G4Media.ro

Argentina va plăti importurile chinezești în yuani în loc de dolari (oficial)

Foto: Pixabay.com

Argentina va plăti importurile chinezești în yuani în loc de dolari (oficial)

Argentina va plăti de acum înainte pentru importurile sale din China în yuani și nu în dolari, urmând exemplul celuilalt gigant sud-american, Brazilia, care a luat o decizie similară la sfârșitul lunii martie, a anunțat miercuri ministrul Economiei, Sergio Massa, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„În urma acordului cu diferitele companii, Banca Populară a Chinei și Banca Centrală a Argentinei, am reeșalonat instrumentul de plată pentru peste 1,04 miliarde de dolari pentru această lună, pentru importurile din China”, a anunțat ministrul Economiei, Sergio Massa, alături de ambasadorul chinez la Buenos Aires, Zou Xiaoli.

Ministrul a adăugat că va putea fi „programat un volum de importuri în yuani în valoare de (echivalentul a) mai mult de un miliard de dolari începând de luna viitoare, care va înlocui utilizarea dolarilor”.

Această renunțare la dolar în tranzacțiile cu China „îmbunătățește perspectivele rezervelor nete ale Argentinei” și „ne permite să menținem nivelul de activitate, volumul importurilor, ritmul schimburilor comerciale între” cele două țări și „nivelurile de funcționare economică de care Argentina are nevoie”, a adăugat el.

La rândul său, Zou a subliniat importanța acestei decizii pentru a „proteja și dezvolta piețele globale, sprijinind companiile pentru ca acestea să poată utiliza monedele locale pentru a deconta schimburile comerciale”.

Anunțul vine în contextul în care peso-ul argentinian a suferit o scădere dramatică față de dolar în ultimele zile, ajungând marți la aproape 500 de pesos pentru un dolar la cursul paralel informal, față de 227 de pesos pentru un dolar la cursul oficial, pierzând aproximativ 20% din valoare într-o săptămână.

Guvernul brazilian anunțase la sfârșitul lunii martie un acord cu China pentru ca schimburile comerciale dintre cele două țări să se desfășoare în monedele lor proprii, reali și yuani. Lula a întrebat chiar în timpul vizitei sale în China la mijlocul lunii aprilie: „De ce ar trebui ca toate țările să fie obligate să facă comerț pe baza dolarului?”

Fiind a doua economie mondială și un mare rival politic al Washingtonului, China își internaționalizează moneda de mai mulți ani.

Dar dolarul reprezintă încă 42% din monedele utilizate în comerțul internațional în aprilie, față de 33% pentru euro, 6% pentru lira sterlină, 5% pentru yenul japonez și doar 2% pentru yuan, potrivit celor mai recente date ale sistemului internațional de plăți Swift.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Toate tarile cu inflatia pana la cer fac afaceri „pe bune” cu China! Destepti! Daca ajunge AUR la putere cu tot cu Ponta, maine renuntam si noi la leul romanesc si trecem la moneda chinezeasca….ca tot ii pupa in dos Ponta pe astia.

    • Io stiu ce sa zic, argentienii au renume de a intra in faliment national odata la vreo 20 de ani. Si de fiecare data nu-si platesc datoriile. Au avut procese interminabile cu creditorii americani. Sa vedem cum vor face cu chinezii ca aia nu discuta daca nu ai dat banii inapoi vin peste tine.

  2. Daca fac afaceri doar intre ele da. Dar India , China , Africa de Sud, Arabia Saudita au cele mai mari afaceri cu Occidentul nu intre ele. Schimburile comerciale intre aceste tari sunt ridicol de mici in raport cu schimburile dintre ele si Occident. Aaaa, si India nu are o relatie buna nici cu China , nici cu Pakistan. Deci spui prostii. Atata timp cat raman tari de lume a 3-a nu au cum sa se sustina reciproc.

  3. Tine minte lista!!! Sa incepi sa tai din ele dupa ce apar problemele!

  4. @jeanvaljean: Rade ciob de oala sparta.

  5. Comerțul exterior al Argentinei prezintă, pe linie, o balanță negativă cu primele trei state, cu care își desfășoară comerțul ( valoarea importurilor, exprimat în dolari depășeșe valoarea exporturilor ). Balanța anului 2022 arată astfel, cu primii trei parteneri:
    Export : către Brazilia 14 % din total export / China 9 % / SUA 7 %
    Import : din China : 21 % din total import, Brazilia 20 %, SUA 13 %
    Balanța cu China este cea mai negativă, importurile din China ( 17,5 miliarde dolari ) depășesc cu mult exporturile ( 8 miliarde ).
    ( sursa Argentine Foreign Trade Statistics. Preliminary data for 2022 )