G4Media.ro

Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie difuzat în județul Sibiu / ”Filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”

Într-o scrisoare deschisă Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în județul Sibiu.

”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.

Inquam Photos / Octav Ganea

”Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.

Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări”, se mai precizează în scrisoare.

Se solicită conducerii CNM Astra și Festivalului Astra Film să nu fie permisă proiecția filmului în județ, chiar dacă regizorul a primit aprobarea Arhiepiscopiei de a filma la Sâmbăta de Sus.

”Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui un film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.

Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).

Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre”se mai arată în scrisoare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. si eu fac parte din popor si nu ma simt jignit in niciun fel de acest film.

  2. oh vai, cum îndrăzniți sa va luați de obiectul îmbogățirii unora.

  3. Arhiepiscopia Sibiului manifestă un comportament comparabil cu cel al talibanilor. Ei încearcă să interzică difuzarea unui film în secolul 21, într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta reactie mi-a stârnit curiozitatea. Până acum nu mă interesa Arsenie Boca și pelerinii care îl venerau. Acum intenționez să văd filmul.

    • Biserica nu incearca sa interzica pentru ca nu are puterea asta. E pozitia pana la urma a unei entitati private de interes public. Mai departe sa decida organizatorii ce proiecteaza si ce nu.

  4. Pai acum si mai mult vreau sa-l vad. Daca taceau prostanacii, nici nu as fi stiut de existenta filmului. Dar daca biserica vrea sa interzica ceva, atunci clar ceva-ul ala merita vazut sau citit. Asta nu inteleg oamenii astia: ca intr-o societate democratica si libera din Europa anului 2023, nici macar Hristos daca ar veni a doua oara nu ar putea interzice nimic.

  5. La nivel personal nu inteleg dorinta de a nu proiecta filmul. Eu l-am vazut. Tin sa dau dreptate Bisericii cand spune de faptul ca incearca sa parodieze credinta unora. Mai mult, este exploatativ. Nu este amuzant sa filmezi persoane care in mod cert au nevoie de asistenta si sa le pui in film ca mai apoi sa ai disclaimer ca acea persoana si a dat acordul. Cel mai probabil poate fi demonstrat ca doamna care vedea ingeri si sfinti printre pelerini nu are discernamant.

  6. Cine mai e si Arsenie asta?

    E cineva dragut sa-mi rezume filmul in 2-3 propozitii, ca sa nu pierd cine stie cate ore din viata mea?

  7. Exceptionala reclama ati facut filmului prin acest comunicat. De-abia astept sa vad filmul

  8. Cred ca autorii filmului au dorit, în pana de ale idei, să creeze controverse. Pentru asta au ales o temă sensibilă precum religia. Ar fi putut alege una la fel de sensibilă, precum minoritățile etnice, ori despre rivalitatea dintre suporterii echipelor de fotbal Steaua și Dinamo.

    • Nu va suparati, dar Arsenie Boca nu prea are treaba cu religia ca atare (cu credinta nici atat), are treaba cu fanatismul religios….precum Rasputin la rusi. Nici crestinii nu mai sunt ce-au fost odata!

  9. „Vorba sună, fapta tună!” zicea parintele Arsenie. Toti vom da seama de faptele noastre, si chiar propria noastră conștiință ne va fi cel mai crunt judecător. Așteptati doar să treceți de 65 de ani sau la primul diagnostic cronic ! Și atunci, amintiți-va de parintele Arsenie! Vă poate ajuta să ințelegeți sensul suferinței prin care veți trece !

    • Hai, că asta e bună! Arsenie vindecă boli după moarte, zici? De gogoașa asta profită toți ăia care vând icoane, poze și broșurele, fără să declare sumele încasate. Nu vă mai treziți!!!!

    • Am 72 de ani si ma rog la Dumnezeu si nu la…diversi „zei”! Ah da, si ma mai rog sa gasesc si medici dedicati meseriei si nespagari in tara asta.

  10. Mulțumiri talibanilor de Sibiu pentru reclama.
    N-au ceva de spus și despre reportajul Recorder recent si despre ala mai vechi cu Marele Alb?

  11. Eu sincer ma simt siderat de perceptia Arhiepiscopiei Sibiului la adresa acestui film,recent am vazut aceasta stire si nu stiam de acest film,am sa il urmaresc sa vad si eu care e faza de nu doresc ei sa fie difuzat intr-un oras care a fost fosta capitala culturala in EU.

  12. Arhiepiscopia sa le interzică enoriașilor sa-l vizioneze dacă-i are puterea asta. Eu insa vreau sa-l vad, ca asta înseamnămna libertate si democrație, sa-mi fac eu singur alegerile atâta timp cât nu deranjez pe nimeni.

    • @Florinski _ „ca asta înseamnămna libertate si democrație”

      Dincolo de film, câțiva au spus că „ca asta înseamnă libertate si democrație”,este să vadă cum arde Coranul. Iar după, au venit alții și au spus „OK, atunci înseamnă că putem vedea și cum are Tora, sau Biblia”. Și s-au oprit cu arderile textelor religioase, au fost interzise.

      Este vorba despre ofensarea unei minorități, care poate fi religioasă (acest caz), etnică, sexuală etc. Iar asta duce întotdeauna la conflict. Istoria ne-a arătat că nu doar este nedemocratic și imoral, dar se termină rău pentru toată lumea.