Arhivele Naționale ale SUA i-au alertat pe avocații lui Trump în 2021 că lipseau mai multe scrisori ale președintelui american cu liderul nord-coreean Kim Jong-un
Arhivele Naționale ale SUA i-au alertat pe avocații fostului președinte american Donald Trump în mai 2021 că scrisorile lui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un – și 24 de cutii de documente – lipseau, potrivit unei noi corespondențe publicate luni de Arhive, relatează CNN.
Gary Stern, consilier general al Administrației Naționale a Arhivelor și Înregistrărilor, le-a scris foștilor avocați ai Casei Albe a lui Trump, Patrick Philbin, Mike Purpura și Scott Gast, în 6 mai 2021, avertizându-i că lipsesc scrisorile pe care Trump le-a schimbat cu Kim și scrisoarea pe care a primit-o de la predecesorul său, președintele Barack Obama, potrivit corespondenței publicate luni ca răspuns la zeci de solicitări în baza Freedom of Information Act.
În e-mail, Stern a cerut ajutorul avocaților pentru a se asigura că Arhivele au primit toate documentele prezidențiale, așa cum prevede legea.
„De asemenea, înțelegem că aproximativ două duzini (24) de cutii de documente prezidențiale originale au fost păstrate în reședința Casei Albe pe parcursul ultimului an de mandat al președintelui Trump și nu au fost transferate la NARA, în ciuda unei determinări a lui Pat Cipollone în ultimele zile ale administrației că trebuie să fie”, a scris Stern. „De asemenea, i-am exprimat această îngrijorare lui Scott în ultimele săptămâni”.
CNN a relatat anterior că Arhivele au lucrat pe tot parcursul anului 2021 pentru a obține dosare prezidențiale de la Trump.
Corespondența publicată luni oferă detalii suplimentare care arată modul în care Arhivele au comunicat cu echipa lui Trump timp de luni de zile înainte ca acesta să predea 15 cutii de materiale în ianuarie, care fuseseră adăpostite la complexul Mar-a-Lago al lui Trump.
În scrisoarea din mai 2021 către reprezentanții lui Trump, care a fost făcută publică luni, Stern a scris că existau „anumite documente pe hârtie/textuale pe care nu le putem contabiliza”, citând scrisorile lui Trump cu Kim și de la Obama.
„De exemplu, corespondența originală dintre președintele Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un nu ne-a fost transferată; înțelegem că în ianuarie 2021, chiar înainte de sfârșitul administrației, originalele au fost puse într-un dosar pentru președinte, dar nu au fost niciodată returnate la Biroul de gestionare a documentelor pentru a fi transferate la NARA”, a scris el.
Stern a adăugat că lipsește și scrisoarea lui Obama, menționând că bibliotecile prezidențiale ale arhivelor altor președinți păstrează copii ale unor scrisori similare. „Este necesar ca și aceasta să ne fie furnizată”, a scris el.
Arhivele au precizat că încearcă, de asemenea, să obțină înregistrări electronice de la administrația Trump. Vineri, Arhivele au declarat într-o scrisoare adresată Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților că încă nu deține toate înregistrările solicitate de la administrația Trump, deoarece oficialii au folosit e-mailuri personale pentru a desfășura activități guvernamentale oficiale și nu le-au predat, așa cum prevede legea.
Documentele pe care Trump le-a predat la începutul acestui an includeau numeroase documente clasificate, ceea ce a determinat Arhivele să sesizeze Departamentul de Justiție.
Dar Arhivele au reținut marea majoritate a corespondenței de la publicarea publică – în valoare de peste 1.000 de pagini – invocând excepții de la FOIA, inclusiv investigații în curs ale Departamentului de Justiție și propriile deliberări ale Arhivelor cu reprezentanții lui Trump.
Într-o scrisoare către American Oversight, unul dintre grupurile care au solicitat înregistrări de la Arhive, agenția a scris că a localizat 309 pagini de înregistrări legate de corespondența cu reprezentanții lui Trump până la 31 martie 2022. Arhivele au publicat 11 pagini și au reținut 298 de pagini, inclusiv 295 de pagini despre care agenția a spus că au fost reținute din cauza unei potențiale interferențe cu aplicarea legii.
Arhivele au identificat, de asemenea, 1.303 pagini de e-mailuri între oficiali ai Arhivelor și alte entități, cum ar fi birouri ale Congresului. Agenția a publicat 54 de pagini din acest fond, inclusiv corespondența cu Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților, în timp ce a reținut 1.249 de pagini, invocând propriile deliberări și 1.073 de pagini din cauza aplicării legii.
Arhivele Naționale declaraseră anterior că cel puțin 15 cutii de documente ale Casei Albe au fost recuperate din complexul Mar-a-Lago al lui Trump în ianuarie – inclusiv unele clasificate. Iar în cadrul percheziției din 8 august, FBI a recuperat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele materiale marcate ca fiind „top secret/SCI” – unul dintre cele mai înalte niveluri de clasificare.
La scurt timp după ce acel lot de documente a fost recuperat, Trump l-a instruit pe unul dintre avocații săi să spună agenției că toate materialele pe care le ceruseră au fost returnate de la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, potrivit mai multor surse familiare cu această chestiune.
Fostul avocat al Trump Organization, Alex Cannon, a lucrat cu reprezentanții Arhivelor încă din 2021 pentru a facilita returnarea documentelor care fuseseră duse la reședința din Florida a lui Trump la finalul președinției sale.
Pentru că Cannon era stabilit la New York și asista de la distanță în chestiunea dosarelor, nu era sigur că Arhivele primiseră tot ce se afla în posesia lui Trump și astfel a refuzat cererea fostului președinte, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Trump i-a spus lui Cannon să nu se implice mai departe, au precizat sursele.
Washington Post a relatat prima oară despre refuzul lui Cannon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii