„Armata nu are nimic”: noii recruți ruși se plâng că au primit lunete pentru arme de Airsoft și că trebuie să-și vopsească armele pentru a acoperi rugina
Când fratele ei recent mobilizat a sunat de pe front săptămâna trecută, Olesya Șișkanova a înregistrat apelul telefonic – și, odată cu acesta, o litanie de plângeri. „Nu ne-au dat absolut niciun echipament. Armata nu are nimic, a trebuit să ne cumpărăm singuri tot echipamentul”, s-a plâns Vladimir, în vârstă de 23 de ani, care a fost înrolat în cadrul mobilizării lui Vladimir Putin la începutul acestei luni, potrivit The Guardian.
„A trebuit chiar să-mi vopsesc arma pentru a acoperi rugina. Este un coșmar … În curând ne vor obliga să ne cumpărăm singuri grenadele”, a adăugat el în apelul pe care Șișkanova l-a încărcat pe pagina sa de pe site-ul rusesc de socializare VK.
It depends how much in working order their nukes are. So far Russia has proven it barely can handle storing Kalashnikov type rifles. Making it rust takes talent. And how well do they hit target. If they by accident end up nuking China, it indeed might be game over for Russia. pic.twitter.com/eR3HTA9SHz
— Slavic Libertarianism against Kremlintarianism (@SLibertarianism) October 11, 2022
Povestea lui Vladimir este departe de a fi unică. În întreaga țară, bărbații nou mobilizați cumpără de toate, de la lenjerie de corp termică la veste antiglonț, pe măsură ce apar tot mai multe dovezi că armata rusă insuficient aprovizionată nu a fost capabilă să le ofere nici măcar elementele de bază atunci când ajung pe front.
Pe Telegram, au apărut zeci de canale de discuții în care soțiile și surorile bărbaților mobilizați împărtășesc sfaturi despre unde să cumpere veste antiglonț și îmbrăcăminte pentru rudele lor înainte de a pleca să lupte în războiul lui Putin din Ucraina.
„De dimineața până seara, scanez internetul pentru a găsi oferte bune pentru băieții noștri”, a declarat Anastasia, membră a grupului „Help for Soldiers”, care are sediul în regiunea rusă Sverdlovsk, în apropiere de Munții Ural.
Anastasia a povestit că biroul local de recrutare din Sverdlovsk i-a „sfătuit cu tărie” pe noii soldați mobilizați să își aducă propriul echipament, în ciuda declarațiilor Ministerului Apărării potrivit cărora toți soldații mobilizați vor fi îmbrăcați și echipați.
Pentru unii ruși, lipsa echipamentelor de bază alimentează conștientizarea tot mai mare a faptului că armata lor, lăudată înainte de invazie ca fiind o forță de luptă de talie mondială, s-a dovedit a fi dureros de slab pregătită pentru război.
„Este destul de rău că oamenii noștri sunt luați de lângă noi”, a declarat Anastasia, o profesoară din Briansk, un oraș rusesc aflat la mai puțin de 160 de kilometri de granița cu Ucraina.
„Am fost nevoiți să ne cheltuim salariul lunar pe echipamentul soțului meu pentru ca măcar să aibă o șansă să se întoarcă. Sincer, este complet jenant. Este o mizerie”, a spus ea.
Cursa pentru bunuri a dus la penurie și la creșteri abrupte ale prețurilor în magazinele de îmbrăcăminte pentru activități în aer liber și pe piețele online care vând echipament militar.
Potrivit unui raport al publicației de afaceri Kommersant, prețurile pentru vestele antiglonț au crescut cu 500%, iar acum se vând cu până la 50.000 de ruble (710 lire sterline). Creșteri similare de preț au fost observate și în cazul căștilor și al echipamentului de bază pentru camping.
„Stocul nostru este gol. Sacii de dormit s-au epuizat la două zile după ce a fost anunțată mobilizarea”, a declarat Aleksei, proprietarul unui magazin de drumeții și activități în aer liber din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia.
„Avem doar câteva cizme de iarnă care zac pe aici și două corturi. Acest lucru nu ni s-a mai întâmplat până acum”.
Puținul echipament pe care armata îl eliberează soldaților nou mobilizați pare să fie învechit sau de-a dreptul inadecvat.
