G4Media.ro

Armenia și Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a războiului în…

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Armenia și Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a războiului în Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte, relatează AFP, citată de Agerpres.

”La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Potrivit lui, beligeranţii îşi păstrează în baza acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT, ”poziţiile pe care le ocupă”.

Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat o ”capitulare” a Armeniei.

”Am spus că îi vom alunga pe (armeni) de pe pământul nostru ca pe nişte câini şi am făcut-o”, a afirmat preşedintele azer, calificându-l pe premierul armean drept ”laş” pentru că nu a semnat declaraţia comună în faţa camerelor.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a spus anterior că ”a semnat o declaraţie cu preşedinţii Rusiei şi Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabah”. El a calificat această iniţiativă drept ”incredibil de dureroasă pentru mine şi poporul nostru”.

„Am luat această decizie (de a semna acordul) după o analiză aprofundată a situaţiei militare”, a scris de asemenea Pashinyan pe Facebook, referindu-se la ofensiva forţelor azere.

La scurt timp după anunţarea acordului, mii de manifestanţi furioşi s-au adunat în faţa sediului guvernului armean şi sute dintre ei au ajuns în incintă, spărgând ferestre şi jefuind birouri, inclusiv o sală de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.

”Nikol este un trădător”, au scandat manifestanţii.

Separatiştii armeni şi forţele azere se luptă de la sfârşitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi din 27 septembrie, potrivit unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu a anunţat niciodată pierderi militare.

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ar fi fost frumos daca in articol aparea si care sunt noile granite ale Nagorno-Karabah. Banuiesc ca mare parte din enclava initiala a fost cucerita de Azerbaidjan, daca armenii considera decizia atat de dureroasa.

    • Pe hartie, zona din jurul NK a fost eliberata. NK in sine nu va fi recuperat. Era umilitor ca, sub pretextul mentinerii unui culoar, Armenia mai ocupase si din restul Azerbiageanului o arie cam cat NK de mare. In fine, viitorul e tot de partea azerilor, demografic si economic, deci nu e asta finalul.

      Culoarul va fi teoretic pazit de rusi. CInci ani, doua mii de rusi. Rusii erau deja in expectativa pe aproape, de vreme ce li s-a doborat un elicopter alaltaieri.

      Erdogan a zis ca e parte din pacificare, si ca va participa si armata turca la paza coridorului. Aliev a „confirmat” ca Turcia va fi parte din pace. In realitate, armistitiul nu e semnat de turci. Nu cred ca rusii vor tolera turcul asa de avansat catre granita rusa.

      Tagma umflatilor din Capitala s-a intors impotriva premierului armean, recent numit pe criterii Europa „Libera”. Pe Youtube poti vedea cum niste sute de barbati la fel de bine imbracati, tunsi, sportivi, ca romanache de la TVR in decembrie 1989 au distrus biroul premierului aruncandu-i pe jos continutul sertarelor, inclusiv pozele de familie.

      Pe Twitter am citit ca premierul armean s-a plans ca i s-au furat parfumurile din birou si permisul de conducere. Cam asta e preocuparea unui revolutionar portocaliu cand pierde un razboi cu mii de victime si mii de km2.

      Pe G4 nu am citit. Probabil sefii de la Washington nu au decis si transmis, sa stim si noi, cine e omul rau. EU citesc G4 pentru stiri din Romania, dar as vrea sa aflu daca Pasinian va primi repartitie si apartament pe strada aia din Washington unde locuiesc Adevaratul Presedinte al Bielorusiei, Adevaratul Rege al Tibetului etc