G4Media.ro

Arheologii au descoperit cea mai mare și mai veche structură construită de…

sursa foto: Pixabay

Arheologii au descoperit cea mai mare și mai veche structură construită de maiași, datată între anii 1000-800 î.Hr.

Arheologi şi istorici au folosit o tehnologie modernă de detectare aeriană şi au descoperit cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya – o uriaşă platformă elevată rectangulară, construită între anii 1.000 şi 800 î.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco, transmite miercuri Reuters, citată de Agerpres.ro.

Structura, spre deosebire de celebrele piramide maya din oraşe precum Tikal din Guatemala sau Palenque din Mexic, ce au fost ridicate cu aproximativ 1500 de ani mai târziu, nu a fost construită din piatră ci din pământ şi argilă şi a fost probabil folosită pentru ritualuri, conform cercetătorilor.

Localizată la Aguada Fenix, în apropiere de graniţa cu Guatemala, structura măsoară aproape 400 de metri lăţime şi 1.400 de metri lungime şi avea înălţimea între 10 şi 15 metri. Ca volum total, depăşeşte Marea Piramidă din Giza ce a fost construită cu 1.500 de ani mai devreme.

În sit nu s-au găsit urme de sculpturi care să reprezinte conducătorii comunităţii, ceea ce sugerează că la începuturile sale, cultura Maya era egalitară şi abia ulterior au apărut inegalităţile sociale şi ierarhia adusă de acestea, susţin cercetătorii.

„Pentru că este o structură atât de mare, dacă păşeşti pe ea nici nu-ţi dai seama că te plimbi pe ceva artificial”, a declarat arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, coordonatorul studiului publicat de Nature. „Dar contururile sale se văd cu uşurinţă pe instrumentele lidar”, a adăugat el.

Lidar, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie din familia radarului şi sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locaţii, generând informaţii 3D cu privire la forma şi trăsăturile structurilor aflate la sol.

„Oamenii din regiunile din jur se adunau probabil aici pentru ocazii speciale, probabil legate de ciclurile calendaristice. Ritualurile probabil că implicau procesiuni (…) Oamenii depuneau obiecte simbolice, cum ar fi topoare din jad, în centrul acestui platou”, a mai explicat Inomata.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Machu picchu ‘ntrun picior! ghici ciuperca ce-I. in poza!!!
    chiar asa a decazut meseria voastra de puneti poce cu inca sex XVI in loc de maya?
    sunt ceva mii de km intre ele – si ani

    • Voiam să las un comentariu asemănător😁
      Mă bucur că nu mai e cazul👍🏻

    • @Cronick #metoo

    • Mike, Luci, Cronick, e-atat de trist ca n-ati inteles care-i rostul acestei fotografii, nota sugerand ca va exprimati si voi,,,fara a avea habar ce se doreste prin acel text….! Cautati sa pricepeti, fiindca este exprimat in randurile expuse (pe care inteleg ca le „rasfoiti din doi in doi”…!) ca sunt obtinute poze printr-o tehnologie noua, (Arheologi şi istorici au folosit o tehnologie modernă de detectare aeriană …) si nu exprima atat de multe informatii ca sa inteleaga si semidocti care, fara a cunoaste ceva in domeniu, se exprima critic prin cateva randuri fara valoare…Poza arata ceva omonim din alte locuri fiindca, daca v-ati da seama, sunt obtinute din satelit, cu aparate opice de inalta rezolutie, cu avionul fiind, la acest nivel, din cauza reliefului, aproape imposibil…
      Dar nu cred ca pricepeti, dovada fiind raspunsurile care vor veni din parte-va, obraznice, jignitoare si departe de apreciere….! Incercati sa mai cititi si cateva informatii in bransa inainte de a va exprima astfel de trist si pueril….~

    • Ionut, in primul rand eu te consider semi si nici doct!
      in al doilea, si Sarmisegetusa e vizibila din satelit, de ce o poza de acolo?
      In al treilea, mai du-te pe la scoala – ti-ar fi utile lectii de istorie si mai ales logica!
      In al patrulea, daca articolul avea o tema politica sa zicem si ar fi exemplificat un subiect din Germania cu o poza a Vienei, cum ti s-ar fi parut?
      Am consemnat o eroare, o gafa, tocmai pentru a nu se propaga informatii gresite catre necunoscatori!
      Pentru cunostiintele tale, exista suficiente ruine si piramide maya, in america centrala si nu de sud, cu poze la liber, pentru a exemplifica un articol despre aceasta civilizatie!

  2. Sunt curios ce comentarii vor fi când o sa ramana cinci randuri de citit moca si restul textului pe bani, ca la amaratii de italieni, francezi, americani, japonezi si alti prapaditi d-astia. Pana atunci, vad doar pretentii la pomana.

    • Luci, imi pare rau dar articolul se descalifica din start, de la poza! Tema se adreseaza unui public usor mai restrains care, in principiu, are si ceva cunostiinte generale despre subiect! Ei bine, autorul ,manifesta o totala ignoranta a ceea ce a preluat in momentul in care pune o poza (prima sau a doua la google search) cu Machu Picchu, Peru, pe post de Maya, Mexic! fii pe pace, daca era cu plata nu facea respectivul prea multi purici in redactie. Faptul ca e free (de fapt platesti indirect) nu reprezinta o scuza.

  3. Cu riscul de a repeta ce au spus comentatorii anterior… OAMENI BUNI, N-ATI GASIT ALTA POZA? E MAI MULT DECAT JIGNITOR PENTRU CITITORII INTERESATI SA PUNETI O POZA CU MACHU PICCHU la o stire despre Maya! Inteleg ca poate n-ati avut poza cu respectiva structura, macar daca puneati o poza cu o contructie Maya ceva, orice…

    • Mike32, kafka, nu puteti intelege ca acum nu se afla fotografii ale acelor locuri….? Spui tu ca articolul se adreseaza unui public „usor mai restrans”, dar nu realizezi ca tu nu te regasesti in el…. Sa stii ca aceste suprafete au fost localizate altfel decat la vedere, ci folosind tehnici speciale de calcul a reflexiei biotermale a imaginilor, comparative cu sisteme de imagini reper, cam asa s-ar traduce…! Nu exista nici o fotografie din avion sau drona cu camera, ci numai din satelit, de aceea a fost folosita o fotografie de la Machu Pichu ! Pentru a prinde toata lumea ideea…! De fapt, majoritatea au prins-o, doi-trei pe-acolo habar n-au despre ce-nseamna…! Dar scriu …!