G4Media.ro

Arnaud Lagardère demisionează din funcția de director general al Grupului Lagardère, după…

Captura YouTube

Arnaud Lagardère demisionează din funcția de director general al Grupului Lagardère, după ce a fost pus sub acuzare

Arnaud Lagardère, șeful grupului cu același nume, a renunțat marți la mandatele sale executive, inclusiv la cel de director general, după ce a fost pus sub acuzare în cadrul unor anchete privind finanțarea cheltuielilor personale de către companiile sale, a anunțat compania, citată de AFP.

„Domnul Arnaud Lagardère contestă ordinul și va face apel împotriva acestuia, dar acesta îl obligă totuși să demisioneze din funcțiile sale executive în cadrul grupului”, a precizat Lagardère într-un comunicat.

Arnaud Lagardère este suspectat că a apelat la conturile companiilor sale pentru a-și finanța stilul de viață și cheltuielile personale timp de mai mulți ani și a fost pus sub acuzare luni pentru „diseminarea de informații false sau înșelătoare, cumpărare de voturi, abuz de bunuri corporative și abuz de putere, precum și nedeclararea conturilor”, a declarat o sursă judiciară. „El a fost plasat sub control judiciar cu interdicție de administrare și cu obligația de a depune o garanție de 200.000 de euro”, a adăugat aceasta, potrivit Le Figaro.

Omul de afaceri în vârstă de 63 de ani a sosit luni la tribunal puțin după ora 9.00, împreună cu avocatul său, Sébastien Schapira. El a fost interogat în cadrul unei anchete judiciare deschise de Parchetul Național Financiar (PNF) în aprilie 2021, pe baza unei plângeri a fondului Amber Capital, a unei alerte a Autorité des Marchés Financiers (AMF) și a unei alerte a Haut Conseil du Commissariat aux Comptes (H3C, în prezent Haute Autorité de l’Audit, H2A), potrivit unei surse judiciare.

„O situație financiară delicată”

Arnaud Lagardère, care a moștenit imperiul construit de tatăl său, Jean-Luc Lagardère, la moartea acestuia, în 2003, este suspectat că „și-a finanțat stilul de viață și cheltuielile personale, apelând la fondurile societăților Lagardère SAS și Lagardère” (LCM), a detaliat sursa judiciară. Timp de mai mulți ani, aceste societăți „ar fi plătit cheltuieli legate de imobilele pe care le ocupa, precum și o creanță de moștenire și numeroase avansuri în cont curent”, a adăugat aceasta.

În noiembrie 2019, La Lettre (fosta Letter A) dezvăluise că Arnaud Lagardère refuza să publice conturile holdingului său personal, Lagardère Capital & Management (LCM), pentru a nu „face publică situația sa financiară personală, în special nivelul de îndatorare”.

Anomalii semnificative

Fostul director general adjunct, Pierre Leroy, un pilon al grupului, a fost pus sub acuzare la 10 aprilie pentru „cumpărare de voturi, complicitate la deturnare de active corporative și prezentare de conturi anuale inexacte”, a precizat sursa judiciară. Contactată de AFP, avocata sa, Céline Lasek, a refuzat să comenteze. Doi auditori au fost inculpați în martie pentru complicitate la deturnare de active corporative.

Jandarmeria comisariatului de conturi a lansat o anchetă la sfârșitul anului 2019 și a descoperit fluxuri financiare neregulamentare în valoare de 202 milioane de euro între 2014 și 2018, dintre care 42 de milioane de euro în conturi curente debitoare la două societăți imobiliare necomerciale (SCI), 32 de milioane de euro în creanțe succesorale și 6 milioane de euro în conturi curente debitoare la Arnaud Lagardère. În deceniul care a urmat decesului lui Jean-Luc Lagardère, moștenitorul său s-a îndatorat, a cedat divizia aerospațială EADS și a vândut mai multe instituții media.

În 2021, el a renunțat la societatea în comandită pe acțiuni, un statut creat de tatăl său care le-a permis succesiv celor doi să conducă grupul Lagardère cu mai puțin de 10% din capital, precipitând dezmembrarea imperiului familiei. În noiembrie 2023, familia Bolloré și gigantul său media și editorial Vivendi au preluat controlul asupra grupului Lagardère.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Una din cele mai corupte companii din UE