
Arafat, despre platforma care va scana dezinformările online: Singurul lucru pe care l-am face, dacă vom continua colaborarea, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns, astfel încât o ştire falsă să fie demontată
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, despre platforma care va scana dezinformările online, la care se lucrează în colaborare cu societatea civilă, că nu este vorba despre cenzură, pentru că cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul respectiv, să te duci să pedepseşti pe cei care au publicat. „Noi singurul lucru pe care l-am făcut sau l-am face, dacă vom continua această colaborare, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare, pe ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început”, a explicat Arafat, citat de News.ro.
Raed Arafat a declarat că cei care au comentat au urmat un fir de la „o ştire falsă” care a fost publicată de o entitate mass-media.
„Noi, astăzi, am văzut că o încercare de a identifica ştirile false şi a le combate a fost aproape distrusă de către o ştire falsă, publicată de o entitate mass-media, care nu a sunat să întrebe, care a luat-o pe surse, care nici măcar nu a interesat-o despre ce e vorba, decât să scrie o minciună acolo şi să o publice”, a spus secretarul de stat.
Arafat a arătat că „ştirile false sunt răspândite”, şi a văzut efectele acestor ştiri false recent, când „toată România a mers la rând la benzinării, din cauza unei ştiri false, care dacă era depistată din timp, când a început să se răspândească, putea să iasă o reacţie imediată, să informeze populaţia corect şi să sisteze isteria care s-a produs”.
„Societatea civilă a venit cu o iniţiativă, nu DSU, că să colaboreze şi să vină cu o monitorizare a mediului online, a ştirilor care se publică şi să informeze autorităţile şi DSU, cu diferite ştiri, care în final, noi să le citim şi putem să răspundem sau nu. Dacă era vorba de cenzură, cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul respectiv, să te duci să pedepseşti pe cei care au publicat. Nu, noi singurul lucru pe care l-am făcut sau l-am face, dacă vom continua această colaborare, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare, pe ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început”, a spus Raed Arafat.
Şeful DSU a mai precizat că „singurii care ar putea să se supere pe acest demers ar fi numai cei care vor să răspândească ştiri false”.
„Nici nu avem unelte să facem noi acest lucru, singurul lucru pe care îl putem face este să ieşim cu clarificări. În perioada asta prin care trecem, dacă nu vom înţelege odată că ştirile false pot să ne facă foarte rău, în România, şi pot fi răspândite foarte uşor, şi că aceste ştiri nu vin numai din interiorul României, vin şi din exteriorul României, ele trebuie identificate din timp şi răspuns la ele documentat, cu date, cu tot”, a mai spus el.
Arafat a precizat că, „dacă nu vom înţelege acum că avem nevoie de un mecanism, să le monitorizăm şi să răspundem rapid la ele, înseamnă că nu am învăţat nicio lecţie până acum, din ce am păţit în ultima perioadă”.
„Va trebui acest proiect să se facă, să fie înţeles corect, aşa cum a fost el conceput, sperând în final că societatea civilă care l-a iniţiat şi a dorit să colaborăm împreună să continue, pentru că astăzi deja unii au văzut reacţia şi s-au blocat, nu au mai vrut să continue nimic pentru că au văzut ce reacţie a ieşit”, a spus el.
Arafat a susținut că „reacţia este exagerată şi bazată pe o ştire falsă”. „Dacă entitatea de media care a publicat această ştire lucra corect, dădea măcar un telefon undeva, să spună, oameni buni ce vreţi să faceţi, vreţi să cenzuraţi (..) atunci aveau măcar punctul de vedere al DSU-ului sau al celor de la societatea civilă care sunt implicaţi (…) după care omul de rând înţelegea dacă ce vrem să facem este un lucru pozitiv şi bun sau un lucru negativ”, a menţionat secretarul de stat.
„Astfel de colaborări cu societatea civilă deja se practică şi în alte ţări europene, şi există ţări care au înţelegeri şi protocoale la nivel guvernamental, cu societatea civilă şi specialiştii din societatea civilă, în depistarea ştirilor false şi în monitorizarea lor”, a spus Arafat.
„De ce în România să nu avem o astfel de colaborare? Singurii se sperie de aşa ceva sunt cei care doresc să scrie orice, oricând, indiferent cum, indiferent dacă e adevărat sau nu, şi le e teamă că poate o să începem să răspundem mai mult, zicând şi punctul nostru de vedere şi lăsând omul să decidă”, a mai spus Raed Arafat.
Context
Profit.ro a scris, vineri, că „un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina”. Potrivit propunerilor transmise de Guvern, combinațiile de cuvinte considerate posibilă dezinformare și propaganda rusă sunt cele care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Alți „markeri ai dezinformării” propuși de Guvern sunt “lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.
Organizația Active Watch a anunțat, vineri, într-o postare pe Facebook, că va înceta orice comunicare cu ”entitățile” implicate platforma informatică de identificare a narativelor manipulatoare pro-ruse. ”Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg”, se arată într-o postare pe Facebook, în care ActiveWatch precizează că ”nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală”.
Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că a lansat o inițiativă, împreună cu mai muli reprezentanți ai altor ONG-uri și think-tank-uri, de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern și ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.
”Este 100% o inițiativă de ONG-uri, noi și alte ONG-uri – Nicoleta Fotiade de la Media Wise, Ionuț Codreanu de la Active Watch, Alex Văleanu de la True Story Project și alții. Noi am pornit această inițiativă pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la pașapoarte. După ce am tot sunat la guvern și le-am spus că e importantă comunicarea strategică, le-am spus să comunice pro-activ, am zis să facem noi un instrument cu care să le arătăm zilnic ce narative au tracțiune zilnică, ceva măsurabil, concret pe social media”, a declarat Oana Popescu.
Mircea Toma, membru CNA și fondator al ONG-ului Active Watch, care s-a alăturat acestei inițiative, a declarat pentru G4Media că ”este o inițiativă privată a unei organizatii neguvernamentale, Global Focus, care a avut și întrecut analize pe fakenews in spațiul digital”.
Inițiativa a fost însă criticată de liderii PNL și PSD.
Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu comentează informaţiile referitoare la platforma care ar urma să scaneze dezinformări în online, afirmând că „ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii”, relatează News.ro. „Excesul de zel dăunează grav sănătăţii economiei. Ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii. Mâine?”, scrie Cîţu pe Instagram.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că partidul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută de către „societatea civilă” pentru creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina, susținând că cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept, iar lupta cu dezinforma nu trebuie să suprime sub nicio formă libertatea de exprimare.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, vineri, că Guvernul respinge orice formă de cenzură sau de îngrădire a liberei exprimări și susține orice inițiativă care respectă nevoia de informare a publicului în condițiile legii, literei și spiritului Constituției.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii