G4Media.ro

Ariane 6: Succes al unui test crucial, înainte de primul zbor

Sursa foto: Twitter / ArianeGroup

Ariane 6: Succes al unui test crucial, înainte de primul zbor

Racheta europeană Ariane 6 a fost supusă joi la Kourou, în Guyana Franceză, la o repetiție generală „la scară mare” înaintea zborului său inaugural programat pentru 2024, cu aprinderea cu succes a motorului Vulcain 2.1, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Testul de lansare de lungă durată a lansatorului Ariane 6 pe rampa sa de lansare de la Centrul Spațial din Guyana a fost un succes”, a declarat ArianeGroup, producătorul Ariane 6, într-un comunicat în urma testului.

Aprinderea motorului Vulcain 2.1, care a durat aproximativ opt minute, „a validat întreaga fază de zbor a etajului principal al Ariane 6 prin simularea unei secvențe complete de lansare”, potrivit ArianeGroup.

Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), a declarat: „Echipele au finalizat acum fiecare etapă de zbor a lansatorului fără ca acesta să părăsească Pământul.

Această etapă, descrisă ca fiind crucială, „ne aduce cu un pas mai aproape de zborul inaugural al Ariane 6”, a declarat președintele executiv al ArianeGroup, Martin Sion.

Mai rămân de efectuat teste suplimentare înainte de primul zbor, în special pentru a „demonstra toleranța la defecțiuni”, a adăugat el.

Cu toate acestea, rezultatele complete ale testului de joi vor fi publicate abia pe 30 noiembrie, după ce vor fi analizați toți parametrii. „Întrebarea fundamentală va fi dacă trebuie să repetăm testul”, a declarat pentru AFP Domenico Resta, șeful departamentului de inginerie a sistemului de lansare Ariane 6 din cadrul ESA.

Aprinderea motorului Vulcain 2.1 a început în jurul orei 21.30, ora Parisului (17.30, ora Kourou), cu câteva minute de întârziere din cauza unei „ușoare” anomalii care a fost corectată de echipele de la fața locului, a precizat ESA.

Considerată o etapă majoră în campania de lansare a Ariane 6, succesul acestui test este o condiție prealabilă pentru stabilirea datei lansării inaugurale a lansatorului, prevăzută pentru 2024.

Testul a fost programat inițial pentru 3 octombrie, dar a trebuit să fie amânat după ce a fost detectată o anomalie în circuitul hidraulic al sistemului care controlează orientarea duzei motorului etajului principal.

Programat inițial pentru 2020, primul zbor al Ariane 6, conceput pentru a concura cu lansatorul american Space X, a fost amânat de mai multe ori din cauza pandemiei Covid-19 și a dificultăților de dezvoltare.

Ariane 6 va înlocui nava de lucru Ariane 5, care a fost retrasă în iulie anul trecut, după 27 de ani de serviciu și peste 100 de lansări de succes.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...