Adevarul ca trumpete si-a abandonat propriul popor, il doare pe el undeva de adversarii sau pana si de suporterii lui, in schimb il doare inima ca bunul lui prieten Putin poate fi presedinte pe viata si el nu. Ar trebui adus in fata unui tribunal federal si judecat pentru genocid impotriva propiului popor (vezi proasta gestionare a pandemiei si mintirea americanilor care au rezultat in cazurile si decesele enorme de covid, aducand America in randul tarilor din lumea a treia langa India si Brazilia). maga my ass.

    • nu castiga oligofrenul
      Biden!

    • Acrituro, mai cara-te cu mesajele astea infernale, alegatorilor americani le cam pasa de buzunar inainte de blmeu’ ma-sii, asadar te agiti degeaba!
      Absolut sigur, sa iasa Biden, se alege praful de recuperarea rapida post-covid, la ce socialisme pregateste senilul si cei din umbra lui!

    • @V.A.
      Pai sa candideze in Rusia sau Brazilia poate isi re-castiga gloria pierduta acolo.
      I don’t mind. 🙂

  10. Traditional la noi capraritul (ca de altfel si oieritul) este o meserie nobila, dar in contextul de fata tot ce fac acesti babalai este ca se capresc, adica se indoie de la mijloc si stau capra (bend over) de cate ori seful de trib vrea sa-ii pună la montă, sau mintea lor slabă le dictează să debiteze aceleasi si aceleasi postari (care conteaza cat patrunjelu in zeama, adica nici nu strica nici nu drege), crezand in prostia lor ca cineva ii si crede. Caprarii de frunte sunt: kur gol jen pol, prostacel ganganau, gabi caprescu, scapra, jai, pinx, kenobiu neghiobiu, si inca cativa neica nimeni. Niste sarantoci cu mult timp la dipozitie dar minte putina.

  11. mai in gluma, mai in serios … din articolul acesta mai inveti cate ceva de la un cunoscator direct al situatiei (temporar, profesianal, familiar, etc.) 🙂
    https://www.dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/alegerile-sua-satisfactii-aminate

  12. Daca alegatorii americani vor sa fie calariti de stangistii radicali, recte comunisti frustrati sub acoperire e grav de tot.
    Joe Biden a fost nevoit candva sa sa-si retraga candidatura pe motiv ca a fost acuzat de plagiat(se pare ca era vorba chiar de diploma de licenta la drept). Deci, a pornit cu stangul in viata, comitand o infractiune. Dar alegand tabara democrata se pare ca s-a simtit ca in familie, toti mincinosi, toti escroci, etc
    Se spune ca defectele tatalui se vor regasi si la odraslele acestuia, chiar in forma mai intensa.
    Daca ne referim la Hunter trebuie sa constatam ca depravarea acestuia a ajuns deja cunoscuta unui public larg si dezvaluie in acelasi timp si o anume implicare a babacului Joe.
    Pentru cei care nu cred, le ofer acest link:
    https://www.comisarul.ro/articol/foto-acesta-este-hunter-biden-baiatul-are-probleme_1153903.html

    Lectura placuta, tuturor suporterilor lui Biden!