G4Media.ro

Arheologii au descoperit un loc de cult din perioada Primului Templu la…

Foto; Petru Clej

Arheologii au descoperit un loc de cult din perioada Primului Templu la Ierusalim

O echipă de arheologi a descoperit la Ierusalim o structură unică, datând din perioada Primului Templu, ce aduce noi informaţii cu privire la vechi practici rituale, conform unui anunţ făcut marţi de Autoritatea israeliană pentru Antichităţi, transmite agenția de știri TPS, citată de Agerpres.

Structura cu o vechime de 2.700 de ani a fost descoperită în Oraşul lui David, aflat în afara zidurilor de sud ale Vechiului Ierusalim, sit considerat unul dintre cele mai importante locaţii arheologice din Israel.

Structura prezintă opt camere săpate în piatră, ce dispuneau de un altar, o piatră masseba (monument megalitic constând într-un bloc de piatră dispus în poziţie verticală), o presă pentru ulei şi una de vin. Conform directorului şantierului arheologic, Eli Shukron, situl a a fost folosit de iudei pentru activităţi religioase într-o perioadă în care Primul Templu se înălţa încă la doar câteva sute de metri distanţă. „Acest lucru este extraordinar. Este foarte important pentru istoria Israelului pentru că este pentru prima oară când descoperim aşa ceva la Ierusalim”, a declarat Shukron pentru presa israeliană.

Oamenii turnau ulei peste piatră în scopuri rituale, până când regele Ezechia a interzis această practică, conform explicaţiilor oferite de Shukron pentru TPS. „Noi credem că acest altar a fost abandonat după aceea şi este unul dintre ultimele locuri care arată ce s-a întâmplat”, a mai susţinut el.

Descoperirea a fost recent prezentată în jurnalul arheologic Atiqot. Acoperind o suprafaţă de 220 de metri pătraţi, structura şi artefactele descoperite în cadrul său sunt unice pentru Ierusalim şi foarte rare în întregul Israel.

În cadrul structurii a fost descoperit un altar cu un canal de scurgere, probabil pentru sacrificii animale, precum şi piatra masseba, care se afla în centrul activităţilor rituale desfăşurate în urmă cu peste 2.700 de ani. Una dintre camere prezintă o serie de misterioase „v”-uri sculptate pe podea, ce erau folosite probabil ca bază pentru un trepied ritual.

O mică peşteră din situl arheologic adăpostea un tezaur de artefacte din secolul VIII î.Hr., printre care vase pentru gătit, ulcioare inscripţionate în ebraica veche, sigilii şi pietre de moară.

„Latura nordică a structurii a fost descoperită iniţial încă din 1909 de către Montague Parker, un aventurier britanic aflat în căutarea Chivotului Legământului. Atunci când am început să excavăm Oraşul lui David în 2010, am descoperit că locul a fost abandonat în jurul secolului VIII î.Hr.”, conform lui Shukron. Acest lucru corespunde reformelor iniţiate de regele Ezechia, care a dorit să centralizeze practicile religioase în Templul din Ierusalim, eliminând alte lăcaşuri rituale din regat.

Biblia prezintă în detaliu modul în care Ezechia şi apoi regele Iosia au abolit aceste practici.

„Piatra masseba pe care am descoperit-o în locaţie a rămas în poziţie verticală, iar alte structuri din locaţie sunt de asemenea bine conservate”, conform lui Shukron.

Oraşul lui David este nucleul iniţial al vechiului Ierusalim, unde regele David şi-a stabilit capitala. Locul a numeroase evenimente importante menţionate în Biblie, acest parc arheologic este celebru pentru Tunelul lui Ezechia, ce a fost construit de regele Ezechia pentru a asigura necesarul de apă în oraş înainte de un asediu asirian condus de regele Sennacherib.

„Această structură unică din Oraşul lui David reprezintă o legătură tangibilă cu istoria bogată a Ierusalimului. Aceste descoperiri întăresc conexiunea noastră cu oraşul şi cu tradiţiile culturale şi religioase care au apărut aici în urmă cu mii de ani”, a declarat ministrul israelian pentru patrimoniu, Rabbi Amichai Eliyahu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.