G4Media.ro

Arabia Saudită e gata să susțină loviturile împotriva rebelilor Houthi din Yemen,…

Foto: Facebook Antony Blinken

Arabia Saudită e gata să susțină loviturile împotriva rebelilor Houthi din Yemen, ale căror atacuri asupra transportului maritim în Marea Roșie au redus traficul comercial pe această cale navigabilă vitală

Orice acțiune împotriva rebelilor șiiți din Yemen ar coincide cu încercările Statelor Unite de a împiedica extinderea războiului din Gaza dintre Israel și Hamas la restul regiunii. Aliații grupului palestinian din Liban, Iran și Irak au vizat Israelul, precum și bazele americane din zonă și transportul maritim în Marea Roșie, relatează The Times.

Antony Blinken, secretarul de stat SUA, vizitează regiunea în această săptămână în speranța de a limita războiul. Conflictul latent dintre Israel și Hezbollah din Liban riscă să se amplifice, în condițiile în care miliția puternic înarmată, susținută de Iran, a lansat sâmbătă o ploaie de rachete asupra unei baze israeliene, iar luni, un comandant de rang înalt al Hezbollah a murit într-un atac aerian, aparent al Israelului.

Hezbollah a purtat un război scurt, dar sângeros, cu Israelul în 2006 și a lansat rachete în nordul Israelului de la începutul războiului din Gaza, în octombrie. Aceasta afirmă că nu este interesată de un conflict la scară largă, dar oficialii regionali se tem că ciocnirile limitate s-ar putea extinde. Israelul a avertizat că va lua măsuri dacă Hezbollah își continuă atacurile.

Blinken, aflat într-o escală în Emiratele Arabe Unite înainte de a se deplasa în Arabia Saudită, principalul stat musulman sunnit, „a subliniat importanța prevenirii extinderii conflictului”, potrivit unui rezumat american al întâlnirii. Presa de stat saudită a relatat că acesta s-a întâlnit luni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman în al-Ula, la nord de Jeddah, liderul saudit făcând din nou presiuni pentru încetarea războiului din Gaza.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, care controlează zone întinse din țară, inclusiv capitala Sanaa, susțin că vizează doar navele care au legături cu Israelul, ceea ce le sporește popularitatea în regiune. De asemenea, ei se află în mijlocul negocierilor cu Arabia Saudită, mediate de SUA și ONU, pentru a pune capăt unui război de lungă durată care a devastat țara.

Arabia Saudită se teme că o acțiune militară cu care amenință SUA și Marea Britanie împotriva Houthis ar putea perturba negocierile, dar a ajuns la concluzia că lipsa de acțiune i-ar face pe rebeli și mai intransigenți în negocieri.

Înainte de războiul din Gaza, Arabia Saudită a purtat discuții cu SUA pentru normalizarea relațiilor cu Israelul, în schimbul unor garanții de securitate americane și al unor concesii israeliene față de palestinieni. De atunci, Arabia Saudită a condus eforturile arabe de a face presiuni pentru a pune capăt războiului. De asemenea, regatul saudit a încercat să se retragă din războiul de opt ani din Yemen și, în același timp, să reducă rivalitățile regionale, concentrându-se asupra planurilor de a se transforma într-un centru financiar și turistic.

„A doua zi după ce Houthis scapă de asta, ei vor intra în orice proces de negociere și mai încurajați”, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile. Aceasta a sugerat că încercările de a-i convinge pe Houthis să înceteze atacurile lor asupra transportului maritim, inclusiv promisiunile de a acorda mai mult ajutor Yemenului, nu au dat niciun rezultat. „Cum îi poți convinge să renunțe? Ei câștigă masiv din asta și cred în asta. Au câștigat popularitate în regiune”, a adăugat sursa.

Rebelii, care au fost înarmați de Iran, au rechiziționat o navă și au vizat altele cu drone și rachete. Atacurile au forțat companiile internaționale, inclusiv gigantul de transport maritim de containere Maersk, să evite cu totul ruta către Canalul Suez, afectând veniturile Egiptului.

SUA, Marea Britanie, Franța și alte câteva țări au avertizat Houthis să înceteze atacurile sau să se confrunte cu acțiuni militare. Acțiunea este susținută, de asemenea, de Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt. Arabia Saudită s-a aflat într-o poziție mai delicată, având în vedere discuțiile pe care le-a purtat cu Houthis. Aceasta nu dorește ca spațiul său aerian să fie folosit pentru orice lovituri care ar putea viza lideri sau instalații și echipamente militare, potrivit unor surse.

Deși un armistițiu în Yemen s-a menținut din 2021, Houthis, care au vizat anterior instalații petroliere din Arabia Saudită, au continuat să se angajeze în tiruri transfrontaliere. „Houthis își testează limitele prin tirurile de focuri de armă, așa că eu cred că saudiților le-ar plăcea să îi vadă cum le sângerează nasul”, a declarat Raiman al-Hamdani, un cercetător și analist yemenit. „Dar ei nu ar încerca să se implice în asta”.

Blinken are, de asemenea, sarcina de a găsi o modalitate de a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza și de a impulsiona eforturile de reconstrucție odată ce războiul se va încheia. O mare parte din teritoriul palestinian a fost distrusă sau avariată în cele trei luni de război declanșat de atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de bărbați, femei și copii israelieni au fost masacrați și peste 240 au fost luați ostatici, printre care și un bebeluș de nouă luni. Peste 20.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza în ofensiva israeliană care a urmat, potrivit Hamas. Guvernele arabe, deși nu îi susțin pe militanții Hamas, au făcut presiuni asupra SUA pentru a determina Israelul să pună capăt războiului, ceea ce a inflamat opinia publică din regiune.

În Iordania, regele Abdullah l-a îndemnat pe Blinken să facă presiuni pentru o încetare imediată a focului, avertizând asupra „repercusiunilor catastrofale” ale războiului, a precizat curtea regală într-un comunicat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...