Într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, un soldat rus mobilizat se plânge că a primit veste antiglonț făcute pentru jocurile Airsoft, fără rezistență reală la gloanțe. În mod similar, Vladimir i-a spus surorii sale, la apelul său de pe linia frontului, că unitatea sa a primit lunete pentru arme Airsoft.
Airsoft vests and #Chinese helmets.
Bagatyrs have everything under control.
Way to go #Putin let’s see where made in China brings #Russia 👍 pic.twitter.com/smtePCF2wa
— Johan (@Helpful_Hand_SA) October 17, 2022
Chiar și înainte de impulsul de mobilizare al lui Putin, deficiențele militare ale armatei ruse – pe hârtie, a doua ca mărime din lume, cu un buget de aproximativ 58 de miliarde de lire sterline pe an – au fost expuse în mod dureros, deoarece Moscova nu a reușit să își atingă obiectivul de a prelua rapid controlul asupra Kievului.
După campania militară din 2008 a Rusiei în Georgia, Ministerul Apărării al țării, sub conducerea aliatului lui Putin, Serghei Șoigu, a încercat să modernizeze armata, cu scopul de a o transforma într-o forță sofisticată și modernă, garantând în același timp eradicarea corupției.
Dar, de când tancurile rusești au intrat în Ucraina, în 24 februarie, echipamentul său militar a apărut șubrezit sistematic, într-un grad care i-a surprins pe majoritatea analiștilor occidentali.
Într-o informare de duminică, Ministerul britanic al Apărării a declarat că „corupția endemică și logistica slabă” rămân o cauză a „performanțelor slabe” ale Rusiei în Ucraina. Ministerul a declarat că cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furniza rezerviștilor săi mobilizați era „aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată de trupele desfășurate anterior”.
„Nu sunt deloc surprins să văd dezastrul în care se află armata”, a declarat Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a părăsit armata rusă în 2020 și trăiește acum în SUA.
„Armata a fost întotdeauna profund coruptă, iar aceste probleme nu au fost niciodată abordate în mod corespunzător. Nu au cheltuit niciun ban pentru personal, în timp ce seniorii noștri se îmbogățeau”, a adăugat el.
Liderul opoziției Alexei Navalnîi și echipa sa de investigație au publicat o serie de dezvăluiri care leagă înalți oficiali din domeniul apărării de proprietăți scumpe și conturi bancare ascunse, inclusiv o investigație din 2015 privind un conac de 16 milioane de lire sterline care ar fi fost deținut de Șoigu. Alte date indică faptul că deturnarea de fonduri are loc în toate gradele armatei.
O investigație recentă realizată de BBC News Russian a arătat că, în ultimii opt ani, instanțele militare au pronunțat peste 550 de sentințe pentru furtul de îmbrăcăminte din stocurile armatei. În total, în aceeași perioadă, datele instanțelor au arătat că au fost deschise peste 12.000 de cazuri de corupție care au implicat furtul de echipament militar, unele cazuri având loc chiar și după ce Rusia a invadat Ucraina.
Amploarea mobilizării în masă a lui Putin a exacerbat acum unele dintre problemele deja existente, a declarat Pavel Luzin, un expert militar rus independent.
„Rusia pur și simplu nu era pregătită pentru o mobilizare de această amploare. Era condamnată să aibă probleme logistice”.
Luzin a explicat că, în ultimele două decenii, Kremlinul a încercat să își revizuiască armata, trecând de la o armată bazată pe conscripție la una care depinde de forțe profesioniste.
„Când a fost anunțată mobilizarea, nu a existat niciun mecanism pentru a o pune în aplicare efectiv”, a spus Luzin.
Problemele flagrante de echipament și logistică au devenit acum o problemă prea importantă pentru ca autoritățile să o ignore.
Miercuri, Valentina Matviyenko, un politician de rang înalt și membru al consiliului de securitate al lui Putin, a ordonat agențiilor antimonopol din țară să reglementeze prețurile de piață pentru echipamentele militare.
„Prețurile pentru articolele esențiale pentru recruții mobilizați au crescut vertiginos. Nu este clar de ce, pe ce bază”, a declarat Matviyenko.
La câteva ore după declarația lui Matviyenko, premierul rus, Mihail Mișușin, a cerut întreprinderilor să „crească rapid producția de echipamente și tehnologie” necesare pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii