
Arta poate contribui la reamintirea relației speciale dintre SUA și Europa, spune directorul redeschiderii Frick Collection din New York
Capodoperele artei europene pot ajuta la estomparea fisurilor dintre vechea lume și noua lume? Este o speranță, spun oficialii de la Frick Collection din New York, care se redeschide luna viitoare, după o renovare de 220 de milioane de dolari (170 de milioane de lire sterline), care a durat cinci ani, notează The Guardian.
Axel Rüger, directorul muzeului, care a început cu o colecție de capodopere europene, inclusiv lucrări de Rembrandt și Vermeer, speră că arta sa ar putea fi un reminder al legăturilor dintre SUA și Europa, în aceste vremuri politice tulburi.
„Ne apropiem de o perioadă în care cultura și educația nu mai sunt văzute ca priorități”, a spus Xavier Salomon, directorul adjunct al Frick, într-o prezentare a muzeului renovat, săptămâna trecută. „Este o mare greșeală, după părerea mea, și sper că un loc ca acesta le va da oamenilor ocazia de a reflecta asupra rolului culturii în viața noastră.”
Reticența călătorilor europeni de a vizita SUA nu s-a reflectat încă în datele oficiale, așa cum s-a întâmplat în cazul vizitatorilor canadieni, dar Eric Dresin, secretarul general al Asociației Agențiilor de Turism și Tour Operatorilor din Europa, a declarat pentru New York Times, săptămâna trecută, că „timpuri turbulente” sunt așteptate.
Farmecul vechi al muzeului, actualizat de arhitecta Annabelle Selldorf, vine acum cu galerii suplimentare la etajul superior. Acesta include portretul Comtessei d’Haussonville de Ingres și pictura Lady Hamilton ca Natură din 1785 de George Romney, precum și panourile de perete ale lui François Boucher cu copii care se joacă.
„Toată colecția, în cele din urmă, provine din Europa”, a spus Rüger, care a fost instalat recent ca director al Frick, după ce a fost secretar al Royal Academy of Arts din Londra și curator al picturii olandeze la National Gallery din Londra.
Rüger remarcă faptul că Frick, un menonit din Pennsylvania care și-a făcut averea în domeniul oțelului, „a început să fie atras de arta engleză și estetica caselor de țară englezești. Nu a fost la fel de intenționat pe cât pare acum, dar americanii s-au uitat spre strămoșii lor, iar multe lucruri au venit din Europa.”
Muzeul se redeschide într-un context în care tarifele reciproce, deși nu vizează în mod specific arta, planează asupra unei piețe deja deprimată de ratele mari ale dobânzilor, inflație, instabilitate geopolitică și o schimbare a gusturilor. Comercianții globali sunt în acest weekend la Hong Kong, la Art Basel, sperând să atragă cumpărători din China și Asia înapoi pe o piață dominată de vânzările din SUA.
În același timp, administrația Trump amenință să reducă drastic finanțarea Institutului de Servicii pentru Muzee și Biblioteci, care furnizează fonduri pentru muzee și biblioteci din întreaga SUA. Keith Sonderling, directorul interimar al agenției, a declarat că intenționează să o orienteze spre promovarea „excepționalismului american” și cultivarea „dragostei de țară”.
Joia trecută, Trump a emis un ordin executiv – „Restaurarea Adevărului și Rațiunii în Istoria Americană” – promițând să elimine „narațiunile divizive” din muzeele Smithsonian și Grădina Zoologică Națională și să restaureze „monumentele, memorialele, statui, semne” care au fost îndepărtate în ultimii cinci ani. Un rezumat al ordinului a spus că va pune accent pe eliminarea „ideologiei anti-americane”.
În iunie, Frick va dezvălui „Scrisorile de Dragoste” ale lui Vermeer – „Amanta și Domnița” din colecția Frick și două împrumuturi, „Scrisoarea de dragoste” de la Rijksmuseum din Amsterdam și „Femeia care scrie o scrisoare, cu servitoarea sa” de la National Gallery of Ireland.
Salomon a spus că nimeni nu este sigur dacă doamnele scriu sau primesc scrisori de dragoste, dar temele scrierii de scrisori și schimbul epistolar în setările domestice din secolul 17 sunt, oricum, intacte. „Poate că sunt liste de cumpărături, cine știe?”
„Arta din trecut este întotdeauna relevantă și, pe măsură ce istoria se schimbă în jurul acestor lucruri, ele dobândesc o semnificație diferită”, a spus Salomon, făcând referire la „Călărețul polonez” de Rembrandt, din colecția Frick, care a dobândit titlul mult după ce a fost pictat. Aceasta a devenit un simbol al luptei pentru libertatea Poloniei și, mai recent, a fost împrumutată în Polonia, fiind un simbol al sprijinului pentru rezistența Ucrainei față de Rusia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.