Arest preventiv pentru managerii spitalelor din Brașov și Odorheiul Secuiesc, dar și pentru alte cinci persoane acuzate de corupție, în dosarul achizițiilor pentru spitale covid
În dosarul de corupție ce vizează achizițiile din spitalele covid din Brașov și Harghita au fost reținute inițial 12 persoane, printre care și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov. Potrivit surselor G4Media, pentru 7 dintre inculpați s-a dispus arestul prevenitv pentru 30 de zile: respectiv pentru cei doi manageri, Ionescu Ramona Delia (Spitalul de Boli Infecțioase Brașov) și Lukacs Antal (manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc), ambii acuzați de abuz în serviciu.
De asemenea, arestul prevenitv s-a dispus și pentru Mirică Emanoil, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, cercetat pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea informațiior care nu sunt destinate publicității și compromiterea intereselor justiției.
În dosar a mai fost reținut Kadas-Iluna Andrei, consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. A fost arestat și consilierul local din Săcele, Popa Marius și Eniko Balint referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi administratorul firmei Chantel Sante. A fost arestat prevenitv și om de afaceri, reprezentant al societății Chantel Sante.
Totodată, faţă de societatea comercială Chantel Sante, instanţa a decis, la solicitarea DNA, luarea măsurii preventive constând în interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile pe o perioadă de 60 de zile.
Context
DNA Brașov face cercetări penale in rem (față de fapte, nu persoane) în spitale din Brașov și Harghita, unde anchetează suspiciuni de corupție în atribuirea unor contracte supra-evaluate, potrivit unui comunicat al instituției. În dosar au fost făcute astăzi 22 de percheziții.
Procurorii DNA susțin că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.
Dosarul urmărește presupusa atribuire ilegală, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Surse judiciare au declarat pentru G4Media că vizate sunt și spitalele COVID-19 din județul Brașov. Este vorba de Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Odorhei și la sediul Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov, unde ar fi vizat chiar șeful instituției, au declarat sursele G4Media.
Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
Sursa Foto: Facebook/ Spital/Sorin Brașoveanu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii