G4Media.ro

Armata poloneză, afectată de o scurgere majoră de informații / Aproape 1,8…

Sursa: Unsplash.com

Armata poloneză, afectată de o scurgere majoră de informații / Aproape 1,8 milioane de fișiere de date au fost furate în Polonia și încărcate pe un server

Aproape 1,8 milioane de fișiere de date au fost furate în Polonia și încărcate la liber pe un server de internet, dezvăluie publicația spaniolă ABC, citată de Rador.

Dacă ar fi fost vorba despre videoclipuri cu pisici sau jocuri video, infracțiunea ar avea deja un impact economic considerabil pentru victima furtului, dar de această dată victima este Ministerul Apărării și furtul celor 1.757.390 de fișiere de date conține o radiografie detaliată a armatei poloneze, de la mecanismele și ordinele operaționale ale tancurilor sale Leopard 2 sau avioanelor de luptă F-16 până la rezervele stocate și disponibile de șuruburi și muniție.

Totul este meticulos documentat și numerotat. Toate acestea au fost făcute accesibile sub formă de documente online pentru orice parte interesată.

În ultimele luni, Polonia a fost în mod repetat victima unor atacuri cibernetice, dar nu a suferit încă o scurgere de date de această amploare.

Mai mulți politicieni din opoziție cer deja ministrului Apărării, Mariusz Blaszczak, să demisioneze. Dar este vorba despre un incident care nu numai că provoacă furori la Varșovia, ci poate avea efecte și în afara țării, deoarece Polonia este una dintre țările cheie NATO și asigură flancul estic al Alianței, care poate fi acum compromis.

Într-un interviu pentru ziarul polonez „Onet”, Piotr Pytel, fostul șef al contrainformațiilor poloneze, a recunoscut că este vorba despre „date strategice” de interes pentru serviciile ruse.

Onet a raportat vineri incidentul, dar datele au fost descărcate pe 9 ianuarie, probabil de la sediul Unității de Planificare Logistică de Sprijin a Armatei, din orașul Bydgoszcz, din nordul ţării, autoritatea responsabilă, printre altele, de achiziția de arme.

Publicația digitală citează mai multe surse ale Armatei. Una dintre ele, descrisă ca fiind un expert în securitate cibernetică, a putut confirma ulterior că pachetul de date a fost descărcat de mai multe ori din diferite țări, inclusiv Rusia și China.

Nu este încă posibil să se stabilească cu certitudine în ce măsură este vorba de spionaj sau dacă există o eroare umană în spate. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a confirmat că un angajat al autorității Bydgoszcz a încărcat probabil fișierele pe un server care nu a fost conceput în acest scop.

Autoritățile de securitate poloneze au declanșat o anchetă și nu vor oferi detalii în acest sens până când investigațiile nu vor progresa. Experții sunt însă surprinși că o cantitate atât de importantă de date nu are autorizație de manipulare dublă și este stocată într-un singur depozit, în loc să fie stocată în mai multe locuri.

Deocamdată, guvernul polonez încearcă să minimizeze problema. „Publicarea datelor nu reprezintă o amenințare la adresa securității statului sau a funcționalității forțelor armate poloneze”, a stabilit Ministerul Apărării într-un comunicat. Datele sunt, conform acelui document, un „catalog logistic incomplet”, care oricum era „disponibil în general”. Televiziunea de stat poloneză urmează această linie editorială și nu acordă o mare importanță scurgerii de date.

Onet este atacat pe rețelele de socializare pentru că și-a falsificat informațiile la ordinele companiei germane de media Axel Springer Media, joint venture care reunește Swiss Ringier AG și Axel Springer SE, de care aparține. Onet este calomniat ca fiind „jumătate german” pe aceleași rețele care acuză Germania că se amestecă în treburile interne cu scopul de a prejudicia guvernul polonez.

Vicepreședintele guvernului și liderul partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că încearcă să „impună un al patrulea Reich în Uniunea Europeană, sub forma unui stat centralist în care Berlinul ia toate deciziile”.

În fața protestului diplomatic german, el a clarificat că nu se referă la al treilea Reich nazist, ci la Sfântul Imperiu Roman Germanic. Jurnalistul Marcin Wyrwal, care a descoperit cazul, semnalează că „oricine vede aceste date ştie despre ce este vorba şi înțelege că este un scandal care ar putea afecta potenţial securitatea Poloniei şi care poate pune în pericol stategia NATO”.

Dacă se va dovedi că în spatele scurgerii de date se află Rusia, nu ar fi prima dată în zonă. În Estonia, hackerii ruși au paralizat site-urile web ale băncilor și agențiilor guvernamentale în 2007, după ce capitala Tallinn a anunțat că va muta un monument în cinstea soldaților sovietici din al Doilea Război Mondial din centrul orașului într-un cimitir.

În urmă cu patru ani, hackeri ruși au pătruns în conturile de e-mail ale membrilor Bundestag-ului german. În decembrie 2015, sursa de energie electrică a Ucrainei din vestul țării a fost spartă, lăsând peste 200.000 de oameni în întuneric ore întregi.

Și în ultimul an, mii de e-mailuri de la membri ai guvernului polonez au fost furate și publicate prin canalele Telegram. Hackerii din Belarus sunt, de asemenea, suspectați că se află în spatele celui mai recent atac cibernetic asupra Ucrainei. Potrivit unui raport Microsoft, Rusia este responsabilă de majoritatea atacurilor cibernetice lansate de actori statali, urmată de Coreea de Nord, Iran şi China.

Cel mai recent atac cibernetic asupra Ucrainei, precum şi actuala scurgere poloneză, survine într-un moment al relațiilor din ce în ce mai tensionate între Rusia și Occident. Faptul că Moscova a concentrat o sută de mii de militari la granița cu Ucraina reprezintă un motiv de mare îngrijorare pentru ucraineni, dar și pentru UE și Washington. În special, politicienii și experții polonezi cred că un atac rusesc este posibil în orice moment.

Sursa Foto: ABC/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Isi fac rusii de cap, acu putin timp a fost atacata Ucraina, acum Polonia 😀 Urmeaza Romania ?

    • Dar cand vor fi atacate si furate SERVERE din rusia, china, iran? Sau NATO nu are hackeri???