G4Media.ro

Arafat: Au fost discuții pe ordinul dat să fie folosit oxigenul industrial…

Sursa Foto: Captură DW

Arafat: Au fost discuții pe ordinul dat să fie folosit oxigenul industrial în cazul în care oxigenul medicinal nu este disponibil / Firmele care transportă oxigen vor fi însoţite de maşini de poliţie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că oxigenul industrial – care va fi folosit în caz de necestate pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus – este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. El a precizat că firmele care transportă oxigen vor fi însoţite de maşini de poliţie pentru a se deplasa mai repede şi vor fi sprijinite dacă este nevoie chiar cu şoferi de autocisterne, transmite News.ro.

Arafat a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, discuţiile avute cu firmele care livrează oxigen în România.

“Ieri dimineaţă, a avut loc o întâlnire la sediul Guvernului condusă de domnul prim-ministru cu companiile principale care livrează oxigen în România, discuţia fiind în mod deosebit despre problemele de livrare, problemele pentru lanţul de aprovizionare, capacitatea de livrare şi asigurare a oxigenului, care clar a crescut de mai multe ori în perioada pandemiei ca cerere din partea unităţilor sanitare.

Pe lângă asta au mai fost discuţii pe ordinul care a fost dat ca să fie folosit oxigenul industrial sau tehnic în cazul în care oxigenul medicinal nu este disponibil. Asta fiind o soluţie identificată noi pentru a asigura oxigenul în continuare pacienţilor în anumite situaţii în care se întârzie cu livrare sau care nu este posibilă livrarea”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie cu oxigenul medicinal.

“O frază pe care am primit-o pe mail după mai multe discuţii şi cu ANMDM şi cu companiile fabricante şi vreau să citesc fraza respectivă: oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. Singura diferenţă constă în faptul că pentru oxigenul industrial nu completează şi nu păstrează toate înregistrările solicitate la medicament. Deci, trasabilitatea scade la oxigenul industrial comparativ cu oxigenul medicinal”, a explicat Arafat.

El a prezentat şi câteva soluţii pe termen scurt, una dintre acestea fiind sprijinirea furnizorilor pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră, necesar în cazul favorizării sectorului sanitar comparativ cu cel industrial.

De asemenea, oxigenul medicinal va fi îmbuteliat şi în butelii albastre, în care se află de regulă oxigen tehnic.

“Pentru creşterea livrării de oxigen medicinal comprimat către spitale, producătorii autorizaţi de către ANMDM pentru fabricarea oxigenului medicinal vor putea pune la dispoziţie unităţilor sanitare oxigen medicinal, îmbuteliat în butelii albastre, adică creştem capacitatea îmbutelierii folosind şi buteliile albastre, nu numai cele albe.

Noi suntem obligaţi într-o situaţie în care suntem sub presiune să găsim soluţii. De găsit motive pentru a spune nu e bine, nu vrem, nu convine, asta este cel mai uşor lucru, găsirea soluţiilor este un pic mai greu şi asumarea responsabilităţii pe soluţii, asta este şi mai greu. Asta este concluzia după discuţia cu cele trei firme furnizoare”, a precizat Raed Arafat.

El a prezentat şi alte măsuri care pot fi luate în perioada următoare.

“Transportul oxigenului, unde s-a stabilit de a sprijini companiile în timpul transportului chiar cu însoţire de maşină de poliţie pentru deschiderea drumului pentru ele, asigurarea în unele condiţii a conducătorilor auto autorizaţi din cadrul ministerelor, care au astfel de conducători auto.

De exemplu, conducători autocisterne care au autorizaţie, să poate să transporte, să suplimenteze şoferii, dacă este lipsă de şoferi şi ridicarea temporară a restricţiilor de transport în localităţi pentru că mi-au ridicat problema că nu pot intra în unele localităţi pentru că autorităţile locale au pus anumite restricţii între anumite ore, însă, pentru oxigen aceste restricţii vor trebui să fie ridicate ca să permită furnizorilor de oxigen să traverseze localităţile, să ajungă la spitale unde fie au de umplut stocatoarele, fie de livrat buteliile de oxigen”, a mai afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai transmis că pe termen lung trebuie elaborat un plan pentru modernizarea şi creşterea capacităţii reţelelor interne de furnizare a oxigenului pentru 150 de spitale care vor fi selectate la nivel naţional în prima parte a anului 2022.

Potrivit firmelor care produc oxigen medical, necesarul în această perioadă a crescut enorm faţă de perioada pre-pandemică, chiar şi cu 450%. Fiecare pacient în stare gravă are nevoie de o tonă de oxigen pe lună.

Citește și

Cine sunt firmele care câștigă din creșterea cererii de oxigen din pandemie: multinaționale din Germania și Italia. Firmă locală: ”Înainte de Revoluție, în fiecare județ exista cel puțin o fabrică de oxigen”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Un fel de luați apă oxigenată.

