G4Media.ro

Ar trebui Uniunea Europeană să-și sancționeze membrii iliberali?

Ar trebui Uniunea Europeană să-și sancționeze membrii iliberali?

Este o chestiune de evidentă iritare și îngrijorare pentru membrii mai vechi ai UE faptul că unii dintre membrii mai noi din Europa Centrală sfidează flagrant valorile democratice occidentale pe care, teoretic, și le asumaseră odată cu aderarea. Și cu atât mai mult e iritant faptul că Polonia și Ungaria, cele două state care violează cel mai vizibil normele, sunt printre cei mai importanți destinatari ai subvențiilor Uniunii, scrie The New York Times, citat de Rador.

Deloc surprinzător, deci, că brațul executiv al UE, Comisia Europeană, a început să discute condiționarea subvențiilor din bugetul pe următorii șapte ani (începând cu 2021) de statutul justiției statelor membre. Ideea este aceea că, prin concentrarea pe independența justiției ca precondiție pentru o gestionare adecvată a fondurilor, se va evita impresia că Bruxelles-ul își impune valorile sale unor state independente.

Este un concept tentant. Finanțarea europeană este importantă pentru țările Europei Centrale. Reprezintă 61% din cheltuielile pe infrastructură din Polonia și 55% în Ungaria; creșterea economică alimentată de UE a fost un factor major care a determinat popularitatea premierului ungar Viktor Orban. Dar nu este o idee foarte bună. Sancțiunile financiare au un istoric neconvingător în ce privește modificarea comportamentelor unor regimuri. Rusia se află sub sancțiuni tot mai stricte încă din martie 2014, dar Vladimir Putin nu și-a schimbat comportamentul câtuși de puțin.

Și oricum vor fi prezentate sancțiunile, ele vor încuraja opinia multora din țările fostului bloc sovietic cum că ei ar fi cetățeni de clasa a doua în UE. Jaroslaw Kaczynski al Poloniei și dl Orban al Ungariei își fac amândoi capital politic pe baza acuzațiilor că istoria, identitatea și valorile tradiționale ale țărilor lor s-ar afla sub atacul unui Occident liberal, desfrânat, care crede că le știe pe toate – și, mai specific, sub atacul unei birocrații anonime de la Bruxelles. Nu există niciun dubiu că ei se vor folosi de orice sancțiuni drept dovadă suplimentară în acest sens și pretext de a-și consolida propriul regim. Orice tentativă de a determina care sisteme judiciare sunt inadecvate se va transforma rapid într-o păruială politică pe tema standardelor și definițiilor diferite.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că liderii din Europa Centrală sau de oriunde sunt liberi să se comporte după bunul lor plac. UE este obligată, și are tot dreptul, să le ceară tuturor statelor sale membre să adere la standardele ei democratice, indiferent ce istorie au în spate.
Însă acest lucru trebuie realizat prin convingerea cetățenilor noilor state membre că drepturile, demnitatea și statutul lor de cetățeni europeni în toată puterea cuvântului sunt călcate în picioare atunci când demagogii populiști le restricționează libertățile ori statul de drept.

Mecanismul deja existent al UE pentru pedepsirea țărilor care se îndepărtează prea mult de restul blocului poate că este lipsit de colți autentici, însă votul din noiembrie al Parlamentului European pentru declanșarea procedurii împotriva Poloniei a oferit sprijin opozanților politicilor iliberale ale dlui Kaczynski. Blocul european a avut, de asemenea, un oarecare succes și cu mecanismul de cooperare și verificare instituit pentru a monitoriza și ajuta eforturile Bulgariei și României de a se lupta cu corupția lor endemică. Astfel de eforturi trebuie să fie extinse și consolidate.

Transferul avuției de la bogați la săraci în interiorul Uniunii nu a fost niciodată conceput drept o pomană ori răsplată, ci ca o cale de a ridica nivelul economic al noilor membri, spre beneficiul întregului bloc. Stabilirea unor condiții politice pentru acordarea subvențiilor ar risca să realizeze fix opusul – încetinirea dezvoltării, alienarea populației, consolidarea puterii conducătorilor populiști și adâncirea fisurilor deja existente în cadrul Uniunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Ar trebui Uniunea Europeană să-și sancționeze membrii iliberali?

