Armata israeliană şi-a relaxat regulile de angajare la începutul războiului din Gaza, dezvăluie New York Times
Armata israeliană şi-a relaxat regulile de angajare la începutul războiului din Gaza pentru a le permite comandanţilor să ordone atacuri asupra ţintelor în ciuda unui risc crescut de victime civile, a relatat joi cotidianul New York Times, citat de Reuters.
Imediat după atacul de la 7 octombrie 2023 asupra Israelului de către grupuri de bărbaţi înarmaţi conduse de Hamas, armata le-a acordat ofiţerilor de rang mediu autoritatea de a lovi o gamă largă de ţinte militare unde riscau să fie ucişi până la 20 de civili, a precizat publicaţia.
Ordinul însemna, de exemplu, că armata putea viza militanţi de rând în timp ce sunt acasă înconjuraţi de rude şi vecini, în loc doar de situaţiile când sunt singuri afară, a adăugat New York Times.
Articolul se bazează pe interviuri cu peste 100 de soldaţi şi oficiali, inclusiv peste 25 de persoane care au ajutat la selectarea şi verificarea ţintelor.
Armata israeliană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
New York Times a relatat că armata a recunoscut că regulile de angajare s-au schimbat după 7 octombrie, dar a spus că forţele sale au „folosit în mod constant mijloace şi metode care aderă la normele juridice”.
Atacul condus de Hamas asupra comunităţilor din jurul Fâşiei Gaza la 7 octombrie 2023 a ucis 1.200 de persoane şi a dus la luarea a peste 250 de ostatici în Gaza, conform bilanţurilor israeliene.
Campania terestră şi aeriană de răspuns a Israelului a ucis a peste 45.000 de persoane şi a rănit peste 107.000, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, a strămutat majoritatea populaţiei de 2,3 milioane de locuitori şi a devastat o mare parte din această enclavă de coastă.
Pe lângă creşterea numărului de victime civile care ar putea fi riscate într-un singur atac, New York Times a precizat că armata a eliminat o limită a numărului cumulat de civili pe care loviturile sale i-ar putea pune în pericol în fiecare zi.
În câteva ocazii, înaltul comandament militar a aprobat lovituri despre care ştia că vor pune în pericol până la 100 de vieţi în rândul civililor, a precizat cotidianul.
Armata „s-a bazat adesea pe un model statistic rudimentar pentru a evalua riscul de vătămare în rândul civililor”, în principal pe baza estimărilor utilizării telefoanelor mobile, şi mai puţin pe supravegherea extinsă a unei singure clădiri.
Din noiembrie 2023, regulile au fost înăsprite, inclusiv prin înjumătăţirea numărului de victime civile care ar putea fi puse în pericol în atacurile asupra ţintelor de joasă altitudine, a adăugat publicaţia, precizând că regulile au rămas totuşi mult mai permisive decât înainte de război.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.