  2. Ce incompetetent, cata neputinta….

  3. Gata, ca devii plictisitor arafat, mergi și ocupă te de smurd de prevenție mai lasă declarațiile politice. Actul medical a fost îngropat, politicul se implica prea mult în acesta pandemie. Ne am vaccinat cu 3 doze numai sa fie bine dar vad ca tot nu merg lucrurile către bine. Mafioții afaceriști au găsit acum cu aceasta pandemie sa facă miliarde de euro. Rușine

  4. Dar băgați-le direct tabun, ce mai! Să iasă socoata. Sau sarin, dacă s-a gătat tabunul. Să știți o treabă, ce naiba. Numărul crăpaților pe altarul lucovidului nu trebuie să scadă. Nu precupețiți niciun efort, ce naiba. Hai că se poate…. Pas cu pas…

  5. Comentarii „pertinente”.
    Poate sa spuna vreunul dintre comentatori cu ce difera oxigenul tehnic de cel medical? Alta pozitie in tabelul periodic?
    In general la oxigenul tehnic conteaza la ppm concentratia pentru ca o cantitate mica de impuritati poate strica o sarja de mii de tone sau calitatea unei suduri care face sa sara in aer reactorul nuclear – casa ducem cazul la extrem – in timp ce la pacienti in tub oxigenul ajunge amestecat cu aerul atmosferic – pe care doar il imbogateste. Materia organica (in esenta carbon) combinata cu oxigenul pur se poate aprinde fara sa aiba nevoie de scanteie.
    Politicienii sustinuti de ziaristi care au dormit la orele de chimie fac caz ca sa ne arate ce eforturi sunt nevoiti sa faca. Atomul/molecula de oxigen este identic acelasi/aceiasi indiferent de culoarea buteliei.
    Difera doar hartoagele aferente. A spus si Arafat dar nu s-a bagat de seama. El a spus ca sa nu se zica mai tarziu ca a mintit. Dar pentru cine are urechi.
    Ignoranta maselor ajuta pe impostori sa o exploateze. Si asa ajunge – de exemplu – primaria pandele sa cheltuie mii de euro pe ecusoane cu oxigen activ ca protectie anticovid pe raza de 1,5m. Apa sfintita pe bani grei adica. Cum o fi oxigenul inactiv? Are alta formula? Dar poate maine vine cineva si ne vinde oxigen hiperactiv… Din ala mai greu de prins…

    • Molecula e tot aia, difera concentratia.
      Ala medical e la 99%, cel tehnic/industrial e la 93-95%
      De aia nu se recomanda, ai nevoie de fiecare procent cand esti intubat.

    • Tocmai, ca nu cred ca-ti baga in tine oxigen pur ca iei foc instant.
      Iar povestea cu concentratia mai scazuta la oxigenul tehnic s-o creada ziaristii si cei care nu au habar de materiale.

    • Usor cu moleculele; Oxigenul medical, char daca se fabrica in aceleasi conditii, si tot din aer lichefiat, sa retii ca nu e tot una sa mananci rahat din troaca nespalata sau din farfurie! Diferenta este la puritatea produsului – este o distilare rectificata,cu parametrii diferiti, apoi materialul rezervoarelor/ stocatoare/butelii/ autocisternelor, igienizarea acestora, cam toate difera- pe tehnic sau medical!!! Pai daca se va aduce, cum vrea producatorul oxigent tehnic in orice cisterna, butelie, stocator, sa nu me mai miram de posibile infectii pulmonare, sechele la un pacient intubat – care are si asa sanse sub 20% !!! Tu ce ai alege sa ti se administreze?

  6. CEL MAI MARE DOCTOR, CHIMIST, MICROBIOLOG, EPIDEMIOLOG, SPECIALIST IN COMUNICARE, IN SANATATE PUBLICA, IN TRANSPORT AERIAN, IN URGENTE, IN CATASTROFE, IN RESTRICTII, IN ARSI, IN INCENDII, IN CURICULE DE SPECIALITATE , IN POMPIERI, IN VACCIN, IN PANDEMIE, IN REACTII ADVERSE POST VACCINARE, IN CONTRAINDICATII VACCINARE, IN INDICATII VACCINARE, IN FUNCTIONAREA ATI- URILOR, IN IZOLETE..DA, DA IN ACHIZITII DE : IZOLETE, MASTI, AMBULANTE, TESTE, …IN SEMNARI DE CONTRACTE FIX IN DATA DE 31 DECEMBRIE..CE VREI, OMUL ASTA NU ARE CASA, NU ARE MASA ….E JERTFA SUPREMA… PE SEAMA SANATATII NOASTRE…
    CHIAR ,..IZOLETELE ALEA, UNDE MAI SUNT? LA DEZMEMBRARI??? LA FIER VECHI??? LA MUZEUL SMURD???
    EHEHE, ….. DINCOLO DE PACATELE DOMNISOAREI ARAFAT, ASA ..CA DOMNISOARA …, CANDVA, AICI, …SAU DINCOLO…?!!….SIGUR VA DA SOCOTEALA.
    PANA ATUNCI SA VEDEM DACA SE VA GASI UN BARBAT ADEVARAT SA- I DEZLIPEASCA IN SFARSIT FUNDULETZUL DE SCAUNUL CE- L OCUPA DE AMAR DE ANI, SI, MAI ALES , SA- I IA MICROFONUL..SE..LA…GURA..!!!!

  7. Miroase a prostie si incompetenta…..wernerism pontism catulism discutia….adica doare mana sa ceara ajutor si cu oxigenul? Sau prefera sa le moara pacientii ca la colectiv decat sa reconoasca ca au frecat menta si nu au imaginat ca vor avea nevoie de 10 ori mai mult oxigen/sange/ medicamente/ corturi
    Sa zicem mersi ca nu avem cutremur cu indiviziii astia de 2 lei.

  8. Usor cu moleculele; Oxigenul medical, char daca se fabrica in aceleasi conditii, si tot din aer lichefiat, sa retii ca nu e tot una sa mananci rahat din troaca nespalata sau din farfurie! Diferenta este la puritatea produsului – este o distilare rectificata,cu parametrii diferiti, apoi materialul rezervoarelor/ stocatoare/butelii/ autocisternelor, igienizarea acestora, cam toate difera- pe tehnic sau medical!!! Pai daca se va aduce, cum vrea producatorul oxigent tehnic in orice cisterna, butelie, stocator, sa nu me mai miram de posibile infectii pulmonare, sechele la un pacient intubat – care are si asa sanse sub 20% !!! Tu ce ai alege sa ti se administreze?