Arheologii au identificat locul unei bătălii străvechi pe teritoriul actualului Irak, folosind imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA
Arheologii au identificat locul unei bătălii străvechi în ceea ce este acum Irakul, comparând relatările istorice cu imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA, informează CNN.
Cercetătorii de la Universitatea Durham din Regatul Unit și de la Universitatea Al-Qadisiyyah din Irak afirmă că au găsit locul bătăliei de la Al-Qadisiyyah, care a avut loc în 636 sau 637 d.Hr., potrivit unui comunicat.
În ciuda faptului că bătălia a marcat o victorie semnificativă pentru musulmanii arabi și a permis expansiunea lor dincolo de Arabia, locația sa exactă nu era cunoscută anterior.
William Deadman, specialist în teledetecție arheologică la Universitatea Durham, a declarat pentru CNN că descoperirea face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează cartografierea siturilor arheologice din Orientul Mijlociu.
Inițial, echipa cartografia traseul de pelerinaj Darb Zubaydah de la Kufa, în Irak, la Mecca, în Arabia Saudită, folosind imagini satelitare spion declasificate din anii 1970 și texte istorice, când și-au dat seama că ar putea folosi aceleași informații și pentru a identifica locul celebrei bătălii.
„M-am gândit că aceasta este o șansă bună de a încerca să o găsesc”, a declarat Deadman.
Ca prim pas, el a trasat o serie de cercuri pe hartă folosind distanțele menționate în relatările istorice, înainte de a examina mai atent zonele în care acestea se suprapuneau pe imaginile din satelit.
Deadman a declarat pentru CNN că a fost „uimit” să găsească un fort și un zid dublu menționat în relatări.
„Nu mi-a venit să cred”, a spus el.
Echipa spune că bătălia a avut loc la aproximativ 30 de kilometri sud de Kufa, în guvernoratul Najaf, analiza lui Deadman fiind susținută de investigațiile efectuate pe teren de cercetători din Irak.
În bătălia de la al-Qadisiyyah, o armată arabo-musulmană mai mică a învins o forță mult mai mare a Imperiului Sasanid, care domina regiunea.
După câteva încercări eșuate, aceasta a fost „prima lor victorie cu adevărat semnificativă” în încercarea de a se extinde dincolo de Arabia, a declarat Deadman.
„A fost un moment crucial în istorie”, a spus el.
Zona este acum teren agricol, a explicat Deadman. Mare parte din zidul de 9,7 kilometri a fost distrus sau încorporat în granițele agricole, iar locul vechiului avanpost militar de la al-‘Udhayb pare să fi fost exploatat, a adăugat el.
În continuare, cercetătorii intenționează să cartografieze ceea ce a mai rămas și să efectueze studii arheologice, a adăugat el, deși planurile pentru o călătorie în zonă au fost puse în așteptare din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Cercetarea este publicată în revista Antiquity.
Mustafa Baig, lector în studii islamice la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în cercetare, a descris descoperirea ca fiind „foarte importantă”.
Baig a declarat pentru CNN că armata musulmană a învins, în ciuda faptului că a fost mult depășită numeric, datorită unei combinații de curaj și strategie strălucită.
„Bătălia decisivă a anunțat sfârșitul Imperiului Sasanian în abis și extinderea teritoriului musulman în Mesopotamia, Persia și dincolo de acestea”, a spus el.
„Astăzi, turiștii (religioși sau nu) vor fi dornici să viziteze locul real, acum că locația sa exactă a fost identificată”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank