Arderile ilegale de deșeuri scot oamenii în stradă în nordul Capitalei / Asociația Activ Corbeanca organizază sâmbătă un al doilea marș pentru a cere autorităților măsuri imediate
Asociaţia Activ Corbeanca, cu sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, organizează sâmbătă, cu punct de plecare din Parcul Corbeanca, un al doilea marş, pentru a le cere autorităţilor măsuri imediate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, având în vedere că arderile ilegale de deşeuri au continuat în localităţile din jurul Capitalei.
Potrivit unui comunicat al Activ Corbeanca transmis, marţi, AGERPRES, marşul va începe la ora 11,00, iar părinţii cu copii care vor să participe la un workshop pe subiecte de mediu şi poluare sunt aşteptaţi de la 10,30.
Sute de locuitori din Corbeanca au participat, pe 23 martie, alături de vecini veniţi din Baloteşti, Mogoşoaia şi Buftea, la un marş antipoluare, după ce în Corbeanca şi împrejurimi arderile ilegale de deşeuri au făcut ca aerul să devină irespirabil, fapt dovedit şi de senzorii de monitorizare.
În România mor prematur 29.000 de oameni anual, din cauza poluării aerului, fiind ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cel mai mare cost social de sănătate asociat acesteia. De ani buni, Bucureştiul este în top trei al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând şi cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro, arată comunicatul.
Conform sursei citate, aerul nu va fi curat în Bucureşti atât timp cât, dincolo de măsuri antipoluare luate în interiorul său şi de combaterea arderilor ilegale de deşeuri din Ilfov, în judeţ nu va exista o centură verde înconjurătoare pentru Capitală.
În 2024, calitatea aerului şi crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul şi priorităţile niciunui partid şi al niciunui candidat serios la alegerile de anul acesta şi, în acelaşi timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil, arată comunicatul.
De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face apel la cetăţeni să semneze o petiţie online care le solicită decidenţilor politici şi executivi măsuri pentru aer curat, sănătate şi viitor. Petiţia (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde) a strâns deja peste 11.500 de semnături.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank