Arabia Saudită a executat 81 de bărbați, cu doar câteva zile înaintea vizitei programate în regat a premierului britanic Boris Johnson în scopul negocierii măririi producției de petrol, pe fondul creșterii prețurilor din cauza agresiunii rusești în Ucraina
Grupul persoanelor executate include șapte yemeniți și un cetățean sirian care, potrivit presei de stat, au fost condamnați pentru „multiple crime odioase”, inclusiv terorism. Unii au fost acuzați de apartenență la Statul Islamic, la al-Qaeda sau la rebelii șiiți Houthi din Yemen, relatează Sunday Times.
Se bănuiește că execuțiile sunt cele mai numeroase dintr-o perioadă de 24 de ore din istoria regatului. În 1980, Arabia Saudită a executat 63 de persoane într-o singură zi, la un an după ce militanți șiiți au ocupat Marea Moschee din Mecca, iar în urmă cu șase ani, 47 de persoane, inclusiv proeminentul cleric șiit Nimr al-Nimr, au fost executate într-o zi.
Organizațiile pentru drepturile omului spun că mulți dintre cei executați nu au avut procese echitabile în Arabia Saudită, deși s-a susținut că cel mai recent grup a fost judecat de 13 judecători. Țara are a cincea cea mai mare rată de execuții din lume, conform cifrelor prezentate de Amnesty International.
Execuțiile ar putea provoca apeluri ca premierul Johnson să anuleze vizita sa în Regatul Saudit în această săptămână. Premierul Johnson a avut ca scop, potrivit analiștilor, de a-l convinge pe Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, de a mări producția de petrol al cărui preț a crescut semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina.
În calitate de aliat apropiat al regatului, premierul Johnson este îndemnat să-și folosească influența față de Bin Salman, după ce acesta a respins un apel în acest sens din partea președintelui Statelor Unite, Joe Biden.
Solicitarea lui Biden de a discuții a fost respinsă din cauza relațiilor încordate dintre cei doi lideri. Bin Salman cere imunitate în SUA pentru uciderea lui Jamal Khashoggi, un jurnalist disident care a fost ucis după ce a intrat în consulatul saudit la Istanbul în 2018. Președintele Biden a susținut anterior că saudiții ar trebui să suporte consecințele uciderii, iar Bin Salman este subiectul mai multor procese din SUA.
Cu toate acestea, pe măsură ce țările occidentale încearcă să renunțe treptat la utilizarea petrolului și gazelor rusești, este în curs un proces de asigurare a unei aprovizionări alternative de la membrii cartelului OPEC al producătorilor de petrol și de stabilizare a creșterii prețurilor globale.
Rusia exportă aproximativ cinci milioane de barili de petrol pe zi. Arabia Saudită are aproximativ două milioane de barili de capacitate de rezervă zilnică, iar Emiratele Arabe Unite un milion.
Premierul Johnson se bucură de o relație strânsă cu Bin Salman – se știe că cei doi au comunicat prin WhatsApp. Ei au discutat despre cooperarea energetică luna trecută, pe măsură ce temerile de o invazie rusă creșteau. Premierul Johnson urma să călătorească în regat luna trecută, dar a fost obligat să anuleze vizita din cauza invadării Ucrainei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii