Arma secretă a lui Putin care îi sperie pe americani: Satelitul Cosmos-2553, arma nucleară lansată în 2022 pentru distrugerea altor sateliți / „Este criza rachetelor din Cuba transportată în spațiu”
Cu 19 zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadezeUcraina în februarie 2022, Rusia a lansat în spațiu un nou satelit experimental numit Cosmos-2553. Doi ani mai târziu, surse de spionaj americane l-au descris ca fiind prototipul unei arme nucleare anti-satelit capabile să amenințe securitatea SUA și să modifice echilibrele mondiale: arma secretă a Kremlinului despre care se vorbește la Washington cu îngrijorare crescândă de câteva luni, relatează La Repubblica.
„Aceasta este criza rachetelor din Cuba transportată în spațiu”, comentează Mike Turner, congresmanul republican care prezidează Comisia de informații a Camerei Reprezentanților din SUA.
Citând oficiali anonimi ai administrației Biden, Wall Street Journal este ziarul care dezvăluie când a avut loc lansarea prototipului spațial și potențialul său.
Cosmos-2553 nu este deja înarmat cu un dispozitiv nuclear, dar, potrivit unor surse americane, el face parte dintr-un program secret rusesc cu acest obiectiv. Odată echipat cu un focos atomic, satelitul ar avea capacitatea de a distruge sute de sateliți care se învârt în jurul Pământului cu o explozie nucleară, punând la pământ rețele de comunicații militare și civile cruciale. În scenariul unui conflict neconvențional între America și Rusia, o astfel de armă ar oferi Moscovei un avantaj decisiv.
Primele informații despre existența unui satelit experimental rusesc destinat să lupte în „războiul stelelor” au circulat în februarie anul trecut, când congresmanul Turner a făcut o declarație misterioasă despre o „amenințare gravă la adresa securității naționale a SUA ” nespecificată, îndemnându-l pe președintele Biden să declasifice informațiile în acest sens. Ulterior, Casa Albă a confirmat public faptul că Rusia urmărește o „capacitate antisatelit îngrijorătoare”.
La rândul său, Putin a negat ulterior orice intenție în acest sens, declarând că Rusia s-a opus întotdeauna și rămâne „categoric împotriva instalării de arme nucleare în spațiu”.
În anii 1980, când, în timpul președinției lui Ronald Reagan, SUA au dezvoltat planuri de instalare în spațiu a unui ‘scut spațial’ capabil să oprească un eventual atac rusesc cu rachete intercontinentale, Moscova a denunțat acest lucru ca fiind o destabilizare periculoasă. Planul, a cărui fezabilitate a rămas de verificat, a fost ulterior abandonat. Acum, eticheta’Războiul Stelelor’, revine în actualitate, cu Moscova în rolul de potențial destabilizator.
Potrivit Kremlinului, satelitul lansat în februarie 2022 are doar scopuri de cercetare științifică. Experții americani notează însă că acesta se află pe o orbită neobișnuită, nefolosită de alte nave spațiale și nu suficient de înaltă pentru a permite experimentele științifice citate de Moscova. Indiscrețiile preluate de ziarul Wall Street indică faptul că, dacă ar fi înarmat cu un focos atomic, un satelit precum Cosmos-2553 ar putea distruge numeroșii sateliți care orbitează în jurul Pământului la altitudine joasă – o zonă în care companiile private și guvernamentale americane au mai mulți sateliți decât orice altă națiune.
În prezent, SUA au 6.700 de sateliți pe această orbită terestră, în timp ce China are 780, iar Rusia 149. Unii dintre acești sateliți americani au oferit asistență cheie Ucrainei în războiul de rezistență la invazia rusă.
O explozie nucleară lansată de pe un satelit al Moscovei ar putea provoca o pană de curent în comunicațiile și supravegherea occidentală, făcând imposibilă operarea pe orbita respectivă pentru mai mult de un an, cu consecințe catastrofale în cazul unui conflict între cele două superputeri.
Acesta este motivul pentru care congresmanul Turner evocă „criza din Cuba”: când, în 1962, URSS, statul precursor al Rusiei de astăzi, a amplasat în secret rachete nucleare pe insula aliată la 60 de kilometri de coasta americană. Acesta a fost cel mai aproape de cel de-al treilea război mondial pe care l-a avut lumea. Provocarea s-a încheiat cu retragerea rachetelor sovietice din Cuba, dar numai în fața unei blocade navale a insulei ordonate de președintele Kennedy.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii