Arheologii reclamă distrugeri pe cel mai mare șantier din Alba Iulia, unde se construiește un hotel. Au dispărut vestigii romane. Autoritățile dau vina pe furtuni
Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, reclamate de arheologi. Este vorba despre șantierul de la fosta tipografie Altip, peste care se construiește un hotel Mercure.
Concret, este vorba despre ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de secol III, care trebuiau fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, care nu mai există in situ, spune arheologa Anca Timofan, membră a echipei care a realizat săpăturile.
Situația este confirmată și de Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Potrivit acesteia, este vorba despre ”un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului”.
Anca Timofan a precizat că au fost sesizate următoarele instituții: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI).
”Azi (marți 23 iulie – n.red.) se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării noastre din 11 iunie către instituțiile abilitate să constate și să ancheteze acest caz, iar răspunsul este, de fapt, o tăcere suspectă și problematică” a scris Timofan pe contul ei de Facebook.
Există totuși un răspuns al Direcției Județene pentru Cultură Alba, emis în 03.07.2024 către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu, care susține că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”.
Documentul mai menționează „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”. Punctul de vedere al acestei instituții a fost preluat și de Inspectoratul în Construcții.
”Noi credem că este vorba de neglijență crasă și nerespectarea normelor de conservare și protejare a vestigiilor romane, de modul în care s-au efectuat lucrările de construcție ale hotelului, iar ploaia în acest context devine irelevantă” a comentat Anca Timofan, documentul Direcției pentru Cultură.
Săpăturile arheologice efectuate pe locul fostei tipografii Altip din Alba Iulia au scos la suprafață o serie de vestigii rare, care i-au surprins și pe arheologi.
Este probabil cea mai extinsă cercetare arheologică din anticul Apulum. Situl arheologic a scos la suprafață o casă romană impunătoare care a aparținut, cel mai probabil, unei persoane importante din Apulum.
În casă a fost descoperit și un spațiu domestic (posibil bucătăria casei) afectat de un incendiu puternic. Sub dărâmătura și resturile carbonizate ale structurii acoperișului și pereților, arheologii au descoperit o parte din vesela și ustensilele rămase înăuntru: două recipiente de tip mortarium (mojare romane), o sită romană din bronz și un cosor din fier al cărui mâner din lemn încă se păstrează.
Printre cele mai importante descoperiri se află și o diplomă militară, un artefact rar, care va fi inclus în categoria Tezaur.
Diploma militară găsită la Alba Iulia este un document prin care cel căruia i-ar fi aparținut casa, un cavaler roman, care a făcut parte dintr-o unitate de elită, una călare, a fost numit cetățean al Romei după ce a fost lăsat la vatră.
Descoperirile arheologice făcute în acest punct sunt considerate remarcabile, aducând noi informații privind urbanismul din sec. II-III p.Chr.
Identificarea unor noi drumuri, respectiv proprietăți romane este importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale și a tramei stradale în orașul roman de sub Alba Iulia, mai spun arheologii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii