Argentina vrea să impoziteze „profiturile neașteptate” obținute în urma războiului din Ucraina
Guvernul argentinian a anunțat luni crearea unui fond alimentat din „profiturile neașteptate” obținute în urma războiului din Ucraina de către anumite sectoare, cum ar fi cel agroalimentar, pentru a amortiza șocul inflaționist pentru cei mai vulnerabili, potrivit Le Figaro.
„Vrem să construim un mecanism pentru a ne asigura că șocul războiului nu are un efect regresiv asupra societății noastre, producând inegalități”, a declarat ministrul Economiei, Martin Guzman, într-o declarație susținută alături de șeful statului, peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez.
„În următoarele săptămâni, vom convoca forțele productive pentru a lucra la punerea în aplicare a acestui mecanism”, a declarat Guzman, care intenționează să prezinte un proiect de lege privind aceste „profituri neașteptate ale războiului”. Ministrul nu a menționat niciun sector anume, dar sectorul cerealelor (porumb, grâu), al fainii și uleiului reprezintă aproape 30% din exporturi.
Potrivit acestuia, doar companiile cu profituri nete anuale de peste 1 miliard de pesos (8,5 milioane de dolari) ar trebui să contribuie la acest fond, despre care spune că reprezintă o „fracțiune foarte mică din țesutul de afaceri al țării”, în jur de 2,1% în 2021. Ar urma să contribuie doar companiile care au înregistrat „o creștere semnificativă a profiturilor” între 2021 și 2022. Iar cei care au canalizat aceste profituri către investiții productive ar fi parțial scutiți, a subliniat Martin Guzman. „Există o urgență în sectoarele rămase în urmă în societate”, a declarat Alberto Fernandez. „Cei care au obținut câștiguri neașteptate de pe urma războiului trebuie să contribuie la garantarea echității”.
Obiectivul principal al guvernului pentru 2022 este de a controla inflația cronică, printre cele mai ridicate din lume (50,9% în 2021), un obiectiv care se află în centrul recentului său acord cu Fondul Monetar Internațional privind refinanțarea colosalei sale datorii de 45 de miliarde de dolari. Dar contextul inflaționist global și impactul războiului din Ucraina subminează deja acest obiectiv, iar în primele trei luni ale anului 2022, inflația a explodat (+16,1%), protestele se succed, iar guvernul a fost nevoit să ia măsuri pentru a atenua impactul prețurilor pentru gospodăriile cele mai defavorizate.
După o recentă creștere cu 50% a „cardului de hrană” (un fel de voucher), el a anunțat luni o „mărire” unică de 18.000 de pesos (152 de dolari) pentru lucrătorii informali și de 12.000 (101 dolari) pentru pensionari. Martin Guzman a dat asigurări că aceste cheltuieli se încadrează în limitele acordului cu FMI. „Obiectivele fiscale, monetare și de rezerve internaționale sunt îndeplinite”, cu un deficit fiscal de 0,25% în primul trimestru, a spus el. De la 3% în 2021, guvernul s-a angajat să reducă deficitul la 2,5% în 2022, trecând treptat la echilibru în 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii