Are dreptate Trump când spune că dacă prețul petrolului ar scădea războiul s-ar termina?
În discursul său la Forumul Economic Mondial, președintele SUA s-a angajat să facă presiuni asupra OPEC, argumentând că o scădere a prețului petrolului va pune capăt invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Cât de plauzibilă este această ipoteză, potrivit Rador Radio România.
„Dacă prețul petrolului scade, războiul Rusia-Ucraina se încheie imediat”, a declarat joi Donald Trump intervenind în regim de videoconferinţă la Forumul Economic Mondial de la Davos, convins că conflictul care durează de aproape trei ani s-ar încheia dacă preţul petrolului ar scădea.
Adresându-se liderilor mondiali, în a patra zi de când se află la conducerea SUA, Trump a adăugat că va cere Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să scadă prețul petrolului, spunând că va pune capăt imediat invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina”.
„În acest moment prețul petrolului este suficient de mare pentru ca războiul să continue”, a adăugat el.
Ce este OPEC și cum influențează prețul petrolului
OPEC este un grup al unora dintre statele care produc și exportă cel mai mult petrol din lume, alcătuit din 12 țări bogate în aur negru, printre care Irak, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care împreună reprezintă un procent de aproximativ 40 la sută din oferta globală de petrol.
OPEC estimează că țările sale membre dețin aproximativ 80% din rezervele mondiale de petrol.
Datorită cotei sale mari de piață, deciziile luate de OPEC pot influența prețurile globale ale petrolului, iar membrii săi se întâlnesc în mod regulat pentru a decide cât de mult petrol să vândă pe piețele globale.
Ca urmare, atunci când reduc oferta ca răspuns la scăderea cererii, prețurile țițeiului tind să crească. Acestea scad atunci când grupul decide să furnizeze mai mult petrol pe piață.
În prezent, organizația reduce producția cu 5,86 milioane de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5,7% din cererea globală. Reducerile includ 3,66 milioane de barili pe zi de la membrii OPEC până la sfârșitul anului 2024, iar alte 2,2 milioane de barili pe zi de reduceri de la unii membri vor expira la sfârșitul lunii iunie.
Cât de plauzibilă este afirmația lui Trump
Trump s-a angajat să facă presiuni asupra Arabia Saudită și OPEC pentru a reduce prețul petrolului, sugerând că măsurile economice, mai mult decât ajutorul militar, ar putea fi cheia pentru încheierea conflictului.
Cu toate acestea, afirmaţia lui Trump este destul de neclară: scăderea prețurilor petrolului la nivel global ar epuiza în mod efectiv principala sursă de venituri a Rusiei pe care o folosește pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
De când a început invazia, Rusia a rezistat unei multitudini de sancțiuni americane și europene. O analiză recentă publicată în Foreign Policy a sugerat că orice efort făcut pentru încetarea războiului ar avea probabil nevoie de luni de zile pentru a opri mașina de război a Kremlinului.
În orice caz, Iranul, atât membru al OPEC, cât și aliat al Rusiei, s-ar putea opune planului propus de Trump.
În cele din urmă, un alt element care ar putea scădea prețurile globale și ar putea pune Rusia sub presiune este propunerea lui Trump de a deschide sezonul de foraj pentru petrol și gaze autohtone, propunere întâmpinată cu o reacție călduță la nivel intern.
După discursul magnatului de la Davos, omologul său ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că resursele energetice, în special petrolul, sunt unele dintre cele mai eficiente instrumente care ar putea constrânge Rusia să caute pacea.
„Cheia constă în a ne menținem impulsul și a pune presiune asupra Rusiei, singura entitate care dorește acest război și care este vinovată de acest război – a subliniat Zelenski -. Rusia este cea care încearcă să prelungească agresiunea și ocupația. Desigur, resursele energetice , și în special petrolul, sunt una dintre cele mai importante chei către pace, către adevărata securitate”.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii