G4Media.ro

Articolul zilei din presa locală. Feudalii: Cum au privatizat primarii satele și…

Articolul zilei din presa locală. Feudalii: Cum au privatizat primarii satele și comunele din județul Iași

Micile primării sunt sub jugul clanurilor: incompatibilitățile între soți sunt rezolvate prin artificii grosolane. Familiile conduc primării, Poliție, consilii locale și departamentele financiare, scrie Reporteris.ro. La Ţibăneşti, primarul Aurica Cobuz şi-a făcut soţul şef la Poliţia Locală, cu salariu de 1.000 de euro. Au făcut un artificiu, trecând Poliția în subordinea viceprimarului. La Mironeasa, viceprimarul şi primarul sunt soţ şi soţie. La Trifeşti, soţul este primar, soţia contabil-şef, dar spun că nu sunt incompatibili: actele le semnează altcineva. La Tătăruși, primarul a divorțat de formă de secretarul CL, iar la Grozești pe toți angajații îi cheamă Lupu.

Primarii comunelor fac orice le trece prin cap. La ordinea zilei este angajarea rudelor în instituţiile pe care le conduc. Cu ajutorul unor consilii locale favorabile, îşi fac membrii familiilor funcţionari, fără teamă de consecinţe şi au mereu răspunsuri, pe lângă lege, la îndemână. Este exemplul câtorva primari din judeţul Iaşi care le sunt şefi partenerilor de viaţă sau rudelor apropiate.

La Ţibăneşti, soţul primăriţei tocmai a devenit şeful Poliţiei Locale, la Mironeasa soţii sunt primar/viceprimar, iar la Trifeşti soţul este primar, soţia contabil-şef. La Dumeşti, nora a devenit subordonata socrului-primar, iar la Tătăruşi funcţia bate Starea Civilă.
Ţibăneşti, feuda Cobuz.

Cu o populaţie de aproape 8.000 de locuitori, comuna Ţibăneşti este una dintre cele mai mari din judeţ. Primar este Aurica Cobuz, fostă angajată la Consiliul Judeţean, unde a fost şefa Biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare.

Devenită primar în 2016, tocmai şi-a făcut soţul şef al proaspăt înfiinţatei Poliţii Locale. Concursul a fost organizat în luna martie, la sediul primăriei, iar Cezar Cobuz, soţul, a fost singurul candidat. Deşi el susţine cu totul altceva. „Am fost şase candidaţi la concurs”, spune Cezar Cobuz. Când explică în detaliu, este ca în Caragiale. „Pe un post au fost patru candidaţi, pe alte două posturi câte unul. Deci şase”, mai spune Cezar Cobuz. Ce mai tura-vura: pentru postul său a candidat singur, o arată şi un document postat pe site-ul Primăriei.

Altă găselniţă, à la Trifeşti

La Trifeşti, comună cu aproape 4.000 de suflete, soţul Alexandru Ivănucă este primar şi soţia Lucica Elena contabilul-şef al instituţiei. Fără teamă de consecinţe, pentru că cei doi au apelat la un artificiu explicat chiar de o angajată a instituţiei. „Doamna Ivănucă nu are viză de control, aceasta este la altcineva. În această situaţie, dacă nu verifică documentele Primăriei, poate ocupa funcţia fără probleme”, spune o angajată de la Contabilitate.

Cu soţii Ivănucă a fost imposibilă o discuţie. „Sunt amândoi plecaţi de noaptea la Bucureşti, s-au dus acolo pentru un proiect al comunei noastre”, spun angajaţii Primăriei.

Soția condamnată? Soțul îi ia locul

La Mironeasa, comună situată imediat după Hadâmbu, există un alt caz celebru: soţia Elena Curcudel este primar, iar soţul Dumitru Curcudel e viceprimar. „În această situaţie nu este incompatibilitate, legea permite rudelor să ocupe funcţii la care au ajuns în alegeri”, spun reprezentanţii Prefecturii Iaşi.

Problemele juridice ale Elenei Curcudel sunt mult mai grave decât faptul că familia este la putere în sat. Ea a fost condamnată, în 2017, la închisoare cu suspendare într-un cunoscut caz de corupţie şi fraudă cu fonduri europene, dosar instrumentat de DNA. În acelaşi dosar mai apar Liviu Bulgaru şi George Pădure, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, şi Carmen Muşat, inspector la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Judecătorii au stabilit că Primăria ar fi făcut decontări fictive pentru un drum din localitate, ce nu era finalizat şi nu a fost construit la parametrii din proiect.

Un caz celebru: al actualului subprefect

Valentina Iosub, subprefectul Iaşului, a divorţat de soţul ei, ce era la vremea aceea, în 2001, viceprimar, la câteva luni după apariţia Legii Administraţiei Locale. Motivul: ca să-şi păstreze funcţia de secretar al Consiliului Local Tătăruşi. Legea interzice relaţiile de rudenie de gradul 1 între ocupanţii funcţiilor de primar şi secretar al aceleiaşi localităţi.

Valentina Iosub ocupa funcţia de secretar la Tătăruşi din 1993, acolo unde soţul, Costel Iosub, este acum primarul localităţii. Cei doi au spus peste tot că nu se mai înţeleg, dar în realitate, după divorţul oficial, au trăit sub acelaşi acoperiş. „Avem la casă trei intrări şi le folosim pe toate. Sigur că ne mai întâlnim prin curte, cum şi la Primărie ne vedem zilnic, dar asta nu înseamnă nimic”, a spus Costel Iosub.
Doar că la varianta divorţului, sătenii din Tătăruşi râd de se prăpădesc: „Tot satul ştie că cei doi sunt separaţi doar în acte”.

(Sursa foto: Reporteris)

Citește articolul integral pe Reporteris.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Asa-i in toata romanica,totu-i putred,in politie toate neamurile intra,
    la companiile de stat idem,e jale la tara au ramas doar cei ce lucreaza in primarii

  2. Pai, si familia Iosub de ce n-a facut ca altii, sa candideze in comune invecinate (cum ar fi de exemplu cazul Bucuresti/Voluntari). Mareau si aria de acoperire, nici nu cheltuiau cu divortul.

  3. Sa vedeti ce-i in Teleorman. In Salcia, primarul isi repara casa cu asistatii, fostul primar, declarat incompatibil, este city manager si conduce de fapt comuna, prin primarie sunt numai rude si prieteni. In tot Teleormanul e la fel.

  4. Adevarul e mult mai rau daca se extinde analiza si la copii. Un exemplu: unele comune de langa Iasi, copii primarilor au terenuri, sute de hectare, masinile cele mai scumpe … dar na .. pana se misca DNA Iasi … isi albesc toate afacerile.

  5. Si la Mogosesti, tot in jud Iasi, viceprimarul este fiul primarului. Ei o sa raspunda ca au fost alesi de Consiliul Local, deci care e problema – insa ce nu o sa spuna (dar stie cine trebuie, si banuieste multa lume) este faptul ca membrii Consiliului Local au fost „convinsi” sa voteze astfel (fapt confirmat „din interior”).
    Una dintre urmari: conducta de apa nu s-a putut prelungi peste un mic deal (din motive „tehnice”), insa nu a fost nicio problema sa fie prelungita pe echivalentul a 20-30 de astfel de dealuri – din intamplare tocmai pana la curtea unui consilier, unde s-a si oprit. Ma intreb: oare cum a votat (si va mai vota) acel consilier, si din ce motiv…?
    La ce nu se gandesc aceste personaje: frustrarea se acumuleaza la romani in tacere – oamenii vad si pun la suflet; si cand „va exploda mamaliga”, nimeni si nimic nu o sa-i mai poata scoate din mainile oamenilor, va fi vai si-amar de ei; la Revolutie lumea inca mai avea frica de Securitate, autoritati – s-a abtinut – atunci nu o sa mai fie oprelisti (vezi cazul hotilor care fura cu nerusinare de ani de zile in toata tara – lipsa de frica se va extinde si la omul normal cuminte)…

    • Din pacate generalizat in țara, mămăliga nu va exploda ci se va usca pe oala…

  6. Traiasca Romania! Nu America este tara tuturor posibilitatilor, ci Romania!

    • cred ca un primar criminal in Romania are mare success si cistiga mai mult decit multi primari americani

  7. eu cred ca ar trebuie sa vedem exceptiile, sint mai putine, greu de identificat.

  8. Pai e mai usor de rezolvat problemele pentru contribuabili. Asta este principiul Ghiseului unic : adica suni la primar acasa pentru o problema de primar apoi iti da la telefon pe rand toate rudele si rezolvi si partea financiara, si partea contabila, si pe aia cu impozitele, etc?

    • foarte tare aceasta idee !
      sa facem un pas inainte: propun sa fie luate toate Primariile din mediul rural „pe persoana fizica” si sa isi mute sediul acasa la Primar, odata cu castigarea „alegerilor” – bineinteles se vor transfera actele si computerele&imprimantele cu carul tras de boi de la o locuinta la alta, dupa certificarea rezultatelor electorale (va fi un ritual ce peste secole va fi considerat ancestral si va fi atent analizat de istorici, antropologi si sociologi)
      si mai propun ca toate functiile din Primarie sa fie ocupate strict pe durata mandatului Primarului, si in mod obligatoriu de persoane numite de Primar – asa toate lucrurile ar fi transparente si clare (nu vor mai fi necesare toate acrobatiile astea care ii solicita ingrozitor dpdv intelectual pe alesii locali si „rudilii” lor, epuizandu-i mental pentru min 1-2 ani)

  9. Tot mai greu de suportat mirosul de hoit al unei societati in descompunere !