Armata Republicii Moldova va primi 40 de milioane de euro pentru modernizare de la UE. Transnistria, iritată de decizie, agită retorica anti-NATO
Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro pentru modernizarea armatei din partea Consiliul European, o măsură de asistență ce a fost luată în cadrul Instrumentului European pentru Pace și care echivalează cu alocările bugetare pe un zile al armatei Republicii Moldova.
„Ultimele măsuri de asistență sunt dovada angajamentului nostru față de consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Moldovei de a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.
Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament
Măsură adoptată de Consiliul European o va completa pe cea în valoare de șapte milioane de euro, adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.
Secretatul de stat în Ministerul Apărării, Valeriu Mija, a declarat miercuri seară la TVR Moldova că Republica Moldova va trece la un proces de modernizare.
„Noi nu ne înarmăm, noi modernizăm. Avem echipamente de tip sovietic, produse în anii 60-70, ele sunt specifice strategiilor din secolul XX, dar planul de modernizarea a Armatei Naţionale prevede până în anul 2030 reechiparea armatei”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării, Valeriu Mija.
Pe de altă parte, anunțul a stârnit reacții la Tiraspol, acolo unde pretinsul șef al diplomației transnistrene, Vitali Ignatiev, a spus că întărirea armatei Republicii Moldova este extrem de periculoasă.
„Conducerea Moldovei declară activ că este necesar să se militarizeze, să se modernizeze armata, cum o numesc ei. Împotriva cui să se modernizeze, împotriva României, cu care au deja patrule comune de frontieră? Există o bază legislativă, conform căreia pe teritoriul Moldovei să fie unități militare și de poliție ale oricăror state. De fapt, Moldova și-a deschis astăzi porțile NATO la nivel legislativ. Pentru Transnistria, aceasta este o amenințare evidentă”, a spus, joi, Ignatiev pentru canalul rus de televiziunea Rossyia 24.
De altfel, în ultimii 30 de ani, regiunea separatistă transnistreană, susținută de Moscova, a avut mereu un avantaj militar asupra armatei constituționale a Moldovei. Trupele paramilitare numără vreo 8.000 – 9.000 de oameni și au în dotare tehnică de luptă mai bună, moștenită de la fosta Armata a 14-a a Uniunii Sovietice. Acestora li se mai adaăugă și circa 1.700 de soldați ruși din „misiunea de pacificare” și cei care păzesc depozitul de muniții de la Cobasna. În contrapartidă, Republica Moldova are o armată de circa 6.000 de oameni, iar armata este mai slab dotată ca cea din stânga Nistrului.
Foto: militari moldoveni în timpul unui exercițiu militar. Sursa/Ministerul Aprărării Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii