G4Media.ro

Arafat, despre decizia CCR privind amenzile: Lipsa unor unelte care să îi…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arafat, despre decizia CCR privind amenzile: Lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul bătăliei în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă, devină o problemă majoră

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, atrage atenție, după decizia Curții Constituționale privind amenzile, că lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul bătăliei în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă, devine o problemă majoră.

„Din respect pentru majoritatea care respectă regulile și fac tot posibilul să se protejeze și să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem și mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viața majorității în pericol”, afirmă Arafat.

Șeful DSU că, în poziția în care se află, este una dintre persoanele care nu au voie, sub nicio formă, să fie optimiste la acest moment și să spună că totul va fi bine.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Postarea lui Raed Arafat pe Facebook:

Azi noapte, la emisiunea Sinteza Zilei, am explicat ce impact are decizia cu neconstituionalitatea amenzilor date pe nerespectearea masurilor impuse in cazul COVID 19.

Am spus clar ca nu discut si nu comentez decizia in sine, insa este normal sa semnalez ca lipsa unor unelte care sa descurajeze pe cei care nu vor sa respecte regulile, in mijlocul unei batalii in care respectarea regulilor este o conditie fundamentala pentru a preveni o catastrofa de sanatate publica de mari proportii, devine o problema majora.

In situatia in care se afla intreaga lume, in care tari cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal sa luam orice masura posibila ca sa aparam vietile cetatenilor dar si a celor care lucreaza in sistemul de interventie si in sistemul sanitar.

Inteleg perfect supararea si frustrarea cetatenilor care doresc cat mai repede introarcerea la normalitate dinaintea pandemiei. Faptul ca in Romania impactul acestui virus a fost unul contorlat si nu a atins proportile pe care le-a atins in unele tari face pe multi sa puna intrebari din ce in ce mai mult despre necesitatea mai departe a masurilor luate la nivelul autoritatilor.

Ma intreb insa cum vom explica situatia in cazul in care prin nerespectarea regulilor si prin masuri de relaxare pripite care sa ne duca la “normalitatea” dorita si solicitata de o parte a populatiei si a operatorilor economici, am ajunge sa pierdem tot ce am castigat impreuna in ultimele doua luni iar in loc sa scada cazurile si numarul deceselor acesta ar creste semnificativ.

Nimeni nu poate sa vina cu un raspuns, la acest moment, prin care sa garanteze ca asa ceva nu are cum sa se intample. De aceea devine necesara o relaxare graduala cu reguli si cu evaluari periodice pentru a evita ca situatia sa scape de sub control. Asa ca din respect pentru majoritatea care respecta regulile si fac tot posibilul sa se protejeze si sa protejeze pe semenii lor, trebuie sa avem si mijloacele prin care putem lua masuri impotriva celor care nu vor sa respecte regulile punand viata majoritatii in pericol.

Nu discut in acest caz eventuale abuzuri sau nemultumiri in ce priveste aplicarea amenzilor si care pot oricand sa fie solutionate pe cale legala, ci de masurile care pot descuraja intr-un mod eficient pe cei care nu au de gand sa respecte regulile punand pe altii in pericol.

Faptul ca virusul pare inocent pentru majoritatea care se infecteaza cu el, acestia ramanand cu simptome usoare sau chiar asimptomatice, nu schimba si faptul ca virusul este un ucigas care cauzeaza afectiuni complexe si uneori fatale pentru o parte din populatie pe care suntem obligati sa o protejam.

Sper ca postarea mea sa clarifice punctul meu de vedere fiind, in pozitia in care ma aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio forma, sa fie optimista la acest moment si sa spuna ca totul va fi bine!

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Dragule, una e proteja alta e amenda, una e a preveni ,alta a face abuzuri.

  2. Apropo, de protejat ma pretejez pt mine si familia mea, nu din drag pt tine, orban sau kwj.

    • „….Apropo, de protejat ma pretejez pt mine si familia mea….”
      Ti-ai [us creierul in punga sau il tii in congelator? Cat de nimerici poti sa fii! Postac pzd-ist. Troll de 2 bani!
      Sictir!

  3. Ce il deranjeaza pe asta? El e pesedist, curtea constitutionala avocatul poporului sunt pededisti

    • Te pricepi la cine e Arafat, cum mă pricep eu la reparat Stația Spațială Internațională.

  4. in sfarsit nene, zici si dumneata ceva …. ti-ai spalat pacatele! ai pus degetul pe rana … practic masurile populiste ale psd-ului de data asta pun viata in pericol la propriu … anterior doar elibera corupti …

  5. Bai Arahat esti frustrat ca trece starea de urgenta si nu mai esti in primul plan…hai lasane…

  6. Practic domnul arafat confirma ca statul roman a actionat prost atunci cand a declrat starea de „urgenta”. Doua luni pierdute. Economia pe butuci. Doar militieni in strada pe post de kgb sanitar.
    In schimb de testat tot nu testam suficient iar rezultatele vin uneori in cateva zile.
    Sa fie clar: NU trebuia declarata starea de urgenta. Un stat puternic trebuie sa faca fata oricarei pandemii fara a recurge la masuri exceptionale. Dar pentru asta trebuie facute planuri serioase de catre DSU (unde e sef domnul Arafat de pese 10 ani). Nu e normal sa nu ai rezerve strategice de materiale sanitare (gen masti).

  7. Fara scapare. La mana infractorilor protejati de politica statului, de toate structurile sale.
    Infractorii au schimbat legile, au rasplati slugile. Din banii victimelor.

  8. Domnule Arafat , va respect foarte mult pentru ce ati facut in Romania , dar procedurile aplicate in Romania , sunt identice cu cele implementate de regimurile bolsevico-hitleriste . Eu nu inteleg de ce romanii au acceptat aceea montruozitate de declaratie , si nici de ce cei peste 65 de ani au acceptat sa le fie restrictionat dreptul de libera circulatie . Sunt de acord cu pastrarea distantei sociale , obligativitatea mastii , dar ca sa spun unde ma deplasez si in ce scop , este ceva ce nu exista nicaieri in UE .

  9. Pentru cei cu neuronii pribegi.Restrângerea unor drepturi fundamentale nu pot să fie restrânse decât prin lege sau altă formă juridică ce are putere de lege .Așa că juriștii guvernului și ai președintelui și ministrul justiției trebuie să-și dea demișia cu toate că sunt aproape sigur că nu au fost consultați.Ordonanțele militare au fost impuse de cel mai democrat dictator din istoria României care citește două luni constituția și apoi nu o aplică .Dacă în primul mandat a fost mai ponderat ,în cel de al doilea se va urca cu picioarele pe constituție și pe drepturile tuturor.La el este ceva genetic dacă nu chiar patologic.

    • Doamna sau Domnule -@kinki- aveti perfecta dreptate , in ceea ce priveste dictatorul ales democratic in Romania , sunt sigur ca aveti cunostiinta de faptul ca si HITLER , a ajuns la putere tot democratic .
      Estimez ca multora din Romania nu o sa le fie prea bine , cu minunatul Gaulei_er klauSS , si cu guvernul lui , dar parafrazez „asta e -GHINION- „

    • Sex masculin

  10. Eu stau acasă și mă protejez și pe mine și pe ceilalți iar niște șmecherași pe care CCR i- încurajat să iasă la iarbă verde și să facă grătar fără să respecte regulile ”neconstituționale” riscă să agraveze epidemia. Plătește Dorneanu și ai lui pentru bătrânii morți, spitalizările, suferințele etc..sau șmecherași încurajați de negândirea ceceristă ? Vom trăi și vom vedea ce va fi dar ar trebui să știm de pe acum cui îi dăm nota de plată. Că altfel e simplu să ceri relaxare…

  11. Băi, „oficialilor”, vă plângeţi de lipsa catastrofală (lipsă reală, indiscutabil!) a unui instrument coercitiv împotriva dezordinilor, dar o faceţi ascunzându-vă propria voastră vină. Voi şi numai voi sunteţi vinovaţi, pentru că voi v-aţi planificat hingherirea populaţiei cu amenzi în cuantumuri astronomice, la cheremul caschetelor miliţieneşti dar împotriva minimei decenţe. V-aţi pierdut minţile şi abia acum realizaţi că aţi adus ţara în pragul anarhiei, neisprăviţilor!

  12. Arafate, ordonantele militare au fost bune ca s-au dat! Asta si trebuia sa faceti pentru ca un astfel de bobor, nu avea cum sa respecte niste reguli de bun simt asa…de buna voie! Problema a fost ca trebuiau facute cu capul! Amenzile, ca in Austria, ca in Bulgaria, sunt OK da, foarte mari, dar trebuia sa specificati in rahaturile alea de ordonante criteriile de sanctionare! Voi ati lasat toti apafaristii sa de-a amenzi dupa cum i-a taiat capul pe fiecare! In loc sa fiti precauti cu tot ce emiteti si legiferati, ca sa nu mai aiba mizeriile astea de pezdisti ce sa va reproseze, voi toooot le dati munitie la greu! Ori sunteti mana-in-mana cu ei ori sunteti mai prosti! Si macar daca ar fi fost cateva gafe insa tot timpul sunteti depasiti de tot si de toate! Si ne intrebam dupa aia, de ce e iar un r..hat de partid ca pezdeu, la putere!

  13. Daca nu au habar de constitutie asa merita. Orice decizie/proiect a fost luate fara cap si discutii cu experti. Toti sunt cu diplome cumparate, ce pretentii aveti chiar sa stie ceva in domeniile lor?

    Atata timp cand nu vom avea oameni capabili si educati in functiile executive, luati-va adio de la o tara civilizata si o forta economica.

  14. „Lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile […] devine o problemă majoră”.

    Dl Raed Arafat spune exact ceea ce trebuia să spună și pe bună dreptate.

    Doar că ceea ce spune domnia-sa este absolut valabil și pentru cei vinovați de tragedia care s-a petrecut la Colectiv. Adică, inclusiv pentru dânsul.

  15. In caz de CATASTROFA ii aduceti in fata Curtii Martiale pe Renate Weber si Valer Dorneanu, plus escrocii din PSD+ALDE+PRO-Romania care jubileaza dupa Decizia aiurea a CCR!
    De parca nu am sti cat de „bine” inteleg cetatenii patrei noastre DACA li se EXPLICA, cum a motivat dna Renate eliminarea amenzilor: a spus ca Cetatenii chiar si FARA Amenzi vor INTELGE sa RESPECTE Ordonantele militare, DACA li se EXPLICA!!
    Cucoana, Cetatenii NU au INTELES nici sub RISCUL acestor Amenzi URIASE, tu ce naiba ai inteles din cele peste 300.000 de amenzi date de Politie?!
    Cat de „bine” inteleg Roamnii cand li se explica, vedem din mizeria de pe strazile capitalei dragi, din miezeria aruncata in rauri, in zonele de munte sau DUPA petrecerile la iarba verde de 1 Mai cand in urma lor ramane „INTELEGEREA” mizerabila!
    Cucoana de la avocatll poprului PSD-ALDE, esti o jigodie fix ca Tariceanu si Ciolacu!

  16. Sa-nteleg ca intr-o lupta cu un dusman nevazut , sunt necesare arme adecvate sau unelte, asa cum le numeste pe buna dreptate , Dr. Arafat.. Daca CCR anuleaza folosirea unor „unelte” , inseamna , ca ne condamna automat la moarte. De unde atat zel pe avocata infractorilor si pe un CCR impotriva sanatatii romanilor?

  17. Am citit cu atentie parerile celorlalti si nu inteleg, unii sunt de-a dreptul imbecili.
    Se pare ca unii oligofreni fie nu inteleg fie vorbesc cu rea intentie. Lasand la o parte constitutionalitatea ordonantei care majora amenzile la un nivel astronomic, se pare ca a fost singurul instrument care a limitat raspandirea coronavirusului. Numai faptul ca au fost amendati 300.000 de persoane arata ce ar fi fost fara aceste amenzi. Pai daca au fost amendati atati, cati ar fi zburdat pe strazi fara aceste amenzi?! Am fi fost mai rau ca italienii, francezii, englezii, americani si multi altii carora li s-a „rupt” de pandemie.
    In alta ordine de idei, pentru cei care spun ca ordonanta de urgenta limiteaza drepturile, ale lor sau ale altora, va spun asa: dreptul „tau ” se termina acolo unde incepe dreptul altuia. Ca sa fie clar. De ce sa ma imbolnavesc eu, parintii mei, copiii mei s.a.m.d. pentru ca unor retardati li se pare ca ei au drepturi…Da tata ai drepturi pana ajungi sa incalci dreptul meu. Mai discutam dupa relaxarea fortata de CCR, sa va vad atunci cand va mor parintii sau rudele…La ce o sa va mai ajute blestemele.
    P.S Invectivele se adreseaza celor care nu sunt in stare sa gandeasca si arunca cu noroi la intamplare, si celor ca ei…Hai pa.

  18. În ţara în care ai mai mulţi amendaţi decât testaţi, infectaţi, morţi şi vindecaţi la un loc, a te plânge că nişte miliţieni agramaţi şi obtuzi nu mai pot da amenzi după bunul lor plac e mai mult decât o tâmpenie.

    • Exact, toti militienii au retrait perioada comunista cand erau mai presus decat boborul. Ati amendat in prostie idiotilor, pt ca mergea omul la pescuit sau la gradina. Rusineeee!