    Da. Cu siguranta. Dar nu prin bani, cel putin nu direct. Ci prin excluderea din UE. Nu respecti regulile UE, nu mai faci parte din UE. E atat de simplu.

  2. Articolul e ok. Dar nu propune soluție. Orice sancțiune venită de la bruxelles poate fi folosită ca si pretext, nu doar banii. În plus UE este cal de bătaie pentru toți, nu doar pentru orban. dacă e ceva rău iib tara e de la bruxelles, daca e bine e de la politicienii naționali atenti si binevoitori. O strângere la bani cred ca e binevenită ca si măsura.

  3. Firește, nu poți pretinde că mergi spre vest, dacă tu calci spre est.

  4. Parerea mea ce ca raspunsul trebuie cautat de partea cealalta a baricadei. Cum ar fi ca noi sa fim Germania, principalul finantator al UE, si sa fim nevoiti sa le explicam cetatenilor de ce avem impozite foarte mari, din care dam bani statelor estice care au impozite mai mici, in conditiile in care statele respective sifoneaza banii. De la un punct incolo contribuabilul nord-vest european nu prea mai pricepe de ce el plateste impozite cu 30% mai mari fata de estici ca sa imbogateasca niste mahari locali de prin est, care mai apoi sa-i mai si ia la injurat ca se baga peste „treburili interni” ale lor.

  5. @bogdan, de acord, se poate înţelege şi aşa mesajul meu (cam criptic), dar nu-s amatoare de lozinci. Dezvolt puţin: nu cred că idealismul stă la baza UE, ci pragmatismul (a se vedea pieţele statelor din Est & Centru-Est). Nu văd nimic rău în asta, atâta timp cât se acţionează şi pentru omogenizarea principiilor de guvernare (care la noi lipsesc cu desăvârşire în practică). E fără discuţie preferabil să ne reinventăm şi să trăim ca-n occident, decât ca-n alte părţi.
    Sper că am detaliat suficient pentru a mă face înţeleasă.

    • Am inteles acum ce vrei sa spui. In mod evident o piata unica, fara bariere comerciale, ii avantajeaza pe cei mai eficienti. Pe de alta parte si forta de munca mai ieftina e un atu pentru fabrici de a migra spre est. Deci, sunt avantaje si dezavantaje de ambele parti. Si nici macar o economie puternica precum UK nu va trece usor peste socul brexitului.

  6. @bogdan, UK n-are loc de producătorii mari ai UE în părţile noastre, realitate vizibilă doar dacă ne uităm în jur: mai toate supermarketurile & băncile de pe teritoriul României nu oferă nimic englezesc.
    UK n-ar trebui să aibă probleme economice serioase după Brexit, pentru că: 1. nu şi-a creat o piaţă în Est şi-n Centru, cum au făcut nemţii şi francezii, că n-a avut loc de ei; 2. The British Commonwealth – îţi spune ceva? :)) – în fruntea căruia este UK, e uriaş în comparaţie cu UE ( are peste 50 de state în componenţă, dintre care 3 sunt mari de tot – Canada, Australia,India – cu peste 1, 5 MILIARDE de oameni etc ). Ei, asta da piaţă, nu glumă, plus mână de lucru mult mai ieftină decât în fostele ţări comuniste din Europa.

  7. sa o lasam mai „moale” cu vestul si cu estul. ..povestea cu Rusia si comunismul nu tine..decat la prosti.
    Trăiască prietenia ruso-germană! Fostul cancelar german Gerhard Schröder a avut un loc de frunte la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin. Anul trecut, Schröder a devenit directorul companiei petroliere de stat Rosneft.

    Schröder nu a fost singurul neamț prezent la ceremonie. În spatele său a fost așezat Matthias Warnig, fost ofițer al Securității est-germane și actualul director al companiei care construiește gazoductul Nord Stream 2, prin care mai multe companii energetice din Occident vor importa gaz din Rusia.

    Germania a început săptămâna trecută construcția gazoductului Nord Stream 2, în ciuda opoziției din partea Comisiei Europene, a Poloniei și a statelor baltice.
    Sanctiunile impuse Rusiei sunt pentru fraieri, cizma nemteasca stie ce face pe 9 mai ar trebui sa sarbatorim capitularea Germaniei, dar cred ca o sa sarbatorim capitularea Romaniei sub cizma nemteasca…