Argentina: inflația continuă să încetinească, dar redresarea economică se lasă așteptată
Inflația din Argentina a continuat în luna mai decelerarea treptată începută în urmă cu cinci luni, ajungând la 4,2% de la o lună la alta, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, dar încă copleșitoare în date anualizate, la 276,4%, scrie agenția AFP, citată de booursorama.com.
Indicele prețurilor din luna mai, publicat joi de Institutul Național de Statistică (Indec), a coborât sub 5% pentru prima dată din noiembrie 2022, când a ajuns la 3,9%.
Decelerarea continuă deci: după 25,5% în decembrie – din cauza efectului mecanic al unei devalorizări puternice a peso-ului decisă de însuși Milei – indicele a fost de 20,6% în ianuarie, 13,2% în februarie, 11% în martie și 8,8% în aprilie.
„Procesul de dezinflație în curs de desfășurare s-a aprofundat”, a declarat ministrul de Finanțe, Luis Caputo, pe rețelele de socializare.
În cifre ajustate, inflația în cea de-a treia economie din America Latină a ajuns totuși la 71,9% în primele cinci luni din 2024 și la 276,4% pe douăsprezece luni (289,4% în aprilie).
Inflația din luna mai a fost determinată în principal de sectoarele comunicațiilor (8,2%) și educației (7,6%).
Dar, dincolo de indicele prețurilor, consumul și activitatea se prăbușesc sub impactul devalorizării din decembrie și al reducerilor bugetare generalizate.
Recesiunea se instalează, cu o contracție de 5,3% a economiei în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și o scădere de 16,2% a vânzărilor cu amănuntul ale IMM-urilor din ianuarie.
Gradul de sărăcie, în creștere
„Scăderea semnificativă a consumului explică în mare parte reducerea ratei inflației din decembrie”, a declarat pentru AFP economistul Hernan Letcher, director al Centrului argentinian de economie politică (CEPA).
Economia argentiniană ar urma să se contracte cu 2,8% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), după ce în 2023 a scăzut deja cu 1,6%.
Dar pentru președintele Milei, redresarea este deja aici sau pe aproape, cu o creștere de 16% a salariilor reale în sectorul privat în aprilie: „cea mai importantă redresare a puterii de cumpărare din 2009 încoace”, a trâmbițat președinția.
O cifră salarială relativă, totuși, într-o țară în care ocuparea informală reprezintă peste 45% din populația activă, potrivit ultimelor cifre oficiale de la sfârșitul anului 2023, chiar înainte de impactul măsurilor de austeritate.
Negând o redresare, opoziția și mișcările sociale susțin că țara suferă, sărăcia crescând rapid de la sfârșitul anului 2023, ajungând la 55,5% din populație în primul trimestru din 2024, față de 44,7% cu un an înainte, potrivit Observatorului datoriei sociale al Universității Catolice (ODSA-UCA).
Cea mai recentă cifră oficială semestrială, bazată pe un calcul separat, arăta că 41,7% din populație era săracă la sfârșitul anului 2023.
Cifrele privind inflația au fost publicate la câteva ore după ce Senatul a aprobat toate reformele de dereglementare dorite de președintele Milei, care a obținut astfel sprijinul Parlamentului pentru prima dată în cele șase luni de când se află la putere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank