G4Media.ro

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti susţine iniţiativa lui Nicuşor Dan de a face…

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti susţine iniţiativa lui Nicuşor Dan de a face recurs la decizia prin care s-a suspendat dispoziţia de demolare a Cathedral Plaza /  ”Eşec major al statului de drept în plină campanie pentru ridicarea MCV”

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti anunţă că susţine iniţiativa primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, de a face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a suspendat dispoziţia de demolare a clădirii Cathedral Plaza, informează News.ro.

”În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării ţării noastre prin mecanismul MCV, decizia Tribunalului Bucureşti afectează o întreagă comunitate şi aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiţiei, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest faţă de această abatere gravă de la principiile statului de drept”, arată reprezentanţii ARCB.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de ARCB şi semnat de purtătorul de cuvânt Tarciziu Şerban, Tribunalul Bucureşti – Secţia contencios administrativ şi fiscal a dispus, în 3 octombrie, suspendarea executării Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 emisă de primarul general Nicuşor Dan, prin care s-a pus în executare obligaţia de desfiinţare a construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situată în Bucureşti, str. Gen Berthelot  nr. 11-15 sector 1 şi respectiv Bucureşti, str. Luterană nr.15 si 15 A, sector 1, realizată fără autorizaţie de construire legală.

Prin Sentinţa civilă nr. 2520/2012 (definitivă şi obligatorie), Tribunalul Dâmboviţa a dispus obligarea primarului Municipiului Bucuresti la emiterea deciziei privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL, de Primăria sectorului 1 Bucureşti, precum şi la luarea tuturor măsurilor administrative de aducerea terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif.

În comunicat se arată că, în vederea punerii în executare a acestei hotarâri judecătoreşti primarul general al Municipiului Bucureşti a emis Dispoziţia nr. 1454/20.07.2022, procedură obligatorie într-un stat de drept, în care autoritatea publică nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor impuse de către instanţa judecatorească.

Suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022, care a transpus cuvânt cu cuvânt decizia instanţei de judecată, reprezintă în ultima instanţă o modalitate de suspendare a înseşi executării hotărârii judecatoreşti, printr-o modalitate nepermisă de lege, hotărârea definitivă neputând face obiectul repunerii în discuţie a problemelor de drept care şi-au gasit rezolvarea irevocabilă.

”În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării ţării noastre prin mecanismul MCV, decizia Tribunalului Bucureşti afectează o întreagă comunitate şi aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiţiei, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest faţă de această abatere gravă de la principiile statului de drept”, scrie în comunicatul ARCB.

Potrivit sursei citate, procesul echitabil cuprinde şi faza executării hotărârii judecatoreşti, iar aşteptarea legitimă a părţii care a câştigat procesul este ca statul român să îşi asigure un sistem real şi eficient prin care hotărârea să fie adusă la îndeplinire, nu pusă între paranteze, în acest sistem al executării hotărârii instanţele de judecată neputând fi transformate într-o pârghie a neexecutării hotărârii care reprezintă un titlu executoriu, ci în una de garantare a efectelor depline ale acesteia.

 

”În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul Primarului General al Municipiului Bucureşti, dl. Nicusor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul şi singurul primar general care a înţeles că hotărârea judecatorească nu se discută, ci se execută, a înţeles misiunea sa de a asigura Bucureştiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziţia dată de instanţă. Nu în ultimul rând, memoria noastră nu trebuie să piardă esenţa hotarârilor Senatului României care, prin două hotărari, a constatat existenţa unor grupuri de interese care au pus presiune pe administraţia din vremea emiterii autorizaţiei de construire nelegale a clădirii Cathedral Plaza. Hotărârea judecatorească nu trebuie însă să fie îngenunchiată de nicio presiune”, se mai arată în comunicatul ARCB.

 

Reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunţau, luni seară, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicuşor Dan, prin care se intenţiona demolarea clădirii. Totodată, aceştia anunţau că au depus o plângere penală pe numele primarului Nicuşor Dan.

 

“Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, declarau reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a venit cu precizări, marţi, el arătând că a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depăşeşte orice limită a tupeului. Edilul anunţa că va face recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nici catolicilor nu le place urâțenia aia uriașă din centru.

  2. Ce fel de stat de drept este o acela unde o hotărâre judecătorească definitivă se roteşte ca la alba-neagra? Azi e una, mâine-i alta. Acest stabor cu 100 de căi de atac şi cu procese lălăite pe zeci de ani nu se poate numi justiţie. Ce se fac aceşti samsari de dosare se numeşte stabor, nu justiţie. Nici măcar circ! Pentru că la circ trebuie să ai talent.

  3. Justitia lui Iohanis si Predoiu 🤮🤮🤮

  4. Justitia usl-ista in actiune. In Romania cu spaga se rezolva orice, inclusiv in justitie indiferent de nivel. CSM este un fel de cosa nostra.

  5. Atâtea mizerii construite in locuri ce nu-și au logica…un stat corupt care lupta, culmea, cu legalitatea. Vedem daca biserica îl susține pe N D…

  6. Păi da, după ce sunt construite clădirile și date spre folosință, ajung sa fie dărâmate că biserica romano-catolică nu are aer ca să poată ține slujbe dacă nu are spatiu liber pe lângă clădirea bisericii!
    Așa ce s-au învățat preoții ăștia cu extra spatiu pentru biserici, de zici că ei comanda pe tot terenul acestui oraș.
    Puneți cap la cap cât teren dețin bisericile in București, faceți un calcul simplu și observați câți bani NU se duc la impozite și taxe la stat, de la aceste biserici și apoi spuneți dacă ce se întâmplă este in regula!
    Eu nu as mai calca in acele biserici care nu au loc de alte clădiri construite pe lângă ele.. că nu cadrează.. că e prea aproape.. să mute bisericile in camp! Așa cum au fost mutate majoritatea firmelor unde muncesc mii de cetățeni!