G4Media.ro

Ariile naturale deteriorate vor fi inventariate și reabilitate cu bani din PNRR,…

Foto: Barză neagră în Botoșani - sursa Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate

Ariile naturale deteriorate vor fi inventariate și reabilitate cu bani din PNRR, susține ministrul Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o marţi cu Virginijus Sinkevicius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane şi pescuit, că, până la sfârşitul acestui an, împreună cu Comisia Europeană şi ONG-uri, va fi întocmită o listă a zonelor deteriorate din ariile naturale pentru a fi reabilitate, folosind banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Am început discuţiile cu pădurile, cu exploatarea ilegală şi tăierile ilegale, pe care România le va opri prin măsurile luate în 2021 şi 2022, în acest sens. A fost o discuţie detaliată, aplicată, despre toate măsurile pe care le-am luat pentru a proteja pădurile din reţeaua Natura 2000, din parcurile naturale şi din parcurile naţionale. Am prezentat un studiu de caz din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, am făcut o analiză detaliată cu privire la deteriorarea anumitor zone şi am agreat un calendar în care vom extinde aceste abordări la nivel naţional. Totodată, vom analiza la nivel naţional toate deteriorările de arii naturale, iar până la sfârşitul anului vom face împreună cu Comisia şi ONG-urile o listă de zone deteriorate pentru a le reabilita folosind banii din PNRR. Avem pregătită măsura de împădurire şi, astfel, putem să prioritizăm refacerea acestor arii naturale”, a spus Tanczos, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Un alt subiect al discuţiei despre păduri s-a referit la dezvoltarea sistemului informatic SUMAL şi integrarea acestuia cu monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare şi a camerelor video, despre care oficialul român a menţionat: „Mi-am luat angajamentul ferm că vom folosi sumele prevăzute în PNRR pentru a extinde aceste capacităţi de prevenţie şi reacţie în SUMAL, prin imagini satelitare şi camere video, care vor fi instalate în zone de risc”.

La rândul său, comisarul european Virginijus Sinkevicius a apreciat progresele realizate de România în ceea ce priveşte consolidarea capacităţii instituţionale şi a modificărilor legislative finalizate sau în curs de finalizare şi a solicitat eforturi suplimentare pentru a respecta termenele agreate cu structurile Comisiei.

Potrivit sursei citate, la finalul discuţiei despre păduri, cei doi oficiali au agreat un calendar de implementare până la finalul acestui an. „Sunt convins că acest dialog ajută foarte mult în înţelegerea fenomenului, înţelegerea paşilor şi agrearea unui calendar comun, prin care să arătăm Comisiei că suportul politic este foarte puternic în acest domeniu şi că România nu va face nici un pas înapoi în ceea ce priveşte oprirea tăierilor ilegale”, a afirmat ministrul Barna Tanczos.

Totodată, au fost abordate şi stadiile celorlalte proceduri de infringement care vizează România, printre care închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, calitatea aerului din marile aglomerări urbane, dezvoltarea reţelelor de apă şi apă uzată, precum şi managementul riscului la inundaţii.

„Participanţii au convenit ca specialiştii din cadrul MMAP şi altor structuri ale administraţiei din România să lucreze îndeaproape cu serviciile Comisiei Europene, pe fiecare speţă în parte, astfel încât termenele asumate să poată fi respectate. De asemenea, în cazul procedurilor cu o componentă investiţională majoră, au fost identificate sursele de finanţare pentru începerea lucrărilor şi a fost agreată intenţia de a identifica fonduri suplimentare, la nivel naţional şi european”, precizează MMAP.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a avut marţi o întâlnire de lucru cu Virginijus Sinkevicius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane şi pescuit.

La întâlnirea care a avut loc la sediul MMAP au participat secretarii de stat Sorin Ionuţ Banciu şi Robert Szep, alături de reprezentanţii Federaţiei „Coaliţia Natura 2000”.

sursa: Agerpres.ro, Foto: Barză neagră în Botoșani – sursa Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bla, bla, bla…….. bla, bla!

  2. E buna politica asta? Ii lasam sa taie, sa fure, sa dea foc, sa distruga , nu pedepsim pe nimeni si apoi luam bani din PNRR ca sa refacem ariile protejate. Nu era mai bine sa le pastram si sa folosim banii pentru imbunatatirea infrastructurii, pentru scoli, educatie, sanatate, spitale ?