Arma apocaliptică Belgorod. Rusia a lansat un nou tip de submarin nuclear, care urmează să fie dotat cu drone nucleare submarine de tip Poseidon
Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat la lansarea unui nou tip de submarin, care urmează să fie echipat cu viitoare drone submarine nucleare – o armă apocaliptică ce poate provoca un tsunami devastator, relatează The Associated Press, citat de News.ro
Putin a asistat marţi, în cadrul unei vizite la şantierul naval militar de la Sankt Petersburg, la lansarea submarinului nuclear Belgorod, la fabrica Sevmaş din Severodvinsk, în nord-vestul Rusiei, printr-o teleconferinţă.
Marina rusă a anunţat că submarinul, care urmează să fie dotat cu drone de tip Poseidon, urmează să intre în serviciu anul viitor.
Poseidon poate ţinti zone de coastă cu o armă nucleară puternică şi să provoace un tsunami devastator.
Putin a anunţat că testele dronei au fost efectuate cu succes.
Liderul de la Kremlin a vorbit pentru prima oară despre drona cu propulsie nucleară – într-o panoplie de arme noi – într-un discurs adresat naţiunii, anul trecut.
El ameninţa atunci că aceste arme vor face inutilizabile sistemele apărării antirachetă ale Statelor Unite.
Denumit ‘monstrul marin’ de presa occidentală, submarinul ‘Belgorod’ K-329 încă nu este în totalitate finalizat şi urmează să fie supus unei serii de teste, scrie și Agerpres.
Conform tradiţiei, în timpul ceremoniei de lansare, căpitanul de rangul I, Anton Alehin, viitorul căpitan al navei, a spart o sticlă de şampanie de bordul submarinului.
‘În decurs de doi ani, submarinul şi dronele Poseidon vor fi testate împreună. La orizontul 2020-2021, este planificat ca întregul sistem să intre în dotarea marinei ruse’, a declarat pentru agenţia de presă oficială RIA Novosti o sursă bine informată, sub rezerva anonimatului.
K-329 ‘Belgorod’ este singurul submarin din proiectul rusesc 09852, destinat să transporte drone submersibile ‘Poseidon’, ce vor fi înzestrate cu arme convenţionale şi nucleare, putând să le transporte la mare adâncime, cu viteză mare. ‘Belgorod’ a fost conceput pe baza proiectului modernizat de submarine din clasa 949A Antei (Oscar II, conform codului NATO). Caracteristicile sale tehnice sunt păstrate în secret.
‘Belgorod’ va deveni cel mai mare submarin din componenţa marinei ruse, potrivit Gazeta.ru: deplasamentul – aproape 24.000 de tone, lungimea – 184 m, iar lăţimea – 18,2 m. După dimensiunile sale, acesta depăşeşte chiar şi crucişătoarele strategice ale proiectului 955A Borei-A (lungime – 170 m, lăţime – 13,5 m), celelalte caracteristici tehnice fiind secretizate.
Potrivit unor experţi, ceea ce încearcă să prezinte Moscova ca ‘tehnologie de vârf’ este de fapt un proiect de submersibil care amintea iniţial de submarinul nuclear Kursk (K-141, clasa Oscar), care s-a scufundat în august 2000 cu 118 marinari la bord în timpul unui exerciţiu în Marea Barents.
Construcţia submarinului prezentat cu emfază de media de stat ruse a început la ‘Sevmaş’ la 24 iulie 1992, iar din 2012 proiectul a fost revizuit, procedându-se la lucrări de adaptare pentru a putea transporta vehicule submarine fără echipaj.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat pentru prima oară că Rusia dezvoltă drone submersibile care transportă arme nucleare în martie 2018, în timpul prezentării mesajului său anual către parlament. Potrivit şefului statului, aceste dispozitive pot lovi portavioane, fortificaţii de coastă, fiind deosebit de periculoase pentru infrastructurile de coastă.
Dronele submarine ‘Poseidon’, botezate de media occidentale ‘armele Apocalipsei’, sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră. În plus, drona este capabilă de manevrare, schimbându-şi direcţia şi adâncimea.
Ministerul Apărării rus a publicat o înregistrare video cu testarea dronelor ‘Poseidon’ în februarie, în care se vede drona-torpilă în momentul pregătirii ei pentru lansare şi imersiunea ei în apă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat pentru prima oară că Rusia dezvoltă drone submersibile care transportă arme nucleare în martie 2018, în timpul prezentării mesajului său anual către parlament. Potrivit şefului statului, aceste dispozitive pot lovi portavioane, fortificaţii de coastă, fiind deosebit de periculoase pentru infrastructurile de coastă.
Sursa: News.ro, Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii