G4Media.ro

Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay resping cererea lui Zelenski de a susține…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay resping cererea lui Zelenski de a susține un discurs la summitul blocului economic sud-american Mercosur

Blocul economic sud-american Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, nu i-a permis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să susţină un discurs cu ocazia summitului său al şefilor de stat care se va derula joi la Asuncion, a anunţat preşedinţia rotativă paraguayană, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu există un consens. Acest lucru i-a fost comunicat ambasadorului ucrainean în Argentina şi Paraguay. Ministrul Afacerilor Externe însuşi” i-a transmis reprezentantului diplomatic, a declarat miercuri Raul Cano, vice-ministru al Afacerilor Externe al Paraguayului, ţara care găzduieşte summitul.

Ministrul a menţionat că toate deciziile blocului economic se iau în unanimitate. El nu a precizat totuşi care sunt statele ce se opun intervenţiei preşedintelui ucrainean.

„Cine a fost pentru, cine a fost împotrivă. Nu ştiu ce stat nu a fost de acord. Nici nu putem divulga ce stat nu şi-a dat acordul”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean l-a contactat pe Mario Abdo, omologul său paraguayan, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a acestui bloc regional, pentru a cere un spaţiu pentru o intervenţie virtuală la summit.

Summitul urmează să se deschidă joi, după reuniunea ordinară a Consiliului Pieţei Comune al Mercosur, care a avut loc miercuri.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a declarat la începutul conflictului dintre Rusia şi Ucraina că ţara sa va rămâne „neutră”. El a călătorit la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin cu câteva zile înainte de invazia de la 24 februarie.

La sfârşitul lunii iunie, în timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Bolsonaro a obţinut de la Rusia un angajament pentru a garanta o aprovizionare „neîntreruptă” de îngrăşământ, vital pentru puternica industrie agricolă braziliană.

La mijlocul lunii iulie, Brazilia a declarat că intenţionează să cumpere cât mai multă motorină de la Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Moscovei.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez s-a deplasat la rândul său la Moscova pentru a se întâlni cu Putin la începutul lunii februarie.

La o zi după declanşarea războiului, Brazilia şi Argentina s-au abţinut de la a susţine o declaraţie a Organizaţiei Statelor Americane de condamnare a invaziei ruse din Ucraina. Cu o zi înainte, preşedintele Fernandez şi-a exprimat regretul pentru „escaladarea belicoasă” care a condus la război.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, preşedintele Zelenski a avut numeroase intervenţii virtuale la summituri, în parlamente sau în timpul unor evenimente mediatice.

El s-a exprimat la summiturile NATO şi G7, în faţa aleşilor din Congresul american, a parlamentarilor britanici şi în parlamentele mai multor ţări din UE, precum şi în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Comicul vroia să mai cerșească și pe acolo…

    • Cum cersesti tu atentie pe aici clown mujic trist?

    • da, mai..”statele civilizate” din America de Sud nu au permis.
      In afara de Chile, restul tarilor din America de Sud sunt la nivelul Ferentariului ca civilizatie

    • Și Putin ce-a făcut în Iran?

    • Cersetor e ministrul de externe ungar care s-a dus cu caciula in mana sa mai primeasca gaze, contra cine stie ce alta actiune care sa submineze unitatea UE contra unui invadator care nici macar nu se mai ascunde ca nu Crimeea si Donbasul doresc, ci totul..
      Iar Bolsonaro se comporta ca unul care gaseste un chilipir in piata si isi da seama ca e de furat, dar se bucura ca economiseste bani. Oricum, mai are 3 luni pana la alegeri. E pe faras.

    • Sud America .. the land of gangsta socialism and drug cartels 💩🇷🇺

  2. Și Putin ce-a făcut în Iran?

  3. Ruptii in cwr din America Latina tot rupti in cwr. Incredibil cum atatea tari sunt controlate de o tara in incapacitate de plata (Rusia), condusa de niste slinosi medievali.

    • Vierme, nu ai de supt niște obiele ciolovece?

    • Esti ramas in urma putin, dar nu e problema, gasesti informatii pe net. De pilda, incearca „uruguay gdp per capita” si compara suma cu PSD land. Succes!

      PS Nu sunt condusi, pur si simplu nu ii intereseaza conflictul asta.

    • Sa nu te intereseze un razboi inseamna sa-ti recunosti soarta de natie la marginea civilizatiei. Dar de fapt nu te intereseaza pentru ca esti sluga la cracanatul sovietic.

  4. Argentina a fost atacata mai alaltaieri de imperiul britanic condus de dna lor de fier. Sudacii sint ei destui de smecheri si mincinosi sa puna botul la retorica unui comediant dement .

    • Ce vorbești ?
      Nu cumva Argentina (care a pierdut) a atacat teritorii britanice de peste mări? Și nu e chiar alaltăieri, s-a întâmplat acum 40 de ani…

      Mai degrabă țările mai sărăcuțe sau mai banale se simt luate în seamă acum că îi tot întreabă lumea ce părere au. Și fac și ele știri în România și în lume, altfel chiar nu era un mare apetit pentru titluri cu Uruguay.

  5. Chiar vrea sa fie invitat la orice intalnire ? Sa il chem data viitoare cand ma duc la w.c ?

  6. Majoritatea spectatorilor care isi iau stirile din prime time inca nu au realizat ca doar Vestul a impus sanctiuni Rusiei. Majoritatea tarilor din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America de Sud inca fac afaceri cu Rusia ca inainte de invazie, ba chiar si-au marit volumul schimburilor economice pentru ca au beneficiat de clauza „tarilor prietenoase”. Pe scurt, degeaba ai tu PIB-ul mare si impui sanctiuni daca majoritatea tarilor de pe planeta nu se raliaza efortului tau. Poate o sa ajunga sa inteleaga si oamenii lucrul asta, undeva prin toamna-iarna.