G4Media.ro

Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a…

FOTO: gov.ro

Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure

Cei sub 1% dintre elevii infectați, anunțați de ministrul Educației sâmbătă dimineața la ProTV “sunt elevii care s-au diagnosticat”, a precizat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, tot la Stirile ProTV. Acesta a spus că “mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții”, după care a spus că nu înseamnă că dacă România a luat decizia de a închide școlile și ate țări din Vest nu au luat această decizie, măsura de la noi este una greșită.

Arataf a încercat să explice, fără să prezinte niciun fel de date sau de analize epidemiologice, care au fost, în opinia sa, motivele deciziei de a închide toate școlile.

Andreea Marinescu: De ce se închid școlile de luni în condițiile în care Ministrul Educației tocmai a declarat că rata de infectare în rândul elevilor și al profesorilor este de sub 1%?

Raed Araft: Pentru că vorbim de elevii și… cel puțin elevii care vorbim de ei sunt elevii care s-au diagnosticat, sunt elevii care, poate că au devenit simptomatici, mai sunt elevii care transmit, care nu sunt simtomatici și care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta pe alții. Ăsta e un aspect. Al doilea aspect, deja mai multe școli au trecut în scenariul roșu și fac învățământul online. Așa că decizia asta este un din deciziile, care, menirea lor este să reducă contactul, în general și mobilitatea. Deci sunt două lucruri care se încearcă să se facă. Înțeleg că multă lume întreabă “de ce acolo, nu aici”, “de ce asta, nu celălalte”? Pentru că acuma este un set de măsuri care este menit să reducă două aspecte care au crescut impacut virusului: mobilitatea și mai ales contactul nerespectând regulile în unele zone.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Aici Calafat are dreptate 100%, elevii copii sunt asimptomatici dar transmit in draci mai departe virusul, daca ii bagi online in 2,3 saptamani va scadea foarte mult numarul infectatilor din toate categoriile de varsta

    • Problema este ca aceasta incidenta, sub 1%, este perfect echivalenta cu o incidenta sub 10 la mie. Incidentele calculate de DSP-uri si cu care se compara pragurile pentru scenarii sunt la mie, nu la suta. 1% este de peste 3 ori mai mare decat pragul pentru scenariul rosu.

      A ne referi in procente la unele si raportand la mie la celelelalte este, intentionat sau nu, inselator. Psihologic suna mai bine sa spui ca incidenta este sub 1%, decat sa spui ca este sub 10 la mie, chiar daca matematic este acelasi lucru.

      Si pentru ca multi oameni nu-si dau seama de asta, este mai mult decat inselator, este o forma de dezinformare. Le da senzatia oamenilor ca situatia este mult mai buna decat este de fapt.

      Ideea este ca nu avem niciun motiv de lauda sau optimism pentru ca incidenta este sub 1%, avand in vedere ca pragul pentru scenariul rosu este 3 la mie, adica sub 0,3%, si pragul pentru cel galben este de 1,5 la mie, adica sub 0,15%.

      Conform datelor prezentate in alt articol EduPedu profesorii au deja o incidenta de 0.66%, adica 6,6 la mie, adica dublul pragului de scenariu rosu, si cu 50% mai mare fata de incidenta medie din Romania, care este in acest moment 4,7 la mie (0,47%).

    • Si daca-i punem la socoteala si pe aia care se duc noaptea la petreceri prin parcuri e si mai rau. Da-i dracu’ de raspindaci, sa mai stea p-acasa!

    • Apropo, stie cineva ce specialitate avea smecherul asta cind era doctor (ca nu mai e de mult)? Cica ar fi fost anestezie, terapie intensiva, vad ca le stie p-astea cu transmiterile de virusi ca un om mare.

  2. Chemati epidemiologii. Cand popupaliatia este infectata de un virus atat de contagios si letal nu exista masuri dure si masuri moi ci numai masuri corespunzatoare.

  3. Va pica manusa o generatie slab pregatita….sa nu zic mai mult

  4. Dacă tot esti specialist ia zi de ce nu ai tupeu sa le zici la ficus și Sică mandolina bețivul ca nu se pot tine alegerile anul ăsta în condițiile actuale? Esti o slugă a lor ?

  5. Corecta explicația. E ușor să dai exemple țări din vestul Europei unde nu s-au închis școlile, dar când este vorba sa compari măsurile sanitare luate in acele școli vs ce este la noi nu exista argumente în favoarea menținerii deschise a acestora. Chiar dacă copiii nu fac forme grave/sunt asimptomatici acești sunt vectori de transmisie in cadrul familiei a căror membri vor ajunge la ATI suprasolicitând sistemul și așa depășit.

  6. Tu in numele cui vorbești când spui „vrem”? Reprezinți un grup de oameni? Daca da, de ce nu faceti o petiție online in acest sens?
    Nu de alta dar exista un alt grup care susține aceste măsuri in vederea limitării transmiterii virusului.

  7. „mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu”

    pe modelul Sacarin, „e mai bine in America decat in Romania”, sa se dea spre adoptie toti copiii sub 14 ani. parintii n-au decat sa faca altii la anu’

  8. Rudy o dezbatere este întotdeauna binevenită. Însă aceasta trebuie sa se bazeze pe adevăruri științifice, studii medicale, situația din țara noastră etc nu pe argumente economice.

  9. @Rudy

    Rafaila, Cercel și alții s-au înscris în politică și in ideea de a credibiliza PSD care vrea să apară acum că un partid cu mari specialiști. In opinia mea, când un specialist renunță la profesia care îl făcuse celebru că sa intre in mocirla care nu numește politica, nu mai are nicio credibilitate.

  10. A cui joc credeti ca face acest Calafat (buna porecla) Ar trebui intrebati (prm ministru +uni ministri) a cui a fost propunerea cu inchiderea pietelor.Ce joc subversiv face acest om.Se apropie alegerile parlamentare, in avantajul cui (din punct de vedere politic) va fi inchiderea pietelor si oboarelor.

    • Pe principiul nu e prost ci ne cere ci cine da. Nemernicul nu e ala care a propus masura cine a luat-o. Lucovid a zis ca Piata Obor este „zona zoster”. Extrem de jignitor la adresa celor care trăiesc din ce vand acolo, cat si fata de multii care se aprovizioneaza. Oribila ura asta a actualilor conducători fata de ce nu e capital străin.