G4Media.ro

Arheologii au descoperit în nordul Egiptului mai multe mumii, vechi de 2000…

sursa foto: Facebook

Arheologii au descoperit în nordul Egiptului mai multe mumii, vechi de 2000 de ani, care aveau în gură amulete din aur în formă de limbă

Arheologii au dezgropat în nordul Egiptului mai multe mumii cu o vechime de 2.000 de ani, care aveau în cavitatea bucală amulete din aur în formă de limbă, a anunţat Ministerul Antichităţilor, potrivit bbc.com.

O echipă ce cercetători din Egipt şi Republica Dominicană, care făcea săpături la templul Taposiris Magna din Alexandria, a descoperit 16 morminte săpate în piatră datând din epoca greacă şi romană.

În interiorul acestora, se aflau mumii într-o stare precară de conservare.

Cercetătorii cred că, potrivit credinţelor, morţii primeau amulete în formă de limbă, învelite în folie de aur, pentru a putea vorbi la judecata lui Osiris, în viaţa de apoi.

Vechii egipteni credeau că Osiris era stăpânul infernului şi judecătorul sufletelor morţilor.

Zeul era de asemenea reprezentat în decoraţii poleite de pe cartonaj – un material format din straturi de ipsos, in şi lipici – care acoperea parţial una dintre mumii, a precizat arheologul-şef Kathleen Martinez, de la Universitatea din Santo Domingo, citat în comunicatul Ministerului Antichităţilor.

Ornamentele aurite de pe cartonajul unei alte mumii reprezentau o coroană, corne şi o cobra, a mai spus aceasta. Decoraţiile de pe piept înfăţişau un colier de care era agăţat capul unui şoim – simbolul zeului Horus.

Khaled Abo El Hamd, directorul general al autorităţii pentru antichităţi din Alexandria, a spus că misiunea arheologică de la Taposiris Magna a mai descoperit masca funerară a unei femei, opt frunze din aur care făceau parte dintr-o coroană din aur şi opt măşti din marmură datând din perioadele greacă şi cea romană.

Ministerul Antichităţilor a mai precizat că anterior, înăuntrul templului, au fost descoperite monede pe care erau încrustate numele şi portretul reginei Cleopatra a VII-a.

Cleopatra a VII-a a fost ultima regină din dinastia Ptolemeică, vorbitoare de limba greacă, şi care a condus Egiptul între 51-30 î.Hr. După moartea acesteia, Egiptul a căzut sub dominaţie romană.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Dadeau limbi la greu:))

  2. Se stie destul, nu e nevoie sa mai chinuiasca mumiile astea. Care a scapat, chiar in conditie precara, norocul ei, nu exista nici o ratiune pentru care sa credem ca muzeele si depozitele adecvate vor ramane vesnic , cu exponate cu tot.
    Cand omenirea va fi pe Marte sau aiurea, in forma de cyborg ori deja adormita de roboti auto-multiplicatori, raman marturii ale speciei care a avut controlul pe aici.Merita si altii sa stie.

  3. Se vorbea greaca in egipt? Atunci egipt e grecia! Unire, frati egipteni.

  4. Bine ca nu fac sapaturi la noi sa vada lumea de pestera, traditii, obiceiuri, morti la costum cu lant de aur la gat bani, schelete de gaini moarte, sarcofage de aur…toate pentru a trece cele 44 de vami inventate tot de ei spre RAI, mai usor…Popor batut in cap pastorit de farisei si habotnici dupa bani!

  5. @Hans – ce vrei sa insinuezi, de exemplu ca Moldova nu are legătură cu România, la fel cum Egiptul nu are legătură cu Grecia? Chiar dacă vorbesc aceeași limba? Sau care e rostul comentariului tău? E plin de voi n3m3rnicilor!

  6. 🙏🙏🙏👍

  7. Cleopatra a fost gasita???

  8. Este greu de spus care era fenotipul real . Caracterul semitic nu poate fi contestat insa. Nu este de exlus chiar si un amestec etnic. Nasul acvilin , pometii , fata prelunga , arcadele, tenul masliniu , buze suptiri etc. Si totusi este o aproximare categorica dincolo de tehnologia computerizata 3D. Nu este certa descoperirea mumiei Cleopatrei ca sa se faca o recontructie faciala aproximativa. Mumiile descoperite din perioada dinastiei Ptolemeilor erau in stare proasta de conservare. Efigiile de pe monede si alte reprezentari in basorelief ale reginei nu sunt relevante. Sa lasam povestile de senzational !