G4Media.ro

Armata americană efectuează un test de lansare a unor experimente hipersonice pentru…

Sursa foto: Boeing/airforce-technology.com

Armata americană efectuează un test de lansare a unor experimente hipersonice pentru dezvoltarea de arme

Armata americană a efectuat miercuri un test de lansare cu succes a unei rachete cu experimente pentru dezvoltarea armelor hipersonice, la Wallops Flight Test Facility din Virginia, potrivit CNN.

Racheta a transportat 11 experimente diferite, concepute pentru a testa și colecta date pentru cercetarea armelor hipersonice, în sprijinul programului comun al armatei și marinei, a declarat Marina.

Acesta a fost cel de-al doilea test efectuat în cadrul programului axat pe dezvoltarea capacităților hipersonice atât pe mare, cât și pe uscat. Primul test a fost efectuat în octombrie 2021.

În cadrul acestui test, o rachetă de sondare a fost lansată de pe rampa de lansare, efectuându-se diferite experimente pentru a aduna date și a colecta informații despre componentele rachetelor hipersonice, inclusiv materiale rezistente la căldură și electronice de înaltă performanță.

„Lansarea de astăzi a decurs extrem de bine”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe, director al programelor de sisteme strategice care a supervizat testul. „De fapt, tocmai am terminat de analizat principalele elemente observabile și fiecare dintre datele pe care am vrut să le colectăm – cel puțin preliminar – au arătat că am colectat toate datele respective.”

O a doua rachetă este programată să fie lansată joi și va efectua alte 13 experimente menite să ofere informații legate de dezvoltarea armelor hipersonice, a precizat Marina.

Datele colectate în urma acestor teste vor ajuta la dezvoltarea sistemului hipersonic Conventional Prompt Strike al Marinei și a armei hipersonice cu rază lungă de acțiune a armatei. Cele două programe vor folosi ambele un proiectil transportat pe o rachetă de propulsie care se deplasează spre țintă cu viteze mai mari de Mach 5.

Armele hipersonice se deplasează la viteze mai mari de Mach 5, adică la aproximativ 4.000 de mile pe oră (peste 6000 km/h), ceea ce le face greu de detectat și interceptat la timp. Rachetele pot, de asemenea, să manevreze și să varieze altitudinea, ceea ce le permite să se sustragă sistemelor de apărare antirachetă.

Pentagonul a făcut din dezvoltarea armelor hipersonice una dintre prioritățile sale principale după ce China a efectuat anul trecut lansări hipersonice de succes, iar Rusia a anunțat că a început să folosească rachete hipersonice în războiul său din Ucraina.

După ce China a testat o armă hipersonică în 2021, președintele Statului Major Reunit, generalul Mark Milley, a calificat testul drept „un eveniment tehnologic foarte important”, care reprezintă doar un element al capacităților militare ale Chinei.

„Capacitățile militare chineze sunt mult mai mari decât acel test unic”, a declarat Milley în octombrie 2021. „Ele se extind rapid în spațiu, în domeniul cibernetic și apoi în domeniile tradiționale de uscat, mare și aer”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. +1.
    Exact asta voiam sa zic și eu.

  2. vaicareala asta cum ca USA nu au arme hipersonice mi se pare de p.rost gust, la deveselu sunt interceptori rachete cu 18 mach alea ce sunt?