G4Media.ro

Arhiepiscopul Calinic: Datoria tuturor este de a respecta regulile şi de a…

sursa foto: Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Arhiepiscopul Calinic: Datoria tuturor este de a respecta regulile şi de a contribui la sănătatea omenirii. Distanțarea fizică este obligatorie. Nu am auzit până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrăţişat

Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argeşeanul, afirmă că datoria tuturor este de a respecta regulile şi de a contribui la sănătatea omenirii, în contextul actualei pandemii, subliniind să distanțarea fizică este obligatorie, la fel și spălatul cât mai des pe mâini. Înaltul ierarh îi îndeamnă pe credincioși să respecte toate recomandările transmise de Sfântul Sinod, precum și hotărârile autorităților și să poarte măști pentru a preveni îmbolnăvirea.

Într-un mesaj postat pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, arhiepiscopul Calinic precizează că trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă reprezintă o relaxare, dar necesită şi o atenţie sporită, deoarece virusul nu a fost anihilat.

„Prudenţa se impune cu toată atenţia şi responsabilitatea, înmulţind timpul pentru rugăciune, ca Domnul Dumnezeu să ne apere şi să ne vindece de toate bolile şi suferinţele. Totodată, să ne îndreptăm viaţa de fiecare zi şi să punem început bun comportării noastre, în familie şi în societate. Şi aşa, cu grijă mare, putem păşi din starea de urgenţă spre starea de alertă. Şi să nu uităm, dacă, Doamne fereşte, se vor constata creşteri virusale, Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că nu va ezita să decreteze din nou, stare de urgenţă, nu ca ameninţare, ci din necesitate medicală, pentru sănătatea românilor! Să nu uităm, că nu glumeşte! Aşadar, datoria noastră de bază este să ne găsim menirea pentru a contribui la o operă grandioasă, «sănătatea mondială a omenirii secolului XXI, fără nici o discriminare»”, se arată în mesaj.

Arhiepiscopul Calinic subliniază că trebuie să fie respectate toate recomandările transmise de Sfântul Sinod, precum şi hotărârile Guvernului României şi ale ministerelor de resort.

„Distanţarea fizică (socială), absolut obligatorie! Iisus Hristos, după Învierea Sa dintre cei morţi, atunci când femeile năvăleau spre El, le-a oprit, spunând: Noli me tangere!, adică, nu mă atingeţi. Şi pe atunci nu era virusul Covid 19! Acum, cu atât mai mult se impune îmbrăţişarea de la distanţă, sărutatul şi salutul tot de la distanţă, vizitele de orice fel, tot de la distanţă. E tare bună distanţa! Câte păcate şi câte virusuri şi tot felul de microbi sunt evitaţi prin această comportare igienică. Se spune că un pupat epidermic transmite 220 de microbi! Nu ştiu cine a numărat! Aşa că, adio, pupat! Nu am auzit până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrăţişat. Să ne facem obiceiul de a ne saluta ca asiaticii și mai ales asemenea celor din Extremul Orient! Semn de bună vedere, la întâlnire respectând distanța de cel puțin doi metri, cu o plecare a capului și unirea mâinilor, ca în rugăciune!”, recomandă înaltul ierarh.

Arhiepiscopul Calinic îi îndeamnă pe oameni se respecte regulile de igienă personală și să poarte măști, pentru a preveni îmbolnăvirea.

„Ca să nu fim virusofori (purtători de virusuri), microbofori, etc. trebuie, în mod alert şi în stare permanentă de urgenţă, să nu uităm să ne spălăm pe mâini cât mai des. Nu ştiu cine a fost mai infectat până acum, în istoria lumii: femeile sau bărbaţii! Oricum, cred că trebuie să ne spălăm toţi cu grijă şi cu râvnă şi să nu uităm, cum uităm să ne spălăm pe dinţi (unii) din cauza grabei! Ce proaspăt şi igienic este să te speli peste tot şi cât mai des!”, a scris arhiepiscopul Calinic.

El atrage atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă, în actualul context, ştirile false sau neverificate.

„O veste oarecare, a o trânti pe piaţă, sub nasul mulţimii, fără acest control de rutină, înseamnă a accepta să fim în stare de alertă şi să menţinem o spaimă, care de la frică, duce uşor-uşor, la o depresie patologică. Am întâlnit oameni serioşi, care-şi menţin cumpătul şi înţelepciunea, care ignoră cu osârdie orice încercare de ducere în eroare. O mare parte, mai comodă şi mai flecară fiind, iau ca bună orice veste plimbăreaţă, prin plină piaţă. O disciplinare pe traseul acesta mediatic se impune de urgenţă şi trebuie să fim mereu în alertă, pentru a nu lua ca adevărate veştile şi poveştile lansate la derută”, se mai arată în mesajul arhiepiscopului Calinic.

Context. Mesajul arhiepiscopului Calinic vine după ce arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, la slujba organizată sâmbătă, iar BOR a reacționat dur spunând că ”ostentanția cu care s-a procedat nu onorează pe nimeni”. Detalii aici

G4Media a scris, sâmbătă, în exclusivitate, că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, potrivit unui document consultat de reporteri că, până la 1 iunie, nu se va face împărtășanie în grup, dar credincioșii pot fi împărtășiți individual, pentru că biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință.

Sursa foto: Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Băăă, Șpagoveanu vă face pe toți, e stat în stat.

  2. Ba da,se poate muri incet,din lipsa de pupat si imbratisat.Moare perpetuarea,si specia,implicit.Numai ca…dureaza:)))))))

    • @Anxi Etate:
      Pana trece pandemia la noi la romani fertilizarea in vitro va fi la fel de comuna precum bautul unei cafele de la automatul de cafea ! :))))

    • :))))))) partea proasta este ca o sa fie …fara indulcitor.Nu stiu cat de incantati sunt romanii(nu toti,e clar) de perpetuare,daca lipseste „gustul dulce” al procedeului prin care aceasta se realizeaza pe cai naturale.
      Si nu sunt putini cei care nu agreeaza cafeaua amaruie:))))))Eu o prefer dulce,oricum,chiar foarte dulce:)))))))

    • @Anxi Etate:
      :))))))))))

      PS. :)))))))))))))))))))

  3. Paradoxal,amândoi episcopii au dreptate.Atat CAlinic in mesajul de mai sus dar și Teodosie care a împărtășit copiii cu aceiași linguriță. Teodosie n-a greșit cu nimic nici din punct de vedere al legilor statului, împărtășania nu e alimentație obișnuită,dar nici din punct de vedere al canoanelor bisericești.Nu exista vreun canon în istoria bimilenară care sa interzica împărtășania din același Potir cu aceiași linguriță.Sfantul Sinod a făcut doar o recomandare nu avea cum să interzică o practica bimilenară.Da ,biserica este stat în stat dar inca ceva fiecare episcopie e stat în stat în interiorul Bisericii.Noi, ortodocșii, nu avem o conducere pe modelul unui singur papa care sa hotărască de unul singur,la noi fiecare episcop are aceiași putere cu papa de la Roma.

    • In aceasta postare reluati o afirmatie neadevarata, cum ca papa ar hotari de unul singur pentru catolici. Sper ca din cauza necunoasterii Bisericii catolice si nu din reacredinta faceti aceasta afirmatie.
      Daca va referiti la chestiuni de natura administrativa, nu cred ca isi inchipuie cineva ca un singur om poate cunoaste in detaliu problemele de rezolvat intr-o comunitate cu mai mult de un miliard de credinciosi.
      Daca aveti invedere aspecte de natura dogmatica, atunci trebuie spus ca in Biserica catolica exista o dogma a infailibilitatii papei. Ce inseamna asta? Cu siguranta nu inseamna ca papa hotaraste de unul singur pentru toti, inseamna doar ca, in anumite conditii, poate promulga fara greseala o invatatura in materie de credinta si de morala. Conditiile sunt ca aceasta invatatura sa fie in acord cu Sfanta Scriptura si cu Traditia BIsericii si sa fie proclamata ex cathedra. De când exista la catolici dogma infailibilitatii papei, au fost proclamate doar doua adevari de credinta de catre papa, unul in 1854 si celalalt in 1950. In ambele cazuri, aceasta s-a facut dupa consultarea oficiala a episcopilor catolici din intreaga lume.
      Noi catolicii credem ca asa cum Cristos l-a ales pe Petru sa fie conducatorul apostolilor si sa se ingrijeasca de unitatea Bisericii din toata lumea, la fel episcopul Romei este chemat sa fie semnul comuniunii si al unitatii in credinta a celor care cred in Cristos.
      Papa nu este un sef care ia decizii de unul singur pentru altii, este un slujitor al unitatii Bisericii.

    • @hashdoio
      foarte fumoasa interventie, am aflat lucruri noi si interesante.
      nu va obositi insa sa-i oferiti lui „Daniel” invataturi. el se pare ca s-a oprit din invatat in ciclul primar, cand se explica diferenta dintre „aceiasi” si „aceeasi”.

  4. Baietii rai vor dori intotdeauna sa pupe Fetele.

    • @so casual:
      Tre’ sa se obisnuiasca de-acu’ s-o faca de la distanta ! :)))

      PS. Blegii oricum au pastrat distanta sociala dintotdeauna ! :)))))

  5. Si nici din lipsa de impartasanie!