G4Media.ro

Armata israeliană știa de planul Hamas de a răpi 250 de persoane,…

Sursa foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Armata israeliană știa de planul Hamas de a răpi 250 de persoane, înainte de atacul din 7 octombrie, arată un raport

Armata israeliană avea informații precise despre intențiile Hamas, dar din cauza concepțiilor dominante în cadrul instituțiilor de securitate și a unei posibile neglijențe din partea oficialilor, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare. Un document apărut recent a dezvăluit că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și serviciile de informații aveau cunoștințe detaliate despre planul Hamas de a ataca Israelul și de a răpi 250 de persoane, cu câteva săptămâni înainte de masacrul din 7 octombrie, relatează The Jerusalem Post.

Documentul, care a fost elaborat în Divizia Gaza, a prezentat intențiile Hamas și era cunoscut de oficiali de top din serviciile de informații, potrivit unui raport al Kan News.

Documentul, intitulat „Antrenament detaliat pentru raiduri de la un capăt la altul”, a fost distribuit la 19 septembrie 2023 și a descris în detaliu seria de exerciții efectuate de unitățile de elită ale Hamas.
Aceste exerciții includeau raiduri asupra posturilor militare și asupra kibbutzurilor (comunități colective din Israel), răpirea de soldați și civili și menținerea ostaticilor odată ajunși în Fâșia Gaza.

Surse de securitate au declarat pentru Kan News că documentul era cunoscut de conducerea serviciilor de informații, cel puțin în Divizia Gaza.

Dezvăluirile documentului au venit în urma criticilor pe scară largă privind eșecul de a anticipa și de a preveni atacul din 7 octombrie, care s-a soldat cu un număr semnificativ de victime și ostatici.

Semnalele de avertizare nu au fost luate în considerare

Forțele de apărare israeliene au avut informații precise despre intențiile Hamas, dar din cauza concepțiilor predominante în cadrul instituțiilor de securitate și a unei posibile neglijențe din partea oficialilor de rang înalt, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare.

Raportul a mai detaliat faptul că oficialii israelieni din serviciile de informații au monitorizat exercițiul și au documentat pașii pe care Hamas intenționa să îi facă după ce ar fi pătruns pe teritoriul israelian și ar fi preluat posturi militare. Potrivit documentului, numărul estimat de ostatici era între 200 și 250 de persoane.

„Oficialii serviciilor de informații israeliene care au monitorizat exercițiul au detaliat în document următorii pași după ce au pătruns în Israel și au preluat posturile, stabilind că instrucțiunea este de a preda soldații capturați comandanților de companie. Numărul estimat de ostatici, se precizează în document, este între 200 și 250 de persoane”, a relatat Kan News.

Aceste informații, combinate cu o nouă și sofisticată barieră de securitate finalizată cu doi ani înainte de atac, se credea că ar fi făcut improbabil un astfel de asalt. Cu toate acestea, bariera a cedat în timpul atacului Hamas, evidențiind o omisiune semnificativă a serviciilor de informații și de securitate.

Se așteaptă ca echipa de investigație a Statului Major General să prezinte concluziile inițiale ale acestui eșec șefului Statului Major în următoarele săptămâni, în timp ce țara încearcă să înțeleagă cum a putut avea loc o astfel de breșă de securitate în ciuda faptului că avea cunoștințe detaliate în avans despre planurile inamicului.

Războiul dintre Israel și Hamas a început la 7 octombrie 2023, când Hamas a lansat un atac, mii de teroriști infiltrându-se pe la granița cu Gaza și luând peste 240 de ostatici în Fâșia Gaza.

În timpul masacrului, peste 1.200 de israelieni și cetățeni străini au fost uciși, inclusiv peste 350 de participanți la festivalul de muzică Re’im și sute de civili israelieni în comunitățile de la granița cu Gaza.

120 de ostatici sunt încă în captivitate în Gaza.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu pot sa cred! E adevarata stirea?