Ar trebui să vă expuneți vreodată la soare fără protecție solară? Iată ce spun dermatologii
Razele ultraviolete de la soare deteriorează ADN-ul celulelor pielii, ceea ce poate duce la apariția cancerului. Aceleași raze sunt, de asemenea, responsabile pentru sinteza vitaminei D, care joacă un rol important în sănătatea imunitară și osoasă. Dacă o persoană ar trebui sau nu să aplice cremă de protecție solară înainte de a ieși afară depinde de mai mulți factori, inclusiv culoarea pielii, locația și momentul din zi, relatează Health.com
Până acum, probabil că sunteți conștienți de importanța de a vă da cu cremă de protecție solară dacă vă petreceți o zi la piscină sau la plajă. Dar când vine vorba de o scurtă expunere la soare, regulile pot părea puțin mai neclare.
În timp ce Academia Americană de Dermatologie (AAD) îi instruiește pe oameni să „aplice în fiecare zi cremă de protecție solară pe pielea care nu este acoperită de haine dacă veți fi afară”, o conversație în creștere online a arătat clar că nu toată lumea este de acord cu această abordare strictă.
Unele persoane, cum ar fi vedeta de reality-show Kristin Cavallari, au lansat ideea că nu trebuie să folosim deloc cremă de protecție solară. Apoi, există alții, precum reporterul Rowan Jacobsen, care au susținut că unii oameni ar putea să nu fie nevoie să o folosească atât de des pe cât sugerează orientările americane.
Articolul său din 10 mai din The Atlantic, intitulat „Împotriva absolutismului protecției solare”, se concentrează în mare parte pe orientările de siguranță solară din Australia, care au fost actualizate recent pentru a se alinia la premisa că o anumită perioadă de timp petrecută la soare fără protecție solară are beneficii, în primul rând în ceea ce privește expunerea la vitamina D.
În lumina tuturor sfaturilor contradictorii, s-ar putea să vă întrebați dacă este întotdeauna necesar să aplicați cremă de protecție solară de fiecare dată când vă aventurați afară, așa cum sugerează orientările din SUA, sau dacă este vreodată în regulă – sau chiar benefic – să petreceți timp la soare fără protecție.
Iată ce au avut de spus dermatologii
Înainte de a cerceta dacă este vreodată sănătos să sărim peste protecția solară, este important să înțelegem cum afectează protecția solară sănătatea, pentru început.
Protecția solară funcționează prin formarea unui strat care absoarbe radiațiile ultraviolete B (UVB) de la soare înainte ca acestea să pătrundă în piele. Aceste radiații pot deteriora permanent ADN-ul celulelor pielii, stimulând formarea unei mutații care poate deveni o celulă canceroasă.
Prin blocarea razelor UVB, crema de protecție solară are și un alt efect: Atunci când este aplicată corect, aceasta poate limita capacitatea organismului de a produce vitamina D, care joacă un rol important în sănătatea imunitară și osoasă.3 Puteți obține o parte din vitamina D prin alimentație – și un supliment poate umple golul – dar principala sursă naturală de vitamina D este soarele.
În general, persoanele cu pielea deschisă la culoare au nevoie doar de aproximativ 10 până la 15 minute de expunere la soare pe față, brațe și picioare de câteva ori pe săptămână pentru a obține toată vitamina D de care au nevoie, a declarat pentru Health.3 Jonathan Ungar, MD, profesor asistent de dermatologie și director medical al Waldman Melanoma and Skin Cancer Center de la Mount Sinai.
Persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot avea nevoie de până la 30 de minute în plus. Acest lucru se datorează faptului că pielea mai închisă la culoare are mai mult pigment, sau melanină, care funcționează pentru a proteja împotriva radiațiilor UV.
Cu toate acestea, Ungar a spus că aceste estimări sunt „extrem de simpliste” și s-ar putea schimba în funcție de mai mulți factori. De exemplu, razele UV sunt cele mai puternice primăvara și vara, în locațiile mai apropiate de ecuator și între orele 10.00 și 16.00.
Este întotdeauna necesar să purtați cremă de protecție solară în aer liber?
Noile orientări din Australia se bazează în mare parte pe ideea că, pentru unele persoane cu pielea mai închisă la culoare, ar putea merita să renunțe la puțină protecție solară pentru a se expune la vitamina D.
AAD nu este de acord cu această abordare, potrivit articolului din The Atlantic. Un purtător de cuvânt i-a spus lui Jacobsen că „deoarece razele ultraviolete de la soare pot provoca cancer de piele, Academia nu recomandă obținerea de vitamina D prin expunerea la soare”.
Cu toate acestea, Diya Mutasim, MD, profesor în cadrul departamentului de dermatologie de la Colegiul de Medicină al Universității din Cincinnati, a declarat pentru Health că „există un anumit avantaj în a te expune la puțină lumină solară atât pentru sinteza vitaminei D, cât și pentru starea ta de spirit”.
În timp ce el crede că nu este necesar să aplicați cremă de protecție solară înainte de expunerea la rafale foarte scurte de soare, cum ar fi o plimbare rapidă până la mașină, dacă ar trebui să ieșiți afară fără cremă de protecție solară pentru perioade mai îndelungate este o întrebare mai complicată.
„În cele din urmă, este vorba de a găsi un echilibru între riscuri și beneficii, în mod ideal unul în care beneficiile depășesc riscurile”, a spus Ungar. „Așa cum le spun pacienților mei, există două modalități principale de a obține vitamina D, expunerea la soare vs. suplimentarea. Se știe că doar una dintre acestea crește riscul de cancer de piele, dar trebuie să alegeți pentru dumneavoastră.”
Ideea este de a profita de beneficiile soarelui fără a provoca modificări ale aspectului pielii, a spus Mutasim. Roșeața ușoară și chiar și bronzul indică o deteriorare solară.2
Mai mulți factori, inclusiv acoperirea cu nori, ora din zi și anotimpul, pot influența cât de repede ați putea suferi daunele provocate de soare. De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare au șanse mai mici de a fi afectate de soare (deși pot dezvolta și chiar dezvoltă cancer de piele).4
„O persoană cu pielea foarte deschisă la culoare poate să nu tolereze mai mult de cinci minute fără o anumită protecție, în timp ce o persoană cu pielea mai închisă la culoare poate tolera 40 de minute”, a spus Murasim.
Ceea ce este clar, a subliniat Murasim, este că oricine intenționează să stea la soare pentru o perioadă îndelungată ar trebui să planifice să își protejeze pielea expusă. Conform AAD, acest lucru înseamnă aplicarea unei creme de protecție solară rezistente la apă, cu un spectru larg de protecție și un SPF de cel puțin 30.1
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank