Arabia Saudită amână acordul de normalizare a relațiilor cu Israelul și anunță că-și regândește prioritățile de politică externă
Pe fondul escaladării războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, Arabia Saudită amână perspectiva sprijinită de Statele Unite de normalizare a legăturilor cu Israelul, au declarat două surse familiarizate cu modul de abordare al Riadului, citate de Reuters. Conflictul a împins de asemenea regatul să se angajeze în relații cu Iranul, potrivit Reuters. Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a primit primul apel telefonic de la preşedintele iranian Ebrahim Raisi, în timp ce Riadul încearcă să prevină extinderea violenţei în regiune, relatează Agerpres.
Cele două surse au declarat pentru Reuters că va exista o întârziere în discuţiile susţinute de SUA privind normalizarea cu Israelul, un pas cheie în schimb pentru ca regatul să se asigure în legătură cu ceea ce Riadul consideră adevăratul premiu al unui pact de apărare al Statelor Unite.
Până când Hamas, susţinută de Iran, a declanşat un război la 7 octombrie, lansând un atac devastator asupra Israelului, atât liderii israelieni, cât şi cei saudiţi au spus că se îndreaptă constant către un acord ce ar fi putut remodela Orientul Mijlociu.
Arabia Saudită, unde s-a născut islamul şi se află cele două locuri sfinte ale sale, până la acest nou conflict a indicat că nu va permite să fie abătută din drum către un pact de apărare al SUA, chiar dacă Israelul nu oferă concesii semnificative palestinienilor în încercarea lor de a deveni un stat, au spus anterior sursele.
Dar o abordare care i-ar lăsa deoparte pe palestinieni ar risca să-i înfurie pe arabii din regiune, în timp ce media arabe difuzează imagini cu palestinieni ucişi în atacurile aeriene israeliene de represalii.
Luptătorii Hamas au ucis peste 1.300 de israelieni în atacul lor lansat la 7 octombrie şi mai mult de 1.500 de persoane au fost omorâte până vineri în loviturile de răspuns în derulare ale Israelului asupra Gazei.
Prima sursă familiarizată cu modul de gândire al Riadului a spus că discuţiile nu pot fi continuate deocamdată şi că problema concesiunilor israeliene pentru palestinieni ar trebui să fie o prioritate mai mare când discuţiile vor fi reluate – un comentariuce indică faptul că Riadul nu a abandonat ideea.
Guvernul saudit nu a răspuns solicitărilor trimise prin e-mail pentru comentarii la acest articol, notează Reuters.
Regândirea saudită evidenţiază provocările cu care se confruntă eforturile Washingtonului de a aprofunda integrarea Israelului într-o regiune unde cauza palestiniană rămâne o preocupare arabă majoră.
„Normalizarea era deja considerată un tabu (în lumea arabă) (…). Acest război nu face decât să amplifice acest lucru”, a declarat analistul saudit Aziz Alghashian.
Washingtonul vrea să se bazeze pe Acordurile Avraam când statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, şi-au normalizat legăturile.
Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat într-un briefing la Casa Albă săptămâna aceasta că efortul de normalizare „nu este pus în aşteptare”, dar a adăugat că accentul se pune pe alte provocări imediate.
Prima sursă familiarizată cu gândirea saudită a spus că Washingtonul a făcut presiuni asupra Riadului în această săptămână să condamne atacul Hamas, dar a precizat că ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan, a respins aceasta. O sursă americană familiarizată cu problema a confirmat acest lucru.
Conflictul regional i-a determinat de asemenea pe prinţul moştenitor saudit şi pe preşedintele Iranului să discute pentru prima dată după ce o iniţiativă intermediată de China i-a făcut pe rivalii din Golf să restabilească relaţiile diplomatice în aprilie.
Potrivit unui comunicat saudit, prinţul moştenitor i-a spus lui Raisi că „regatul depune eforturi maxime pentru a se angaja cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a opri escaladarea în curs”, subliniind acţiunea Riadului de a limita criza.
Un înalt oficial iranian a declarat pentru Reuters că apelul telefonic, iniţiat de Raisi către prinţul moştenitor, a urmărit să sprijine „Palestina şi să prevină răspândirea războiului în regiune”.
„Apelul a fost bun şi promiţător”, a spus oficialul.
Un al doilea oficial iranian a declarat că discuţia telefonică a durat 45 de minute şi a avut binecuvântarea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.
Guvernul saudit nu a oferit mai multe detalii despre discuţie, dar, conform comunicatului, prinţul moştenitor a declarat „opoziţia” regatului „faţă de orice formă de luare la ţintă a civililor şi pierderea de vieţi nevinovate” şi a exprimat „poziţia neclintită a Riadului în lupta pentru cauza palestiniană”.
Arabia Saudită a căutat să slăbească tensiunile în alte părţi din Orientul Mijlociu, inclusiv încercarea de a pune capăt unui conflict în Yemen, unde Riadul a condus o coaliţie militară într-un război împotriva etnicilor houthi aliniaţi cu Iranul.
Întrebat despre discuţia lui Raisi cu prinţul moştenitor, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus că Washingtonul este în „contact constant cu liderii saudiţi”. Secretarul de stat american Antony Blinken a avut mai multe discuţii telefonice cu omologul său saudit.
Oficialul a spus că Washingtonul le-a cerut partenerilor cu canale către Hamas, Hezbollah – o grupare armată libaneză aliniată cu Teheranul ce a purtat un război cu Israelul în 2006 – sau Iran „să convingă Hamas să renunţe la atacurile sale, să elibereze ostaticii, să ţină Hezbollahul şi Iranul departe de conflict”.
Prima sursă familiarizată cu gândirea saudită a spus că statele din Golf, inclusiv cele cu legături cu Israelul, sunt îngrijorate că Iranul ar putea fi atras într-un conflict care le-ar afecta.
Alex Vatanka, directorul Programului Iran la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington, a declarat că săptămâna trecută a arătat modul în care viziunile saudite şi iraniene pentru regiune sunt divergente.
„Saudiţii sunt convinşi în continuare că regiunea şi Arabia Saudită însăşi trebuie să se orienteze spre cooperarea regională şi dezvoltarea economică. Iranul pare să creadă că prioritatea este să ducă mai întâi lupta spre israelieni”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii