G4Media.ro

Arhiepiscopul Irineu: Societatea postmodernă, marcată de indiferentism religios / Arhiepiscopul Ortodox de…

Sursa foto: Alba24

Arhiepiscopul Irineu: Societatea postmodernă, marcată de indiferentism religios / Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia le-a vorbit elevilor veniți la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură şi spiritualitate românească

Aproape 300 de elevi de gimnaziu din întreaga ţară, însoţiţi de zeci de profesori, au participat miercuri, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură şi spiritualitate românească” (Limba şi Literatura Română şi Religie), relatează Agerpres.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Referindu-se la acest eveniment cultural-educaţional, Arhiepiscopul Irineu a apreciat că, pe lângă acumularea de cunoştinţe, sunt de mare folos în şcoala românească atât credinţa în Dumnezeu, cât şi formarea caracterului moral.

„În societatea noastră postmodernă, marcată de tendinţe secularizante şi de indiferentism religios, ne confruntăm cu o cultură a nonvalorilor şi cu o spiritualitate golită de adevărul evanghelic. În felul acesta, tot mai mulţi creştini devin victime ale hedonismului, materialismului, ateismului, egoismului şi insensibilităţilor faţă de semenii lor. Iată de ce consider că, pe lângă acumularea de cunoştinţe, sunt de mare folos în şcoala românească atât credinţa în Dumnezeu, cât şi formarea caracterului moral. Nu poate fi omul, cu adevărat, cult şi spiritual dacă nu pune la prezidiul existenţei şi devenirii sale pe Domnul Hristos”, a spus Arhiepiscopul de Alba Iulia.

Pe lângă elevii şi profesorii participanţi, la ceremonie au fost prezenţi Vasile Timiş – inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, preotul George Jambore – inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale.

Desfăşurarea propriu-zisă a Olimpiadei are loc, joi şi vineri, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia. Sâmbătă, Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va găzdui festivitatea de premiere şi ceremonia de încheiere a Olimpiadei.

Competiţia este de natură interdisciplinară şi interconfesională, disciplina în sine promovând interferenţa noţiunilor de Limba şi literatura română şi Religie.

Potrivit organizatorilor, Olimpiada este o competiţie de excelenţă care se adresează elevilor de gimnaziu care deţin abilităţi de documentare, de lectură şi de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume, având aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Religie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. mda, nu ma intereseaza…

  2. Religia e sclavie.

  3. „indiferentism religios”… si o spune de parca ar fi ceva rau.

  4. Csf…ncsf.
    Reprezentantii bisericii (religiei) nu reusesc sa inspire romanii. Ce diferenta intre biserica de acum si cea de acum 600 de ani… Atunci romanii erau inspirati sa mearga la razboi impotriva cotropitorilor de alta religie sau sa se educe in valorile promovate de biserica. Doar in limba romana cuvantul „dascal” (mai) este sinonim cu „invatator”….

  5. Nu vad ce nu e adevarat in ce zice.

  6. Din păcate, prelații au avut ca scop să se îmbrace în opulență! Ceva uman până la urmă, dar împotriva misiunii lor! De la mașini, case, înclusiv bisericile în sine, cu
    precădere Mănăstirile, toate au devenit oaze de lux! Mă refer la tot ce ține de
    instituția biserici, mai abitir cea ortodoxă (din care fac parte).
    Atât timp cât oamenii mai cred în iluzia, că un om, fie el îmbrăcat în patrafir, le poate
    șterge păcatele, se va merge în același sens! În 1517, apariția celor 95 de
    teze a lui Luter, a fost prima reacție normală la aceste „indulgențe” pe care le oferă
    biserica în schimbul unei plăți „acceptate”… Dar, cum era și firesc, au fost uitate intenționat… Acum dumnealui vorbește, dar nu ajunge la fondul problemei! Din păcate pentru el! Religiile s-au îmbrăcat cu formalism, nu cu substanță!