G4Media.ro

FOTO Armata ucraineană acuză forțele ruse că au bombardat o școală din…

Sursa foto: Twitter / Anastasiia Lapatina

FOTO Armata ucraineană acuză forțele ruse că au bombardat o școală din regiunea Donețk cu bombe cu fosfor alb, puternic inflamabile / Cum funcționează bombele cu fosfor și de ce sunt interzise

Armata ucraineană a acuzat miercuri că forţele ruse au bombardat o şcoală la Avdiivka, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), utilizând muniţii cu fosfor alb puternic inflamabile, care au provocat un incendiu ce a mistuit întreaga clădire, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, citate de Agerpres.

Utilizarea muniţiilor cu fosfor alb este semnalată de către şeful administraţiei regionale militare din Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul său Telegram.

Bombele cu fosfor alb provoacă incendii care nu pot fi stinse cu apă, iar componentele sale la atingerea cu pielea umană încep să o „devoreze” până străbat osul.
Utilizarea acestui tip de muniţie în perimetrul localităţilor este interzisă din 1997 prin Convenţia de la Geneva.

„O altă instituţie de învăţământ, distrusă de ruşi în regiunea Doneţk – Şcoala nr.1 din Avdiivka”, susţine şeful administraţiei ucrainene din regiune Kirilenko. „Noaptea trecută, trupele ruse au efectuat bombardamente asupra unei şcoli cu muniţie cu fosfor alb interzise. Şcoala a ars în întregime. Din fericire, nu au fost înregistrate victime: în interiorul clădirii se afla doar personalul de pază, care a reuşit să se salveze”, precizează el.

Înainte de invazie, în această şcoală, din care a rămas o carcasă fumegândă, studiau circa 200 de copii, potrivit Ukrinform.

„În şcoală nu se afla niciun militar şi nici echipamente militare nu se aflau aici. Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă” în Ucraina, a subliniat Kirilenko.

Şeful administraţiei regionale militare a indicat că, din 24 februarie, când a început invazia, trupele ruse au avariat sau distrus 416 instituţii de învăţământ în regiunea Doneţk, inclusiv 181 de grădiniţe, 191 de şcoli, 23 de şcoli profesionale şi 21 de universităţi.

„Vom reconstrui totul, dar ruşii vor plăti un preţ mare” pentru aceasta, a adăugat responsabilul ucrainean.

Nu este prima oară când autorităţile ucrainene acuză forţele ruse de utilizarea muniţiilor cu fosfor alb în atacurile lor împotriva oraşelor din Ucraina. Mai devreme luna aceasta, Kievul a acuzat Rusia că a folosit bombe cu fosfor alb într-un atac asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov.

Citește și: Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombe cu fosfor alb. Este aceasta o crimă de război? Cum funcționează bomba cu fosfor și de ce este atât de periculoasă

O armă devastatoare

Potențialul distructiv al bombelor cu fosfor este extrem de mare. Fosforul alb este o substanță chimică asemănătoare cerei, adesea gălbuie sau incoloră, despre care experții spun că miroase a usturoi, potrivit CBS News.

Forma albă a substanței chimice este extrem de toxică și „cunoscută pentru severitatea rănilor pe care le provoacă”, conform informațiilor compilate de organizația Human Rights Watch.

Fosforul alb se aprinde la contactul cu oxigenul și este foarte solubil în grăsime, ceea ce înseamnă că provoacă arsuri grave pielii. „Dacă aterizează pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a afirmat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al forțelor de apărare chimică, biologică și nucleară ale Regatului Unit și ale NATO.

Munițiile – obuze de artilerie, bombe, rachete, mortare – care conțin fosfor alb funcționează în mod similar cu armele incendiare, așa cum sunt definite de Protocolul III la Convenția din 1980 privind anumite arme convenționale. Funcția principală a fosforului utilizat în muniții este de a arde, rapid și luminos. Este folosit în muniții incendiare de către armate din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, adesea pentru a ilumina ținte ca parte a munițiilor trasoare pe timp de noapte.

Fosforul alb este, de asemenea, folosit pentru a crea cortine de fum în timpul zilei, deoarece creează o cantitate imensă de fum atunci când arde.

Fosforul poate declanșa incendii cu ardere rapidă, care se răspândesc cu viteză pe suprafețe mari, de sute de kilometri pătrați, iar odată aprins, fosforul este extrem de greu de stins.

Toate aceste proprietăți îl fac extrem de periculos pentru civili. Substanța se lipește de multe suprafețe, inclusiv de piele și îmbrăcăminte. Fosforul provoacă arsuri „prin acțiunea flăcării, a căldurii sau a unei combinații a acestora, produsă de o reacție chimică a unei substanțe aruncată asupra țintei”.

Armele cu fosfor alb pot provoca daune în două moduri: arsuri și inhalare de vapori, pe lângă rănile directe cauzate de particulele din carcasa lor. Fosforul alb poate provoca arsuri profunde, până la și chiar prin os și se poate reaprinde după tratamentul inițial.

Sursa foto: Twitter / Anastasiia Lapatina

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. De ce nu au atacat rusii Romania cand eram eu la scoala! Am visat toata copilaria ca pateste ceva scoala si n-a patit nimic, tot aceiasi profesori bolsevici, tot aceeasi cladire anosta in fiecare zi etc

    • Si tot aceiasi pionieri insufletiti ca dvs, recunoasteti ca purtati cu mandrie cravata rosie si cantati cel mai tare imnul. Dvs sunteti aidoma parintilor sau bunicilor dvs, si ei asteptau si visau. Ei pe americani, alde dvs pe rusi. Diferenta e ca americanii au venit pana la urma, rusii n-or sa mai vina nicioadata. Slava Domnului si Slava Ucrainei!

    • Halesti actoria ieftina a lui Zele, este? Daca si Zele a iesit presedinte cum a iesit „Castigatoare” formatia ucraineana la Eurocringe, ce te faci?

    • Chiar asa a iesit, cu votul oamenilor, pentru ca si Ucraina a castigat Eurovisionul cu votul telespectatorilor din toata Europa, nu cu votul juriilor. Vedeti ca nu sunteti bine informat, pentru ca haliti numai propaganda ieftina, de la sovietici? Ce mai faceti acum?

  2. Să ne spună și câți mercenari plătiți cu bani mulți se ascundeau acolo

    • Scrie, la al patrulea paragraf, sau ati obosit si n-ati ajuns pana acolo? Circa 200 mercenari, cu varste de pana la 18 ani. Platiti cu alocatiii, din banii statului, probabil.

    • @Draggy
      iar la începutul pasajului pe care îl citezi scrie „înainte de invazie”, dar na, stai liniștit că nu am așteptări de la un spălat pe creier ca tine. Mai bine fugi să vezi dacă nu e ascuns un spion rus sub patul ăla pe care încă nu ți l-a făcut mumă-ta, că a plecat dis de dimineață la serviciu ca să poată pune pe masă o bucată de pâine unei putori ca tine.

  3. N-am fost niciodata de partea rusilor, dar o astfel de acuzatie are nevoie de ceva mai multe probe decat poze cu o scoala arsa. Scoala ar fi aratat fix la fel daca ar fi luat foc accidental. Plus ca ce sens are sa folosesti fosfor impotriva unei cladiri? (Nu ca ce fac rusii are prea mult sens oricum)

    • De acord cu dvs, dar vedeti ca v-ati raspuns singur la intrebare? Asa e. S-o luam si altfel: daca tot e o acuzatie nefondata si o folosesc ca sa ii discrediteze pe rusi, ca si cum ar mai fi nevoie de asta, de ce nu au facut aceste acuzatii pana acum? Poate pentru ca pana acum, chiar nu s-a intamplat, deci sunt toate sansele ca acum informatia sa fie adevarata? Ca daca ucrainenii sunt niste mincinosi, de ce au asteptat doua luni?

    • @Draggy Remarca mea nu era la adresa partii ucrainene. Era mai mult o observatie legata de calitatea jurnalismului. Sau de lipsa calitatii, in cazul de fata.

  4. motzule nu te-ai saturat de lins boashe bolsevice?