Argentina anunță măsuri de combatere a inflației și a devalorizării monedei naționale
Ministrul argentinian al Economiei, Sergio Massa, a anunțat duminică lansarea unor măsuri de susținere a consumului, de reducere a efectelor devalorizării peso-ului în raport cu dolarul și de control al inflației, care a depășit 100% în ultimul an, potrivit Le Figaro.
„Obiectivul central este ca fiecare sector al economiei să primească ajutor din partea statului într-un fel sau altul”, a declarat pe Instagram Sergio Massa, candidatul partidului de guvernământ la alegerile prezidențiale programate pentru 22 octombrie și al treilea în cele mai recente primare naționale (27%).
Printre măsurile din „Programul de consolidare a activității economice și a salariilor” se numără scutiri fiscale, împrumuturi subvenționate pentru lucrători și vouchere pentru pensionari și beneficiari de ajutoare alimentare. „Argentina are un împrumut contractat cu Fondul (Fondul Monetar Internațional, FMI) din 2018, care în ultimele zile a forțat o devalorizare a monedei noastre și, în plus, o secetă, cea mai gravă din istoria noastră, care a afectat rezervele și conturile noastre, dar și situația financiară a multor familii”, a susținut ministrul.
Un împrumut de 44 de miliarde de dolari
Argentina este legată de instituția cu sediul la Washington printr-un împrumut de 44 de miliarde de dolari contractat în 2018, care impune o anumită disciplină fiscală în schimbul refinanțării datoriei sale. Sergio Massa a anunțat, de asemenea, crearea unui fond de 770 de milioane de dolari pentru prefinanțarea exporturilor, cu contribuții din partea Băncii Naționale și a Băncii de Investiții și Comerț Exterior (BICE).
Alte măsuri pentru sectorul agricol intră în vigoare, și anume eliminarea taxelor la exporturile de produse industriale cu valoare adăugată, cum ar fi vinul, orezul și tutunul. Livrările de îngrășăminte beneficiază, de asemenea, de aceleași modificări. Guvernul estimează că pierderile cauzate de secetă în 2023 se vor ridica la 20 miliarde de dolari, adică aproape 3% din PIB-ul țării.
În iulie, prețurile au crescut cu 6,3% pe parcursul unei luni, potrivit analiștilor, în timp ce inflația de la an la an a ajuns la 115%. Iar peso-ul său este în scădere: Banca Centrală l-a devalorizat cu 20% la 14 august, ceea ce îl face mai slab față de monedele străine, în special față de dolar, și poate accentua presiunile inflaționiste.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank